BLOGGARE - BIBBLARE!



Efterlyser Biblioteksberättelser och Bibblanhistorier!


Låt oss skriva om våra biblioteksminnen, nyupptäckarandor, äventyrslustar och samtidigt värna den rikedom som göms och glöms - BIBLIOTEKET!

Sprid denna tanke - länka hit och dit - koppla samman varandra! Skriv litet, skriv mycket, skriv här, skriv där och lyft upp den pärla som biblioteket är!

Anne-Marie,
som gärna länkar till var och en som skriver!

1) MATTIAS SOM VAR LITEN OCH LÄSTE PÅ BIBLIOTEKET

2) ÖPEDAGOGENS BIBLIOTEKSBERÄTTELSE

3) EN HJÄLTINNA HYLLAR BIBBLAN

BIBBLAN MIN SON!



Min son är på bibblan.
Bibblan är biblioteket.
Min son kan inte läsa. Min son kan läsa.
Det är ingen motsägelse att min son inte kan läsa bokstäverna men kan läsa boken. Min son läser.

Min sons hår luktar av klor från bassängbadets vatten. Först bada, hoppa, dyka, kasta sig i vatten, leka, busa, kramas, dyka, välta och hoppa vattenbomben i samma hus som bibblan. Sedan bibblan. Lagom trötta i armar och ben kastar vi oss in i bibblan. Vi som kommer är fyra, det är jag, det är systern, det är lillebror och det är sonen. Sonen har varit på bibblan i hela sitt stora liv. Bokvanan har han ärvt från födseln. Han ammade orden då jag läste för storasyster. Han somnade som pytteliten bebis till sagorna som storasyster fick. Som ettåring satt sonen stilla så fort en bok öppnades. Som ettåring läste han sina egna böcker. Han hade ett stort begär. Inga böcker var för svåra, för ointressanta, för tråkiga. Alla böcker hade värdiga innehåll. Små illustrationer i uppslagsboken kunde sonen titta i - peka på - och läsa av. Inte en bokstav läste han. Men han var redan en läsare.

I Bibblan rusade han in. In i böckerna kastade han sig - precis som han innan kastat sig i vattnet - trygg, glad, nyfiken, lekande och med ett omättligt intresse för det som finns att ta del av - simkunnig i litteraturens jätteocean.

Anne-Marie

GÅ GENAST TILL MIN VÄN MATTIAS

http://mattiasbostrom.wordpress.com/2009/01/30/nar-jag-var-liten-var-jag-alltid-pa-biblioteket/

och titta på en vacker läsbild av en liten kille på bibblan! Jag minns mina egna bibblanbesök med sådan kraft att jag nog måste ta och skriva en aning om det... i helgen!

Hälsa gärna ifrån mig...!
Anne-Marie

SATT SIN SISTA POTATIS



Min son älskade sina mattanter vid sin skola. Han var ofta inne hos dem och pratade mat. Han var en artig liten kille på den tiden, klädd i någon liten herrkavaj som hans älskade mormor hittat i en liten secondhandaffär för barn. En kavaj sydd av en skräddare, han bar för övrigt en liten vit skjorta också, runda glasögon och var allmänt söt. Vitt hår som krullade sig runt hans lilla ansikte, klarblå ögon gjorde att man tänkte en aningens på Emil i Lönneberga.


Väl inne i de områden man kunde tillåta elever att komma, tittade han sig om omkring med sina nyupptäckarögon - han var nyss läskunnig och upptäcktslysten i en ny värld av meningar och meddelanden. Han tittade sig försiktigt omkring - och spände läshungrigt sina ögon i en stor potatissäck. På potatissäcken stod det skrivet - POTATIS FÖR GRISAR OCH SKOLBARN!
Därmed avslutade min son sitt potatisätande i skolan. Om han var riktigt läskunnig förtäljer inte historien, men något hade han förstått om budgeten i matsalen, och det kan man inte klandra mattanterna för.

Anne-Marie

FÖRSVARA MINA MATTANTER




Jag har alltid haft en mycket nära relation till mattanterna (allmänt begrepp och inte alls så att de är tanter, den yngsta mattanten jag känt var 21 år men lika fullt en mattant). Jag har aldrig någonsin sett mina mattanter göra annat än att torka av, diska genast, vara stränga om hygien, motat bort mig och mina baciller från köksplatserna, rört med stora slevar i grytor, vakat över potatisar, köttbullar och brunsåsen. Det är ett ständigt omsorgande om maten, skötseln, hygein och allmäna kostråd och omsorg om elevernas hälsa. Mattanterna jag har känt har hjälpt mig hålla koll på hur mina elever äter, eller inte äter, tagit upp matfunderingar kring elever som de undrat över. Nyss var det inspektion i min skolmatsal. Det petades i allt och det mesta. Människor i vita rockar och skyddande huvudbonader mätte temperaturer (tack och lov) och kontrollerade dolda bakterieplatser med lupp och provtagning.


Som alltid då någon yrkesgrupp får visa upp sig - är det av det värsta slaget - jag tror det vänder sig i magen på de flesta efter denna filmsekvens - och självklart så. Men mattanterna i allmänhet, som förstår att värna om mat, tänka i vidare och klokare banor - gör inte så här. Men det är väldigt sällan det skrivs en rad om skolmatsalen vardagshjältar. Det är mest usch-klagomål-dålig-mat... när man i själva verket får mat som serveras dagligen. Mina elever äter det mesta som serveras, inte allt, och så är det väl med oss alla. Vi tycker om somligt, och tycker illa om annat.

Men filminslaget om mattanterna som plockar upp spagetti är inte värt annat än avsky. Det är lika illa som Ica och den gamla köttfärsen som for fram och tillbaka för att säljas. Men frågan är om mattantsfilmen är representativ. Det tror jag inte att den är!

http://www.aftonbladet.se/webbtv/nyheter/inrikes/article4281692.ab

Anne-Marie
,



PLÅSTRA OM MATEMATIKELEVEN



Det är svårt. Eleverna kör fast. Det är d-uppgiften som är svår. Eleverna har inga redskap. Jag klurar och funderar. En elev känner sig plötsligt dålig, som om eleven vore sämst, och så är det med matematik. Det är genast rätt eller fel. Det skaver i en liten räknare då. Blir matematikskavsår. Jag måste plåstra om. Ta eleven igenom svårigheten utan att stjälpa, men också för en stund låta sorgen ha en plats, det tar ett tag att bygga upp sin tilltro till sin förmåga igen, man kan hoppa över ett tal för en liten stund och hämta kraft i något som man är säker på. Det är en början till reperation.

Men jag tittar på d-uppgiften.
Det är en bra uppgift. Jag tittar på språket. Jag vet att ordetn SKILLNAD - SKILLNADER - är begrepp som måste övas in länge, i alla sammanhang. Då man i andra sammanhang frågar - vad är skillnaden mellan päron och äpplen - så svarar eleverna ofta, alldeles för ofta, att äpplen är si eller så, och glömmer att jämföra  med  den andra och undersöka de olika egenskaperna och presentera - ja just det - skillnaderna. Det här tränar jag mina elever i jämt. Ordet SKILLNADER är svårbegripligt.

Så hur kan jag göra. Jo- jag kan modella att jag också får fundera ett tag innan jag kan lösa uppgiften. Det krävs lite tänk visar jag. En aning knep också, får jag visa. Jag undrar hur eleven tycker att jag ska gå tillväga. Hur tror du att jag kan lösa uppgiften? Därmed är ansvaret mitt. Inte elevens. Och eleven kommer att stötta mig, ge förslag och introducera någon möjlig väg att lösa det hela på. Och då ser jag hur jag ska lotsa eleven genom svårigheterna. För när vi samtalar så är vi nästan där - ja - att lösa fler problem än ett.

Anne-Marie,

som också tycker att strategin LÄS HÖGT FÖR DIG SJÄLV är en underskattad strategi. Och strategin GÅ OMKRING OCH TÄNK också är en underskattad strategi. Det är bara att tänka själv - det är svårt - hur gör jag? Jag talar högt för mig själv, börjar vandra omkring och göra annat, för att sedan plötsligt inse att jag är färdig med mitt tänk. Ibland tycker jag synd om elever.

UTVÄRDERING FÖRELÄSNING

Hej Anne Marie!


Stort tack för igår, vi ser framemot I Love Språk i april! Jag lyssnade på dig på Bokmässan där du deltog i någon paneldebatt med bla. Erik Nilsson, satt och snackade om debatten med  xxx . Vi var överens om att du var ett salt och behövs ute på skolorna för att entusiasmera och ge ny färdkost. 

Hade jag mycket pengar skulle jag betala för att du under ett år fick besöka  varenda skola och berätta om hur du arbetar.




Jag tackar!
Anne-Marie


BRIS: FÖRÄLDRAR SLÅR BARN

Bris rapport tar denna gång upp att föräldrar i allt högre grad slår sina barn.

H Ä R   Ä R   U T D R A G   U R    R A P P O R T E N

"Barn har rätt att skyddas från fysiskt och psykiskt våld"
Artikel 19, FN:s konvention om barnets rättigheter


I år är det 20 år sedan FN:s generalförsamling antog konventionen om barnets rättigheter och 30 år sedan Sverige som första land i världen antog en lag som förbjöd våld mot barn. Trots det misshandlas barn fortfarande i Sverige. Därför är huvudtemat för BRIS-rapporten 2009 "våld mot barn".


"I hela mitt liv har pappa slagit mig. Jag har berättat för några vuxna jag känner, men de tror inte på mig."
citat från BRIS stödverksamhet med barn och unga år 2008

Under år 2008 hade BRIS det högsta antalet barnkontakter om fysisk misshandel på fem år. Under året hade BRIS 1 857 stödjande kontakter med barn och unga som blivit misshandlade.

Våldet barnen och ungdomarna utsätts för kan beskrivas som allt från slentrianmässigt vardagsvåld, där de blir slagna med tillhyggen som skärp och käppar, till mer tortyrliknande våld. En del barn berättar om att de blir skakade och slagna tills de tappar medvetandet. Oftast är den en förälder som slår.

Vissa av barnen har berättat om misshandel för andra vuxna, som lärare eller socialförvaltning, utan någon reaktion från vuxenvärlden.

Det fysiska våldet kombineras ofta med psykiskt våld. Barnet kränks verbalt, det får höra att det är värdelöst, att det inte går att tycka om och att det är därför det blir slaget.

"Nu vet jag varför pappa slår mig. För när han är full har han sagt att han inte älskar mig"
citat från BRIS stödverksamhet med barn och unga år 2008



Det är alltid allvarligt när föräldrar slår sina barn. Och det våld som orden kan skapa är ett dold problem som också skadar oändligt mycket. Ord går inte att radera bort. Slag går inte heller att radera bort. Rädslan finns där hela tiden. Orden kan man inte skydda sig mot - det går inte att stänga av öronen och lyssnandet - nedvärderingar och kränkningar, förklararsanningar ur endast ett perspektiv och beskrivningar som - Du är dum i huvudet! är kränkningar av ett barn, ja av en vuxen också.

Bris menar att det är alldeles för få vuxna kring barn.
Så är det. Som lärare får man värna att vi faktiskt har en närvaromöjlighet och att vi under många år har en möjlighet att värna och följa barns utveckling.


Anne-Marie

KRÖNIKA no 7 I LÄRARNAS TIDNING

Läs min krönika om du har lust:
http://www.lararnastidning.net/LT_Output_2005.asp?CategoryID=3618

Pirrigt!
Anne-Marie

FÖRELÄSA



Här är en föreläsningstanke - en bland många. Mitt i aktionen lärande ordar jag om uppdraget.
Anne-Marie

JAG HAR EN PLAN!

Jag har en plan.
En läroplan.

Anne-Marie

IDE OM DAGEN

Detta har jag tänkt för dagen

* högläsning ur Eddie och Maxon Jackson (en elev frågade igår - får jag läsa i förväg - ABSOLUT svarade jag)
* bild (vi fortsätter vår undersökning av mönster. Vi ska måla mönstret ur gurkor och apelsiner i genomskärning)
* matematik (vi fortsätter med diagram och staplar för att sedan undersöka helheter och delar)
* engelska (det blir ur en storbok, vi talar och härmar och ordförrådet hamnar där det ska - i munnen)
* självständig läsning (då har jag läsanalys och lyssnar på alla som vill uttala sin läsning)



Anne-Marie
som har en plan!

ÄRVA BACILLER



Bacillerna finns där hela tiden.
Igår satte de krokben för mig och min undervisning.
Jag fick gå hem.
Väl hemma kurerade jag mig hjälpligt.
Jag tycket inte om att vara borta från skolan.

Anne-Marie

NEJ NEJ NEJ

Jag är lärare, jag är inte lärarfortbildare, jag är inte vid lärarhögskolan, jag är inte ... men jag är en aning fundersam:
http://somgjorda.blogspot.com/2009/01/konsten-att-raljera-som-en-ngvlt.html

Anne-Marie

BESKRIVNING

Om jag fick beskriva mig själv skulle jag säga

- jag är en skrivande människa men jag skulle också säga
- jag är en talande människa men jag skulle också säga
- jag är en läsande människa men jag skulle också säga att

- jag kan vara tyst, både med penna och röst, men öronen... de lyssnar så länge de kan!

Anne-Marie

FATTNINGEN



Jag har tappat fattningen. Det är en ganska hemsk sak att tappa. Jag vet inte var jag tappade den. Men jag har satt upp lappar, sänt iväg sms, skickat mail, för att få tillbaka det jag förlorat. Då det gäller fattningen har jag inte lärt mig kamerafattningen ännu. Alla säger till mig "Det blir skakiga bilder om du inte håller handen under linsen". Det är väl så det blir då man förlorar fattningen, det blir en aning skakigt och en aning oskarpa bilder. Då jag hittar fattningen kommer allt att klarna och bli mer handfast igen.

Anne-Marie,
som lekte med allvaret.

LÖSNINGAR

- Det ordnar sig, säger den tryggaste av trygga.
- Det blir bra, säger den lugnaste av lugna.
- Det är som det är, säger den krassaste av de krassa.
- Så är det, säger den som anser sig veta.

- Vadå? säger den som ställer sig frågande till alltsammans.

Anne-Marie

EN STOL FÖR ENSAMHET




En stol för ensamhet
är en stol för gråt mot en egen tröjarm
och snyftningar som tystas i en kvävning.


En stol för ensamhet

är en stol som väntar i frånvarons rum
och lyssnar efter osynliga fötter som springer på salsgolven

En stol för ensamhet

är en stol för sig själv, en stol att resa sig upp från,
sträcka på ben och ryggrad
och lämna bakom sig.

Anne-Marie Körling




En stol för ensamhet, två stolar för samtal, tre stolar för sällskap.
Vi gör dessa meningar i min klass. Först målar vi bild, sedan skriver vi.
Tre metaforer för mänsklighetens behov av ensamhet, innerlighet och gemenskap. Orden är Thoreaux och jag har hämtat dem ur Skogsliv vid Walden:

SOL & VITAMINER

Gråtäcket över alltsammans.
Klementiner, apelsiner är gula frukter.
Jag knaprar solstrålar.
Vitaminer.
Jag är väldigt, väldigt trött.

Anne-Marie

TA DEL AV...

Det är en matematisk mening - man tar en del av något - man tar del av något. Du som läser här tar del av något och kanske en del av en helhet. Jag gillar att du är här och tar för dig. Jag delar gärna med mig. På så vis blir det nog en aning större än bara några delar ur en helhet... något har ju tillkommit. Dina ögon som läser, dina funderingar kring vad jag skriver. Därför är helheten aldrig enbart hel - den är något större!

Anne-Marie

MATEMATIK UR BOKENS INNEHÅLLSREGISTER



I min gamla fyra arbetade vi med matematik i de böcker vi läste och diskuterade. Här tittade vi noggrant på innehållsförteckningen i antologin ZOOM. Zoom innehåller 25 olika kapitel. Dessa 25 kapitel utgör en hel bok. Så tänkte vi. Därefter fick eleverna konstruera meningar med utgångspunkt från helheten boken, till delarna. Och hur det blev - ja - det ser ni i elevens gensvar. Fördelen med detta matematiktänk är att man faktiskt håller en hel sak i handen, och att vi använder oss av det vi har i våra klassrum, och att vi undersöker innehåll i den helhet vi tar del av. Innehållsförteckningar är lysande underlag att arbeta med.

Anne-Marie
som nu har skrivit 1/4378 inlägg.

FÖRBEREDA FÖRELÄSNINGAR


illustration-körling

Jag förbereder nya föreläsningar.

Det är ett tänkearbete mer än att konstruera ett bildspel.
Bildspelet är själva tankestrukturen för mig själv - en slags tågordning att ha, en slags röd tråd.
Men det som formar en föreläsning är det som skapas tillsammans då man föreläser.
För åskådare, besökare, deltagare och lyssnare skapar en alldeles egen atmosfär i föreläsningssalen.
Därför blir det aldrig någonsin samma sak utan alltid något annorlunda.
Det beror mest på dem som lyssnar och aktiveras av det jag förmedlar.
Och det tycker jag mycket om.

Anne-Marie

PROBLEMSYN

Att se brist. Att formulera problem.
Elever omsluts alldeles för ofta av bristsynstänk och kompensatoriska åtgärder.
Kanske vore det på sin plats att också se vad som faktiskt är elevens styrka.
Om inte eleven redan har anammat synen på sig själv ... som ett problem.

Läraren måste - tänka hur, vad och varför - innan eleven springer ut ur lektionen med en känsla av att inte kunna!
Anne-Marie

LÄGGA SIG I BOKEN och SEMIKOLON



Jag har hittat på en undervisningsidé som heter :

J A G    L Ä G G E R   M I G    I.

Eleverna får lägga sig i det författarna skriver. Utveckla författarens tankar. Fördjupa eller förenkla språket i författarnas texter. Oavsett vilken text det är. Mina elever lägger sig i alla texter; kartböcker, skönlitterära texter, matematikuppgifter ... ja .. allt där det finns något som hindrar, medskapar eller där eleven känner att eleven vill göra annorlunda. Detta är inte på något vis en kritik mot författarnas sätt att skriva, utan är en aktivitet som eleven redan (förhoppningsvis) gör då eleven läser. Nu medvetandegör vi detta genom att skriftligt eller muntligt orda om det.

S E M I K O L O N

Ovanstående exempel är ett av flera tusen. Jag har samlat på mig en mängd av dessa uppgifter. Däremot har jag ingen kontroll på hur ofta mina elever lägger sig i - för det är en spontan aktion i mitt klassrum. Det hör mer eller mindre till det vardagliga. I detta fall ser jag också hur klassens gemensamma nyfikenhet på tecken som används i texter är något eleven funderar över. Jag åskådliggör samtliga tecken i de texter jag pratar om. Så att de blir medvetna.

Man behöver inte säga vad allt betyder utan låta eleverna undersöka. Då det gäller semikolon hade min gamla klass stora diskussioner utifrån de texter de fann semikolonet. Och jag kunde höra hur de arbetade sig fram till en slags generell tanke. Och det arbetet vill jag absolut inte ta ifrån eleverna.

Anne-Marie

Arbetet är från hösten årskurs fem.

10 miljoner

Jag hörde på nyheterna att tio miljoner kineser varslats under den senaste finanskrisen. Det är väldigt många. Om man jämför kan man förstå hur många kineser som varslats. Det enklaste är att jämföra med Sveriges hela befolkning. Vi är lite färre dock. Det är viktigt att jämföra. Först då kan man förstå. Men det man förstår är, trots att man jämför, väldigt svårt att ta till sig.

Anne-Marie

30 SEKUNDER och 3 HUNDRADELAR

Från det att jag öppnar morgondörren in till klassrummet och tills det att eleverna sitter i en ring tar det 30 sekunder och 3 hundradelar. Eleverna tar själv tid och vi hinner hälsa och ta i hand och säga godmorgon. Det är tyst då jag börjar morgonen med högläsning. Det är nog den bästa stunden på hela dagen. En skoldag som börjar som ett kapitel - jag vill gärna avsluta dagen på samma sätt men det tillåter inte schemat riktigt.

Eleverna tar själva tid - och tiden från att dörren öppnas tills jag börjar läsa i boken - är den tid som räknas in. Så det gäller också att jag sköter mig och inte slarvar med det jag har att göra.

Anne-Marie

FRISYR I SKOLAN



Alla blev inte stöpta i samma form i den gamla flickskolan - men det var nog snudd på! Nästan alla flickor hade anammat frökens frisyr eller så var det den enda frisyren som ansågs modern.

Anne-Marie

FÅR VI?

Får vi?
Kan vi inte?
Jag vill!

Ja, så blir det!
Anne-Marie

SKOLVECKA

Jag har en inre plan för veckans arbete.
I stort sett handlar det om att förverkliga något ur läroplanen.
Anne-Marie

LEKTIONSIDÉ MATEMATIK: fråga-svara




L E K T I O N S F Ö R S L A G
Lektionsförslag - En generell matematiklektionsidé som fungerar i alla årskurser


G E N O M F Ö R A N D E
1) Låt alla elever ta fram sina matematikböcker.
2) Sätt eleverna i en ring, de ska kunna se varandra.
3) Be eleverna slumpmässigt slå upp sina matematikböcker.
4) Modella (läraren visar genom att göra och delta i det som eleverna ska göra) genom att läsa en fråga ur matematikboken, vilken som helst.
5) Låt någon elev i gruppen svara (man ska inte lösa uppgiften men svara så att man får med enheter och ord från frågan)
6) Den som fått svara är nu den som ställer en fråga ur sin matematikbok, och så fortsätter vi hela ringen runt.
7) Läraren deltar naturligtvis, läraren får en fråga, modellar ett tänkt svar, och frågar i sin tur vidare.

S Y F T E T 
Syftet med denna uppgift är att få eleverna att använda enheter och ord ur frågorna när de själva svarar i sina böcker, eller i framtida provuppgifter. Svaren ska var utförliga och många ord kan man låna direkt ut frågorna. Denna medvetenhet vill jag skapa hos mina elever.

S K A P A R    F Ö R S T Å E L S E
Denna uppgift hjälper eleverna att lyssna till frågorna, muntligen uttrycka sig i enheter i utvecklad form, alltså inte m, utan meter, kilogram, decimeter, millimeter, inga förkortningar.

A V D R A M A T I S E R A R   
Denna uppgift avdramatiserar också att man måste lösa talen eller uppgifterna. Det blir odramatiskt att skapa ett svar
när man får hitta på ett antal istället för att genast räkna ut det.

T E O R I
Jag är ju en god vän med gamle Lev Vygotskji och tar alla undervisande möjligheter att låta mina elever ta orden i sina munnar. De ska läsa uppgifter högt, fråga och diskutera för att senare kunna använda samma strategier i sitt självständiga tänk - och då får de gärna tala högt med sig själva (människan gör det då hon är i svårigheter eller har problem av något slag, är nära en lösning, då talar vi för oss själva - få se nu...om jag tar den där och sätter den här....). Det blir lättare att förstå om man får använda fler sinnen än bara synen. Talar man matematik så hör man också och därmed aktiverar man upp flera möjligheter att lära.

L Ä R A R E N   K A N
Läraren kan höra hur eleverna förstår. Det blir mycket märkbart om en elev inte kan utläsa ex m.m utan famlar efter förståelse och begrepp. Detta ger läraren en indikation om att undersöka och stötta eleven i begrepp och förkortningar.

S T R Ä V A N S M Å L   M E D   A - M   K O M M E N T A R E R
Muntlig matematik utvecklar och bidrar till att eleven når strävansmålen inom ämnet matematik. Jag har hämtat strävansmålen ur Skolverkets kursplaner:

Skolan skall i sin undervisning i matematik sträva efter att eleven


– utvecklar intresse för matematik samt tilltro till det egna tänkandet och den egna förmågan att lära sig matematik och att använda matematik i olika situationer, (A-M tankar: Matematiken blir gemensam och väcker kollektiva funderingar vilket bidrar till ett ökat eller begynnande intresse för matematik då vi är muntliga).


– inser värdet av och använder matematikens uttrycksformer, (A-M tänker; Det är en absolut demokratisk rättighet att eleverna kan uttrycka sig såväl skriftligt som muntligt i matematiska termer och integrera detta i på ett naturligt sätt i ett aktivt språkbruk).


– utvecklar sin förmåga att förstå, föra och använda logiska resonemang, dra slutsatser och generalisera samt muntligt och skriftligt förklara och argumentera för sitt tänkande, (A-M tänker: Denna enkla övning banar vägen för resonemang och diskussion och eleverna börjar tala och tänka matematik så det märks och hörs i klassrummet).


– utvecklar sin förmåga att formulera /.../ (A-M tänker; uppgifter som är muntliga tränar förmågan att formulera sig också skriftligt och utvecklar en matematisk säkerhet i muntligt tal).


– olika metoder, måttsystem och mätinstrument för att jämföra, uppskatta och bestämma storleken av viktiga storheter,(A-M tänker: Då vi talar matematik, eller gör som i denna enkla lektionsidé så använder vi ju inte förkortningarna utan lär oss att uttala dem i fullständig form och i det sammanhang de ska användas i).


– grundläggande geometriska begrepp, egenskaper, relationer och satser, (A-M tänker; Ja jag har nog sagt det redan, muntligheten hjälper, stäker och förstärker kunskaperna).


– grundläggande algebraiska begrepp, uttryck, formler, ekvationer och olikheter, (A-M tänker: Se tidigare).


– sannolikhetstänkande i konkreta slumpsituationer. (A-M tänker: Vi talar ofta sannolikhet och rimlighet i samband med att vi faktiskt också försöker oss på att gissa ut de rätta svaren utan att använda papper, räknare eller något annat hjälpmedel. Vi vågar gissa mer då vi gör den här fråga-svara matematiken. Då kommer man genast in på hur sannolikt svaret är).


Ja! Det var det! Då är det bara att sätta igång imorgon.

Anne-Marie

 

 



TUNNELBANETÄNK



Det ser så ensamt ut när man tittar på skylten med människan och käppen. Det något krumma ryggen visar ålderdom, det övergeneraliserade huvudet så kalt, så kalt. Då såg jag att den ensamma människan inte var så ensam. I spegelbilden fanns en till. Då tänkte jag i teknade seriefigurpratbubblor. Jag hade ganska kul i min ensamhet. Lite fånigt, men tankar är tysta, och tankar i fria, och stör ingen annan än mig, som har ganska lätt för att fantisera och leka, speciellt då jag har kameran med mig.

Anne-Marie

MORGONENS FÖRSTA SMS

Saknar att skratta med dig...och att bara få vara...

Jag har några extra barn runt omkring mig. Några som jag varit Mammari för.
Anne-Marie



TVÅ STEG



Två steg över gränsen.
Fyra steg tillbaka in i värmen.
Åtta steg in i köket.
Fyra armrörelser för att sätta på kaffet.
Tolv steg till radion.
Fyra språng till sms:et i mobilen.
Två stapplande steg mot soffan.
Två greppande händer runt bokryggen.
En handsträckning mot kaffekoppen.
Söndagmorgon.

AnneMarie

BESÖK AV OS-MEDALJÖREN MARTIN LIDBERG



Under hälsoveckan hade vårt arbetslag och alla våra elever storbesök av Lets Dance vinnaren, OS-medaljör-brottaren Martin Lidberg. Alla sexåringar, ettor, tvåor, treor, mina fyror, grannens femmor satt i spänd förväntan på denna storhet. De flesta kände igen Martin via dansen, en del visste mer - men ett gemensamt - alla var nyfikna och förväntansfulla. 
Jag blev imponerad av framförandet som Martin Lidberg gav; det är svårt att hålla en stor grupp elever uppmärksamma i en timme. Martin berättade om sina misslyckanden, sin vilja, sin överskottsenergi, sin brottarglädje, sin kärlek, sin dans, sin suomobrottartävling... och om vikten att sträva efter sina mål, äta färgglatt, och sova och vila. Men aldrig, aldrig ge upp då man  har ett mål.



Då eleverna i min klass fick utvärdera besöket - vad de lärt sig - så var det just detta: att ha ett mål och att äta bättre mat. Under efterföljande vecka hade 20 stycken i min klass medvetet ändrat kosten i skolmatsalen. Det är genomslagskraft. Behovet av att ha modeller, idoler om ni så vill, betyder mycket. Modeller behöver barn för att förstå hur man kan tänka och göra - och en modell som axlar ansvaret att vara just detta - en modell betyder skillnad för någon, några eller många fler.


Kom ihåg att du kan lyckas med vad som helst om du bara bestämmer dig och är beredd att satsa det som krävs för att lyckas!

Brottarkram Martin Lidberg

 

Jag tyckte Martin Lidberg förvaltade mötet med framtidens brottare, innovatörer, arbetssugna, målgörare med respekt och värme. Alla fick autograf, bara det! Varenda unge!

Anne-Marie

 



till KROKSMARK genast

http://blogs.hj.se/krto/2009/01/22/en-hallbar-lararutbildning-sou-2008109-iv/
Anne-Marie

LÄ(K eller R)ARKONSTEN

Läkarkonsten kan jag lovorda. Man talar om läkarkonsten. Jag tänker - låt oss tala om lärarkonsten! Vilken statusförskjutning!
Anne-Marie

BESÖKSRÄKNARE

Ibland tittar jag på min besöksräknare. Ni är många som är här och det tackar jag för.
Ibland undrar jag om jag hade en besöksräknare in i mitt hem hur stor skillnaden skulle vara?
Ärligt, ärligt så är jag ganska ensam i mitt hem. Men då datorn står i hemmet så tickar det in osynliga besök lite titt som tätt. Om ni kom i fysisk form skulle jag duka upp en buffé av allehanda godsaker - ett kakbord med sju sorters kakor.



Frågan är då - vilken kaka tycker du måste vara med på kakbordet? Kan du inte skriva en liten förklaring varför?

På mitt kakbord skulle mormors chokladpinnar finnas. Saken är den att de måste vara bakade av mormors åldrade händer, mot den långsamt nednötta vita marmorskivan som bar spår av mormors år av bakande. Sedan hör till saken att det skulle vara jag som penslade på äggen och strödde ut alla sockerpärlor över alltsammans. Då skulle jag vara en liten flicka. Jag hade lackskor och vita strumpor som gick upp till knäna men som hela tiden for ned. När jag drog upp dem kom det chokladsmet på de vita strumporna. Jag hade förkläde på mig, det var mormors storförkläde. Jag slickade på mina fingrar också för smeten som mormor gjorde då hon bakade var det bästa jag visste. Bättre än kakorna som nu ligger på mitt tänkta 7-sorters-kakor-bord.

Anne-Marie


samtal och SAMTAL



Jag är ingen vän av mitt mobila ljud i telefon. Samtalsrösten förvrängs till något litet och tycks mig burkliknande. Mobilsamtal - jag är ingen vän av samtalen man gör då man är i full fart med att göra något annat. Jag tycker det är svårt att samtala med någon osynlig då jag i offentligheten - och höra min ensamma röst då jag promenerar runt på staden. Mobilen så liten, och så samtidigt ryms ett så stort sällskap däri.

Samtal är ett slags sluten gemenskap med någon. Det offentliga rummet är för stort då man åker tunnelbana, sitter på ett tåg, eller promenerar runt i ett varuhus. Om jag får samtal då jag är i offentliga rum, och jag tar emot det, då försvinner jag ut ur det offentliga rummet, trots att jag är där, men jag går in i samtalet och ser mig inte riktigt för eller omkring.

Denna morgon - en skrivarförmiddag i mitt egna - ringer min mobil. Jag ser på presentatören vem som ringer. Genast vet jag att jag absolut inte vill samtala i min mobil - jag vill ha min hemtelefon. Det är som en gest - jag lägger så stor vikt vid samtalet att jag vill göra det mer samtalslikt.

- Hej Du, säger jag till den vackraste stämman på andra sidan, och förklarar varför jag inte vill fortsätta samtalet i mobilen, utan vill ta emot samtalet i min hemtelefon, sittandes ned i min blåa fotölj, släcka ned skrivarljuset en aning. Jag vill koncentrera mig riktigt.

Jag lyssnar, talar, samtalar med ett författarpar jag respekterar så storligen. Då måste få synas härhemma. Trots att jag bara tar emot en röst så syns i rösten en helt gestalt. Då jag lägger på luren, knäpper av samtalet heter det idag, ser jag mig omkring i mitt rum - ett rum som fortfarande hyser fler än en. Det är vackert och jag återvänder till datorn.

Glädjefylld,
Anne-Marie

GÄSTINLÄGG OCH DET FRIA ORDET


ATT FÅ ORD I GÅVA

Hej Anne-Marie
 
Vill bara skicka ett kort mail för att tacka dig. Du har fått mig att se på ord och text på ett helt nytt sätt. När jag nu läser tidningen leker jag med orden: Ordet festival i gårdagens DN blev helt plötsligt "fest i val". Jag undrade vidare hur det är att ha fest inuti en val eller hur det är att ha en fest i valtider. Hahaha nu blev det ju ytterligare en ny innebörd "valtider" - hur är tider med valar egentligen. Ja jag skulle kunna fortsätta med många fler ord. Ville bara visa min uppskattning. Det är trevligt att din tankstation har både vardags- och helgöppet  - tankstationen öppnar upp och fyller på, kanske lite som energin jag skrev om i ett av dina inlägg.



Jag tillåter mig att bli glad och tacksam.
Jag tillåter mig det.
Jag skiter i Jante!
Det tycker jag de flesta ska göra!

Anne-Marie


SKRIVER EN LEKTION TILL LEKTION.SE



Idag skriver jag en lektion till lektion.se

Ni kan printa ut den där då den blir publicerad.
Jag lovar att ni får uppleva en undervisning som ni bara kommer att älska.
Eftersom jag skänker bort den vore det spännande att redan nu se vilka som kommer hämta hem den därifrån.
Då får jag ett närmare anslag i mitt skrivande;

Välkomna att avtrycka er ... så bidrar ni lite till mitt tänk,
Med all vänlighet

Anne-Marie

LÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖRDAG




Det regnar ute.
Mot plåten dropparnas tyngd.
Det regnar inte här inne.
Stearinljusen kastar dansande skuggor i rummet.
Det är jag som dansar!


Lördagsmorgon och det svarta kaffet väntar vid det lilla, lilla bordet.
Anne-Marie

KILO-GRAM

Igår talade vi om begreppet kilo som betyder 1000. Vi använde ordet kilo i andra sammanhang.
Idag talade eleverna spontant om vikter och använde begreppet kilogram för första gången.
Vägen till medvetenheten är banad.

Anne-Marie

THE LEARNING PIT




Vi talar aldrig om lärandets mörka hål, gropen där vi faller ned under tiden vi lär:


T H E    L E A R N I N G     P I T

The learning pit är den där gropen vi alla faller ned i. Det är då tvivlet kommer. Det är då vi börjar ifrågasätta - varför blir 2 + 2 just fyra och inte fem!

Det är efter det självklara görandet, det synbart begreppade plötsligt syns borta och osäkerheten griper tag i oss. Det gäller oss alla - vi lärande. The Learning Pit är den grop som krävs för att lärandet ska fördjupas, förankras, begripas på ett djupare plan. Jag hamnar ofta i Learning Pits. Det är då jag haft en skjuts av nytänk, nyskapande, lektionerna flyter, eleverna är entusiastiska, de lär sig och ... helt plötsligt har jag dagar då jag grubblar på vad det är jag håller på med, varför jag gör det jag gör, hurvida det är bra eller dåligt ... och jag har lärt mig de här Learning Pits som verkliga utmaningar i mitt egna tänk. Jag behöver dem.

Eleverna hamnar där - det syns som motgångar, de kunde något först, men nu upplever de att de inte längre kan - och då... DÅ ska vi LÄRARE vara DÄR och inte lyfta upp ungarna ur gropen utan hoppa ned i den, undersöka ihop med eleven, lyssna och tålmodigt visa att vi tilltror dem förmågan. För den finns där - det är bara så att själva lärandet håller på att fördjupas, BLI LÄRANDE. Om vi skyddar eleverna från detta plötsliga fall - så hindrar vi dem från känslan av att kunna.

Det är så uppenbart i flera matematikuppgifter  -  där eleverna bara gör och det SER UT som det går bra. Men helt plötsligt fastnar eleven, klarar inte av det som den tidigare klarade av. Det kan vara samma slags uppgifter. Det är då som själva tänket tar vid, problematiserandet startar och utgången av en sådan process är att lärandet fördjupats.

Så räds inte detta!
Det är en pedagogisk möjlighet att vara i gropen tillsammans med eleven. Hur gör man? Vad tänker du? Hur förstår du nu?

Anne-Marie,

som undrar över era learning pits - ni som läser min blogg?
Jag vet mina och jag vet också att de har bidragit till min kunskap.
Ska jag förklara ytterligare?
Säg till så gör jag det.




UPPGIFTSTÄNK, KLASSRUMSTÄNK



Jag får ofta frågan hur jag kommer på alla idéer till vad att göra i klassrummet:
Så här gör jag;

1) Jag lyssnar noga på vad elever pratar om - ständigt och utanför klassrummet
2) Jag bejakar nytänkande - hos mig själv, hos andra, hos eleverna
3) Jag tänker att - man kan alltid göra på ett annat sätt - än det sätt man först tänkte att man kunde göra saker och ting på
4) Jag älskar att pröva och är inte rädd för att misslyckas
5) Jag tror inte på rätt och fel, jag tror på pröva och pröva igen
6) Jag tror inte på samma uppgifter till olika grupper, varje grupp föder nya uppgifter, så jag slänger allt jag gjort för att göra nytt.
7) Jag är genuint nyfiken
8) Jag tror hellre på en elevs framtidspotential än gårdagens bedömning eller diagnos

Det allra viktigaste i tänket är nog

1) Jag antar så ofta som möjligt elevens perspektiv
2) Jag vill inte leta fel hos eleven utan hellre hitta nytt angreppssätt på uppgiften
3) Jag tror på processen som kan leda till något nytt hos såväl elev som lärare
4) Allt samspel och all interaktion med någon annan människa pånyttföder, återföder eller skapar idéer
5) Jag tror på misslyckandet som en del i processen att lyckas
6) Det är bra att inte vara för pedagogisk, att veta alla svar i förväg utan undra ihop med eleverna
7) Att fråga för att man som lärare själv är genuint intresserad av hur, vad och varför inte för att man sitter inne med svaren till hur, vad och varför.
8) Det är inte roligt att vara tillsammans med någon som allt vet allting, som alltid kan allt innan man själv får pröva - därför är det bra om läraren försätter sig i själva undrandet och funderandet än att ständigt konstruera frågor som har färdiga svar.



Så ungefär!
Anne-Marie
OCH JAG GLÖMDE DET VIKTIGASTE - JAG FRÅGAR DÅ JAG UNDRAR! De två orden hör ihop - undran - frågan!

ELEVERNA GÖR. LÄRAREN HÄRMAR!

Intervallträning och konditionsbana i gymnastiksalen idag!
En halvtimme för alla flickorna från förskoleklass till årskurs fem.
Jag tittar på - så spritter det till i hela frökens kropp:
- JAG VILL OCKSÅ GÖRA! Leka, springa, hoppa!

Jag ställer mig i ledet längst bak, där alla förskoleflickor står, jag är en aning förväntansfull, det är plintar, hopp och mjuka mattor, jag ska hänga, krypa, åla, hoppa, klättra...

- Det här ser svårt ut, utbrister jag men full av spring och förväntan i kroppen.
- Seeej inte att det ser svååååårt ut, då blir det ju jättesvårt! Säg att det ser rooligt ut, för det e roligt, och då blir det roligt, hjälper mig en tandlös sexåring.

Ja, så är det!
Anne-Marie


HUR VÄGER MAN EN BLÅVAL?

Det ska bli dagens fråga i min lilla fyra:
H U R   V Ä G E R   M A N   E N   B L Å V A L ?
Hur gör man?
Hur kan man tänka?
Varför ska man väga en blåval?
Hur vet man att en blåval väger 180 ton?
Hur mycket är ungefär ett ton?


Anne-Marie

AVDRAMATISERA TEXTEN



FÖRSLAG TILL EN ANNORLUNDA UPPGIFT

1) Kopiera och förstora en sida ur vilken bok som helst på A3-papper av grövre sort -  det ska gå att måla på, med vattenfärger, kritor, pastellkritor eller tuschpennor.

2) Låt eleverna ta ut sin fantasi, sin bokstavsosäkerhet, sin lust att ställa sig över texten genom att måla på den.

3) Om eleverna läser texten under tiden de målar - tillåt den tjuvläsningen och låt eleverna i egen takt och efter egen vilja ta sig an vad som sägs med bokstäver.


4) Låt eleverna uppleva sig som herrar över det skrivna ordet, ibland kan detta vara vägen att bli läsare - den att avdramatisera bokstäver, ord, meningar och böcker.


Anne-Marie

KILO är 1000




Ordet KILO betyder 1000!

Om ordet kilo betyder 1000 så är det ganska knepigt att säga
- Jag vill ha ett kilo ägg. Det blir väldigt många ägg.
- Jag ska köpa ett kilo äpplen. Det blir väldigt många äpplen. Ett tusental äpplen blir det.
- Jag vill ha ett kilogram äpplen. Det blir en aning mer lättburet. För ett kilogram äpplen är väl en aning färre än tusen äpplen. Man får väl en - sju-åtta äpplen på ett kilogram.

Så här talade vi idag. Muntlig matematik,
Vi ersatte alla 1000-ord med kilo.
- Jag har kilo förväntningar på den här dagen, sa jag som modellade det hela.
- Jag har kilo kronor sa en annan, och så fortsatte vi ringen runt.

Sen lade vi till gram. Vi talade vikter och kilogram.
- Jag väger 65 kilogram, sa jag sannenligt.
- Jag väger 165 kilogram, lekte en elev och så fortsatte det ringen runt.

Imorgon ska vi tala kilo-meter.
Då ska jag undersöka hur vi tänker kring kilo och meter.
Idag tror jag begreppet kilo fick en annan innebörd.
Jag har fler id´eer hur jag ska förankra detta viktiga vardagsbegrepp.

Anne-Marie

4257

Det är ett jättetal egentligen.

4257 elever - ryms inte i en skola och bör inte göra det.
4257 äpplen - hur många träd bär fram en sådan mängd frukt?
4257 stunder - hur många timmar är det?
4257 inlägg - måste betyda att skriva är viktigt för mig!

Så är det!
Anne-Marie


OVANLIG VECKA



Denna vecka har vi haft ett annat innehåll. Det friskvårdsvecka. Vi börjar på andra tider och avslutar på andra tider än det schemalagda. Allt kommer liksom en aning på kant, skolarbetet hamnar på en höft - och jag inser att strukturen i vanor, och det ständigt återkommande, inte är så dumt när allt kommer omkring.


Anne-Marie,
som har fortsatt underskottsenergi.

ÖVERSKOTTSENERGI



Jag gillar inte ord som ÖVERSKOTTSENERGI. Detta ord används ofta som en (negativ) beskrivning av ett barns behov av att röra sig. Jag brukar titta på miljön där barn har överskottsenergi. I rum där man mest sitter still och inte får röra sig verkar varenda unge ha överskottsenergi. Då funderar jag hur vi rätt kan förvalta den energi som ungarna har. Inte sätta oss till doms över den som har överskottsenergi utan fundera över var personen har överskottsenergi. Och tänk så mycket mer man kan göra om man verkligen har den där överskottsenergin.

Att stillasittande se på ... kräver inte så mycket energi om vi ska vara ärliga.


Anne-Marie,
som just nu har underskottsenergi!

STOLT JANTE!

Jag googlade på o r d b o k s p r o m e n a d.
Ordet fanns bara i min blogg!

Jag älskar det ordet och den tillhörande handlingen.
Själva promenaden bland orden.
Äventyret att hoppa från ord till ord.
Betydelser som djupnar och breddas.
Ordets själva storhet i sig själv.

Jag har skapat ett eget ord för mina undersökningar av ord.
Det är jag stolt över.

- Hur har du det med Jante?
- Tröttnat helt och hållet på de begränsningarna som Jante skapar för alla människor. Jag skiter fullständigt i jante! Våga vara stolt. Våga vara stolt över dig själv. Det skulle Jante också försöka vara.

Anne-Marie

GENREPEDAGOGIK


Det var någon som sa:


- Det är något nytt - det är ett modepedagogikord - som försvinner snart.
- Det kommer det aldrig att göra, svarade jag, för genrer existerar i högsta grad utanför skolan och är en mycket angelägen sak att undervisa om.

Det slog mig att det är farligt att betrakta nya pedagogiska tankar som modenycker, och något för stunden-pedagogik. Om det finns och existerar i hög grad utanför skolan är det skolans skyldighet att undervisa om saker och ting så att ungarna kan kliva vuxna ut i samhället - inte som frågetecken utan som utropstecken.

Anne-Marie,



som kliver in i sin ordbok och gör en ordbokspromenad i ordet genre:

"typ av  (konstnärlig) framställning som kännetecknas av viss uppsättning stildrag eller innehållsliga faktorer.

Ordboken ger förslag till olika genrer:
filmgenre - stillasittande upplevelse som inte alls känns stillasittande
äventyrsgenre - fantastiska genre som kastar oss ut i lite farligheter
reseskildring - hi hi - vilken underbar genre att omsätta till verklighetens skildring

och då,,, då... då ... vet jag att det finns många, många, många fler genrer ...
och får jag själv lägga till några:

sms-genren
blogg-genren



MATEMATIKBOKENS FAKTISKA INNEHÅLL



Jag funderar över matematikbokens innehåll.


Jag vet att eleverna INTE betraktar matematiktexter som sanna eller verkliga. Eleverna uppfattar inte texterna som konstruerade uppgifter som hör samman med geografi, samhällskunskap eller matematiknyttigheter i största allmänhet. Att de tänker så tror jag beror på att vi lärare inte gör matemtiktexterna levande och innehållsrika genom att modella undrande, modella högläsning, modella förundran, modella ifrågasättande, modella vår egen nyfikenhet på vad matematiktexter förmedlar.

Jag har flera förslag hur att levandegöra matematikbokens text. När man gör det så spritter det till i elevernas medvetanden! Jag tror att det hör samman med att det spritter till i mitt medvetande.

Anne-Marie


UPPFINNINGSRIKEDOM



Det är bara underbart att få läsa detta. Den viktiga kommunikationen! Med allt och alla!

Anne-Marie

INSTALLATION




Idag har jag en liten installationsmiddag hos mig.
Min bästa vän ringde och bad att vi skulle installera oss framför TV´n och se när Obama installerar sig där han är.

Det tyckte jag var en lysande idé.
Så nu installerar jag mig framför TV´n.
Jag vet att jag kommer att gråta.
Det gör jag alltid när det är högtidligt.

Och det är högtidligt,
En aning hoppfullt!



Anne-Marie

SVÅRBEGRIPLIG ORDSAMMANSÄTTNING

Hörde nyhetsuppläsaren säga:

... negativ tillväxt...

Jag får inte ihop det. Jag begriper att tillväxten är avtagande eller att man snarare talar om frånväxt. En negativ tillväxt är kanke som termomenterns plus och minusgrader,

Anne-Marie

THE OBAMADAY

Det är som om hoppet har fått en egen dag med ett eget namn!
Anne-Marie

MATEMATIK, MÖNSTER, SPRÅK



Vi ritar och målar mönster. Om man börjar göra mönster så börjar man tänka  - diagonalt, horisontelt, lodrätt - och det är mycket spännande att höra hur eleverna faktiskt använder matematiskt språk i sitt egna språk. Sån´t sitter jag och lyssnar på. Det är märkligt så mycket kunskaper eleverna visar fram om de får prata lite fritt och anspråkslöst. Småprata är inte så dumt. Jag är lärarlyssnare med storöron. En slags tjuvlyssnande i bekräftandets tjänst.

Anne-Marie
som dedicerar hela detta tänk och inlägg till en trogen matematikutvecklare som då och då läser min blogg.

MATEMATIK - PÅ MILLIMETERN MIG SJÄLV



Idag mäter vi oss. Ordentligt.
Hur långt är pekfingret, ett hårstrå, foten, stortån?
Hur långt är det mellan ankel och knä?
Hur långt är det mellan handled och armbåge?
Hur mycket mäter det runt ett pekfinger?

När vi mäter ... allt vi kan så kommer det frågor?
Vad är en ankel?
Vad börjar en hand?
Vad slutar nacken och var börjar ryggen?

Och upptäckterna låter först som Va? Hur kan det här stämma?
Va - tänk att mitt pekfinger mäter lika mycket som det mäter runt mitt pekfinger?
Foten mäter lika mycket som avståndet mellan armbågen och handen.

Det är språkligt, roligt, lärorikt, innehållrikt!
Det blir på elevernas vis som mätningarna äger rum.
Hur mäter man längden om man får välja själv?
Vilka redskap använder eleverna om de får välja fritt?
Vilka ord använder eleverna i sina samtal med varandra?
Det är bara att lärarlyssna!

Lektionen avslutades med en sammanslagning av samtliga mått. Då använde vi naturligtvis miniräknare och började förstå varför man skriver 32.5 cm ... och hur man skriver det i en miniräknare. Det är mycket kunskaper som behövs för att rätt använda ett hjälpmedel. För övrigt kommer vi nu långsamt arbeta oss in mot decimaltal.

Anne-Marie
som inte kunde ana att andra mäter samma sak fast med helt andra syften
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?a=873143

ACTIVE LEARNING




En lärare i USA läser just nu boken: "Active Learning Through Formative Assessment."
Vad läser en svensk lärare?

undrar Anne-Marie

KUNDER SOM ...

Läs en iakktagelse om en märklig kund
http://hypergrafi.blogspot.com/2009/01/ftter.html
Anne-Marie

Matematik: ATT SVÄLJA SIN TUNGA



Mina elever får alltid undersöka texter på det vis de själva väljer. Här är det en elev i årskurs fyra som undrar över några rader i Berts bryderier, där Bert skriver i sin dagbok att han har gjort bort sig och förklarar att han skulle svälja sin tunga. Eleven ritar upp procentsatsen 70-30 för att visa hur mycket av tungan som Bert svalde. Eleven ifrågasätter det hela - är det möjligt? Detta är den roligaste form av matematik jag vet. För då eleven vill illustrera något som eleven undrar över ser man hur eleven förstår något som kanske annars skulle kunna förbli dolt för läraren.

Anne-Marie

GÖMDA MARKLUND

Jag har inte följt debatten om Gömda eller hurvida Marklund skrivit något sant eller inte. Men jag satt på en restaurang och lyssnade ett samtal mellan fyra personer. Jag kunde av samtalet förstå hur lite de som talade kunde om genrer, om författare, om utgivare, om tryckerier, om det mesta. Jag tänkte genast på behovet av att undervisa - kring hur man kritiskt ska ta sig an texter, hur man ska titta på vem utgivaren är, kunna något om vad en utgivare är för något, vem är ansvarig, hur tänker författare, hur ska läsaren förstå vad som är sant eller inte, hur kan man kritiskt granska ...

- Jamän, hon har ju bara skrivit en bok... hörde jag någon flika in i en för övrigt ganska torftig diskussion där begreppen om det mesta var på tagna lite ur luften.

Det är inte så bara att skriva en bok. I stort sett kommer en bok ut i ett samhälle med yttrandefrihet. Ibland kommer en bok ut trots att det inte råder yttrandefrihet. Det är ganska så stort om man tänker efter.

Anne-Marie,

som också roade sig med att googla på Marklund+Gömda - 225 000 träffar.
Jag googlade också på Kriget i Gaza och fick 1 790 000 träffar.
Ni får tänka själva.


FRUSNA TANKAR



Jag har kommit att värdera kylan så mycket bättre, snöflingornas bomullsfall, minusgradernas trevande lägsta notering, isens vackra uppbyggnad och människan tvingande anpassning. Att vi själva numera har ett finger, för att inte säga hela handen, med i spelet gör det hela mer farligt och obehagligt. Jag minns mina barndomsvintrar. Det var inte någonsin en diskussion om vilken årstid som rådde. Vintern var pulkaåkning, skridskor och snö i mängder, våren var snöglopp, de återvändande fåglarnas vippande stjärtar och maskarna som letade sig ut ur kalljorden, små blommor, skira, som letade sig fram och trotsade alla tänkbara förutsättningar för att annonsera att nu - nu - nu är jag här och med mig våren. Det var människan som ingick i årstidsrytmen, inte påverkade den och satte den ur spel.

Anne-Marie

RUBRIK MÄNSKLIGHETEN



Jag läste rubriken - ETT PERSPEKTIV FÖR MÄNSKLIGHETEN - jag tog ett steg bakåt Detta enda steg handlar inte om att inte våga perspektiv mänsklighet utan för att få perspektiv till rubriken och tidningen i verkligheten.



Här ligger tidningen med den viktiga rubriken slängd i ett hörn. Bland bråte. Jag tycker det hela är det perspektiv vi alltsom oftast praktiserar. Vi läser något, slänger ifrån oss det, slarvar med resurser och budskap.

Anne-Marie

BEDÖMA - SVÅRT OMRÅDE 1961


Hur företag kan anställa bra affärsmän, 1963

Det är svårt att bedöma, vem som är bra,
ännu svårare att bedöma, vem som blir bra,
och svårast av allt att hitta den,
som antingen är bra eller kan beräknas bli bra.

/ ... / men det enda som är riktigt sant (Anne-Marie lägger till denna mening)

Ungdom är det enda fel som växer bort och försvinner.

Jag läser mitt loppmarknadsfynd - DAGENS AFFÄRSMAN - OCH MORGONDAGENS av Josef Anér, vilket är den fristående fortsättningen av boken MAGISTERN BLEV AFFÄRSMAN. Albert Bonnier Förlag.

Anne-Marie


ORDET IMAGE år 1963

Loppmarknader är roliga. Vi rotade omkring i bokhyllor - för det var där vi hamnade. I bokhyllorna!

Jag köpte Josef Anérs DAGENS AFFÄRSMAN-OCH MORGONDAGENS, 1963.

Författaren klandrar de engelska ordens intrång i det svenska språket. Ordet image har författaren ett vagt hum om - och förlorar all sin image i samma stund han nedvärderar den läsaren som är lite bakom med orden:


"Ett av de nyare onödiga engelska ord, som införts i vårt språk är ordet image, och jag får kanske någon läsare, som är till den grad bakom, att han måste upplysas om att image helt enkelt inte betyder märkvärdigare än bild."

Jag roas, det är tidsdokument. Svunnen tid.
Dagens affärsmän är numera gårdagens.
Anne-Marie

LÖRDAGSTANKAR



Allt handlar om perspektiv. Man kan se det som är. Man kan se i backspegeln. Man kan se framåt.
Anne-Marie

BILDPROMENAD SKOLDAG



Skoldag i bilder. Inga elever. Ni får tänka er dem. De syns i den term som kallas den negativa bilden, alltså det som INTE syns men som påverkar innehållet i fotografierna. Men ni får gärna tänka POSITIVT i termer av elevernas arbeten och hur en arbetsdag om några få timmar i ett klassrum kan se ut en fredag i skolsverige!

En stolt, glad, måndagslängtande
Anne-Marie
ser tillbaka på morgonen.

BESKRIV och INTE TRO



- Får vi fotta dig så vi slipper springa efter dig och kolla hur du ser ut? frågade väldigt många elever under det att vi skulle

B E S K R I V A   ... TJA ... VARFÖR INTE ... A N N E - M A R I E


Lektionerna denna vecka har handlat om att förstå skillnader mellan olika saker, fenomen, berättartekniker och hur att synliggöra att vi talar om skillnader. För att tala om skillnader måste man utgå ifrån att man vet vad det är man jämför. Vi måste lära oss att beskriva. Därför modellar jag hur författare beskriver personer, platser och saker och ting. Idag fick mina elever beskriva mig:

Anne-Marie har en röd läpp.
Anne-Marie har en mun som smittar av sig glädje.
A-M har en ring på höger ringfinger.
A-M har grå kjol (knäkjol).
A-M har kort ljusbrunt hår som är ruffsigt.
A-M är superstark fanns det syns inte utanpå.
A-Mhar hål i öronen.
A-M har tänder.
Anne-Marie har kött på benen.
Anne-Marie har silvriga knappar på sin kjol.
Anne-Marie är alltid glad.
A-M har en mun.
A-M har två näsborrar.
Anne-Marie har svarta stövlar på sig, typ varje dag.
Anne-Marie har en snäll fin röst.
Anne-Marie har inga örhängen på sig.
Anne-Marie har inte kammat håret i morse.
Anne-Marie har glasögon med genomskinligt glas i.
Anne-Marie är inte flintskallig.
Anne-Marie har trassligt hår.
Anne-Marie är vuxen.
Anne-Marie har en haka.

Nästa uppgift blir att beskriva en hemlig kompis.
Läxan till nästa vecka blir att beskriva den som lyssnar på läsningen av Eddie och Maxon Jackson därhemma.
Under tiden fortsätter vi att undersöka hur författare beskriver personer i sina berättelser. Hur vi förstår det och hur vi uppfattar författarnas beskrivningar det talar vi om i klassrummet. Idag stod jag modell för arbetet. Så väl  som hur att se och hur att göra!



Anne-Marie,
som tillåter redskap i skolan; penna, papper, miniräknare, mobiltelefon...

SKOLDAGARNA och LEKEN TÅLA



En gång i tiden hade vi skola på lördagar. Jag gick i skolan då. Det var skolans roligaste dag. Den var kort, Lärarinnan var mer personlig och verkade mer mänsklig på lördagar. Lärarinnan var mänsklig de andra dagarna också men det var något speciellt med fröken på lördagar. Efter klockan ett fick man ledigt. Då var det lördag på riktigt. Man sprang hem till gården. Där var alla andra barn. Det lektes. Det var mest lekar av kollektivt slag; Hali-Halå-Låt-Bollen-Gå, Burken, Slängrep och Kula. Det är märkligt med vilken strålglans dessa lekar gör sig påminda. När man blev ledsen och sökte någon vuxens tröst, fick man det lite styvmoderligt: - Ja - är man med i leken får man leken tåla. Och så var det. Man fick leken tåla. Leken kanske är sådan. Man lär sig det där mänskliga. Att stå ut med varandras egenheter, lära sig stålsätta sig lite när man misslyckas, och faktiskt lära sig genom att delta och få sig själv bedömd av de som är lite äldre. Det ordnades mycket kring reglerna av lekarna, men de gällde alltid. Ja, inte om man kanske var yngst, då gällde de inte, men om man var yngst och fick vara med den som lärde ut och var äldst, då gällde minsann reglerna. Jag älskade att leka. Jag älskade Burken, Hali-Halå-Låt-Bollen-Gå, Slängrepet och Kulan, regeldiskussionerna bland kompisarna och hejaropen när man var i olika lag. Om jag fick en dag till - och en förflyttning av tiden - skulle jag gärna vilja återuppleva den där lördagen i skolan, och den där promenaden hem till barnrikegården, förbi kiosken med ettöreskålorna (jag vet hur de stavas) och trappan utanför trevåningshuset. Jag skulle vilja leka alla lekar igen!

Anne-Marie,
som minns mina sårskorpor på knän och armbågar. De hörde liksom till.


PÅ SPANING EFTER DEN SOM VET...

http://mattiasbostrom.wordpress.com/2009/01/15/ny-sherlock-holmes-artikel-dubbelt-prisad/

Läs och gläds med! Kommentera numera men gör det där och inte här. Gläds med framgången.
A-M

HURRAR!



Det är länge sedan. Det är mitt fotografi. Det är nästan nyss i mitt hjärta. Men det är förfärligt länge sedan om man mäter det i timmar, dagar, månader och år. Någon fyller år. Det är väldigt stort och väldigt viktigt. Ni som vet och anar kan ju promenera över och gratulera.



Anne-Marie

KOPIATORN!




Det ÄR en samlingsplats i skolan - den vid kopiatorn.

Det ÄR ett irritationssmoment i skolan - papper som fastnat i kopiatorn!
Det ÄR en förutsättning för skolarbetet - att man kan kopiera i kopiatorn.
Det ÄR ett dagligt kopierande - vid kopiatorn.

Idag fick vi en ny kopiator. En hög, teknisk, fantastisk, underbar, färgkopierande, rolig, lättanvänd, fantastisk, snabb, lättbegriplig, ny kopiator. Det kändes nästan som fest. Jag kopierade allt möjligt i rena iver. Tänk att få kopiera elevernas arbeten i fyrfärg och sända hem till föräldrarna... oanade möjligheter öppnas med ens.... och vad kostar nu det?

Glad tryckte jag på PRINT!
Anne-Marie

ORDET TILLVÄXT

Detta ord är märkligt.
TIllväxt.
Vi talar tillväxt vid mitt middagsbord.
- TIllväxt är enbart ett ekonomiskt ord.
- Tillväxt handlar bara om konsumtion.
- Tillväxt betyder ju att man aldrig är nöjd.
- Undrar när ordet tillväxt tillkom?
- Undrar om det är ett ord som föddes under den ekonomiska tillväxten under sextiotalet?
- Tillväxt fanns nog inte under början av 1900-talet. Som term vill säga?
- Tillväxt är det som skadar miljön.

Anne-Marie,
som undrar om allt vi förklarar med tillväxt är av godo?


TILLVÄXT:
googlade på ordet - 435 000 träffar.

RUNDABORDSAMTAL

Matsalssamtalen är alltid mer spontana än de samtal som förs i klassrummet. Det är roligt att sitta ned och samtala med eleverna om ditten och datten.

- Ja män... varför är det så blodiga spel? undrar jag, varför handlar allt om att döda den och den...
- Det är väl inget konstigt, säger alla nästan samtidigt, vi är killar, vi gillar när det är blod och sån´t.

Som mamma till söner vet jag att det är så!  Men jag sitter med en potatis i mun och undrar varför är det så?
Jag förstår ändå inte riktigt. Men ett är säkert - de har roligt när de pratar spel - ungarna!

Anne-Marie


FRISKFÖRKLARAR MIG



Friskförklarad av mig själv.

Alvedon i fickan.
Skolan väntar.
Tycker inte om att vara borta.

Anne-Marie,

och alla ni som skrev på facebook, i mail, här om hur jag skulle kurera mig. Så varmt det kändes inom mig att ni tänkte på mig. Någon skrev - Skicka handlingslista - jag handlar! Förslag på varma strumpor, sockor med någon slags dryck till av alla de olika sorterna.

INBÄDDAD







Frusen.
Inbäddad.
Soffan.
Feber.
Huvudvärk.

Vill inte!
A-M

KLASSRUMMET och (då)-(sam)-(fram)tiden



Klassrummet har jag funderat mycket kring. De syns som evigt ärvda av kyrkan. Dessa forna rum.  För det är ur kyrkorummet klassrummet uppstod. Kanske man kan säga att kring den som kunde förmedla orden uppstod rummet. Men idag: Elever i rader, fyrkanter, eller vad det nu ska kallas, tydligt riktade mot läraren och den vita tavlan. Det är läraren som står i centrum för ett klassrum. Jag vill att lärandet står i centrum.


Därför problematiserar jag ständigt kring hur ett klassrum ska utformas. Detta ämne - organisation av det lärande rummet - syns aldrig på något schema eller i lärarutbildningen. Trots det är detta kanske en av de viktigare organisatoriska tankar - hur skapa ett klassrum. Jag har skrivit massor om det här.

Klassrummet bör ha samma förändring, synliggöra föränderlighet, spegla läroplan och barnkonvention. Samarbete och elevcentrering står det tydligt i våra dokument. Hur syns det i ett klassrum?

Det är med glädje och nyfikenhet jag läser om det föränderliga kontorslandskapen, kontorsarbetsplatserna i Dagens Nyheter idag (DN 12 januari 2008). Det gamla formen av kontor bygger på industrialismens tankegångar och på hierarkier. Så ser inte omvärlden ut längre. Kontoren anpassas för de krav som omvärlden ställer. Så här kan det se ut idag:

Samlingsbegreppet för nedanstående är F L E X K O N T O R.
(Ur hälsosynpunkt visar sig detta flexkontor äga högst friskfaktor.)

* Kontoret idag kan vara utlokaliserat.

* Kontoret finns kanske endast i webbform.

* Man väljer arbetsplats för den arbetsuppgift man har.


* Kontoren bygger på den snabba kommunikationen - korridorer och ensamma arbetsplatser försvinner då de är för tidskrävande.


* Arbetsplatsen är en yta för kunderna (kund i vidare bemärkelse).


* Arbetsrum för effektiva samarbeten och spontana sådana - kreativa sammarbeten kring ett fokus.


* Enskildhet, egna rum, skapas där dessa behövs för arbetsuppgifterna... inte för personens behov.


* Arbetsplatsen ska präglas av känsla av sammanhang (KASAM).

* Transparens i strategiskt tänkande, öppna resonemang och resultat ska främjas i arbetsmiljön.


* Känsla av egenmakt, hur jag själv arbetar bäst, skapas inte av möbler utan av sammanhang och handlingskraft.


* Tilliten till att samtliga inom organisationen gör ett bra jobb skapar bättre förutsättningar för resultat.


* Hierarki ersätts med kreativitet och arbetslust


* Negativa ord som Din Morsa Jobbar Inte Här hör inte hemma i dessa tänkta rum.



Då till min syn på klassrummet. Jag delar tanken med det ovanstående.

Jag skulle vilja kalla mitt klassrum för ett F L E X K L A S S R U M för att låna kontorsbegreppet.

* Fokus för det vi gör är det som styr hur vi sitter, med vem vi arbetar med.

* Mina elever har inga fasta platser, de förflyttar sig efter behov. (I min nuvarande klass är jag ännu i uppbyggnadsfasen, men i mina tidigare klasser hade jag detta fullt genomfört.)

* Jag har infört begrepp som samtalspartner, samarbetspartner där samtliga elever ska känna sig fria att tala med sin nästa, och vem det än må vara. Jag finner att mina elever tar allt större ansvar för sina uppgifter när de själva tilltros förmågan att välja var och med vem de lär sig bäst tillsammans med. (Givetvis tränar vi att samarbeta med olika, vilket blir naturligt då organisationen är genomförd fullt ut - det krävs en organisatör för att skapa nya möjligheter.)


* Det är mycket diskussioner, spontana diskussioner, naturliga samtal i dessa klassrum, och vad viktigare är - det talas och diskuteras kring de arbeten och de undervisande fokus eleverna har att arbeta med.

* Läraren ingår i lärande sammanhang med eleverna. Det är inte läraren som står i centrum. Undervisningens fokus står i centrum för aktiviteterna i klassrummet.

Vi utbildar för framtiden. Ett klassrum har en utvecklingspotential - den att hysa dem som ska ut i framtidens arbetskontellationer med krav på kommunikation, flexibilitet, kreativitet och samspel. Jag tycker att klassrumsfrågan är en mycket viktig fråga. Jag har hur många tankar och idéer som helst. Genomtänkta. Jag vet vad jag vill skapa med vårt klassrum.  En större medvetenhet om vilka rum vi ska vara i för att utbildas och låta bilda oss i.


Anne-Marie

Jag tänker också på de framtidsvisioner jag fick ta del av under mitt möte med andra lärare då vi var inbjudna att ta del av framtidstänkandet, det rumsliga, hos Microsoft, Redmond. Kommunikation kräver rum.

DN - Insidan - 12 januari 2009 artike av Gunilla Eldh.


HÅRSMÅNS SKILLNAD

Det är en hårsmåns skillnad mellan rädd och modig.

I ett litet flygplan för några få passagerare, med fri insyn till piloterna, vind i ryggen, vind i sidan, gropar och gungeligung, så blir jag ömsom modig (ha ha man är väl inte rädd - huffar jag upp mig med) till den där oändliga skräcken där greppet om armstödet syns i vitnande nävar som håller fast vid något som händerna aldrig kommer släppa taget om (näe... någon gång måste ju ett plan störta, det här är hur läskigt som helst, får man sms;a från flygplanet att man älskar en del av de människor man en gång lärt känna, och hej och hå...hjälp). Men ingenting syns av detta. Mitt ansikte läser av nödutgångens inhamrade meningar och tecken. Som om jag inte riktigt reste med.

Väl utanför det lilla planet står jag stadigt på jorden. Skakar av mig mod och rädsla. Tågar in i väntsalen. Mött! Världen är ny. Också denna dag.

Anne-Marie

UTBILDNINGSTANKAR

Två kollegor och jag utbildar i SPRALLT - Språket i allt.
Vi träffas titt som tätt - så ofta vi kan - trots att vi arbetar på olika skolor.
Alltid då man utbildar sig själv - för att utbilda andra - så sker en vidareutveckling.
Man är själv på väg. Vi blir tillsammans bättre ihop. Vi har idéer. Vi är i en lärande gemenskap.
Språket ÄR i allt. Också mellan dessa tre som sitter i en grupp som ska utbilda i medvetenheten kring ATT språket är i allt.

Utbildningen sker i min kommun.
Anne-Marie

NAMNGIVNINGSCEREMONI



Det finns långa ord och det finns korta ord. Ibland tycker jag de långa orden är vackrare, ibland är de korta mer effektiva. Kort och gott - ett barn får sitt namn vid en dopceremoni. Jag bevittnade ett dop igår. Rörd över alla ungarna som sprang omkring i kyrkan, rörde sig fritt i detta stora kyrkorum och den höga rösten från en två och ett halvtåring som säger - Jag läser själv, och håller psalmboken uppochned, fullt nöjd med sin läsning. Jag gillade det jag såg hos den lilla läsaren. Barnet vid dopfuntet sjöng en helt egen melodi. Egna toner, egna krafttag. Barn, tänker jag, barn. Befriande att vara i deras absoluta närhet. Precis mitt i nuet.

Jag vet inte om jag börjar bli gammal, men jag satt och torkade tårarna, ömsom av kärlek, ömsom av skratt, ömsom av allvaret, ömsom av att vara inbjuden till denna stora stund. Ett barn har fått sitt namn. 

Anne-Marie

MODERN (hö)BAL



På avstånd ser det ut som en bal med hö. Men det är en villa, för det som syns är järnskrot. Omsorgen om skrotet visar att här talar vi återvinning. Så vill jag se på det nedrivningsområde jag passerar.

Anne-Marie

Brev under första världskriget



Det där vardagliga under kriget. - Ät upp brödet även om det är torrt. Skicka hem strumporna för lagning. Det är min pappa som får detta brev från en ömmande moder. Han är inkallad. Hon är hemma. Så kan det också vara. Då fanns inte jag heller. Inte en i närheten av att ens vara påtänkt. Det tycker jag är synd. Jag hade gärna varit där farmor varit, lärt mig stoppa strumpor och baka bröd som skickades på tåget från Halmstad till Stockholms regemente. Det var snåla och stränga tider. Kuponger för att handla smör, kaffe och socker, samt lite annat smått och gott som vi tar för givet idag.

Anne-Marie

PÅ JAKT EFTER EN MAMMA



På jakt efter sin förhistoriska tid - den där tiden då man inte ens fanns måste man leta hos sina förfäder. Här går min mamma obekymrat omkring i morfars seglarkläder, de är på en ö i skärgåden tror jag. Kortet jag fann är ungefär 2x2 cm så det är nästan inte förnimbart att se med blotta ögat, inga miner, inga omgivningar, bara min mamma innan hon blev min mamma. Det är långt innan jag finns. Det gillar inte jag riktigt för jag hade gärna funnits där med henne. Jag finns inte ens i hennes idé om hennes liv. Det är först långt senare som hon tänker sig att bli mamma åt mig och några andra barn. Här är hon bara i full färd med att vara sig själv. Tur är väl det.

Anne-Marie

SAMTIDIGHETEN




Jag sms:ar en vän och någonstans  i cybervärlden googlar samma vän på något och utan att ha en aning är vi precis samtida. Så kan det vara ibland.
Anne-Marie

JAG LÄSER NU

Jag läser nu Roberto Savianos bok GOMORRA.
På DN´s ledarsida skriver Hanne Kjöller idag:

För "Gomorra" är mer än en bok.
Det är ett tidsdokument,
en reseberättelse i en för de flesta av oss helt främmande terräng,
en appell om en bättre värld,
en skildring av sociala klyftor och vad de gör med människor.
Det är ett bidrag till yttrandefriheten,
ett slag för allas demokratiska rättigheter
och en uppgörelse med dem som tar sig rätten
att av ekonomiska eller andra skäl släcka människoliv.


Hanne Kjöller DN ledare 11 januari 2009
Anne-Marie

UTTRYCK



Det är en aning rörande, faktiskt tänker jag så då jag läser:

I över hundra år har hänsynen till den kommunikativa ändamålsenligheten varit språkvårdens kanske främsta rättsnöre. Denna hänsyn kallas också den funtionella normen, läser jag i Språkriktighetsboken, Norstedst Akademiska Förlag 2005

För att texten ska bli just detta behövs det faktiskt en hel del:

Läsaren ska uppleva sig säker.
Läsaren ska förstå vad skribenten vill ha sagt.
Läsaren måste förstå det övergripande sammanhanget.
Läsaren bör inte komma vilse i alltför många tvetydigheter.

En text ska produceras, läsas, tolkas och kanske läras in.
Skribenten måste alltså öva sig i det omvända - vara läsare av sin egen text.
Detta är nog en viktig sak att fundera på då vi undervisar i skolan.
Mina små noteringar visar också att skribenten måste förhålla sig läsaren.
Omsorga om läsaren.

En text som är lätt att producera är för den skull inte lätta att förstå, och går den inte att förstå så kan den knappast läras in. Därför uppkommer väldigt lätt konflikter mellan skriven text, tolkningen och inlärningen. Det kan också vara viktigt att undervisa om.

Ja, lite tänkar kring det jag läser.

A-M

Tingens asyl



Plockar med böcker, anteckningsblock, teckningar, kläder, skor, prydnadssaker, köksredskap och annat som bosatt sig här och delar utrymme med mig. Strindberg bad om luft och ljus, jag ber om utrymme.


Ting pockar på, tar utrymme och kräver att få stanna kvar. En del ting söker asyl. Andra saker tycks beredda att flytta. En del saker låter sig inte röras. De stannar oavsett om jag vill det eller inte. Jag väger saker i händerna, i tankarna och med ögonen. En snidad gubbe av en unge står som gjuten i hyllan, En lergroda med händer syns mig ovärderlig. En vingklippt liten kyckling skapad av ett annat barn fyller mitt hjärta med ömhet. De besjälade sakerna kastar ljus över mitt liv.

Märkligare är det att uppleva saknad av ting som en gång funnits. Jag minns de två ärvda men oönskade porslinsfåglarna som flög in i vårt hem för att stanna där, som i rent slarv och utan omtanke sattes in i en bokhylla, där de på egen hand nestlade in sig och fick en oantastlig plats med utsikt över våra liv. De stod där de stod. Vi gjorde inget väsen av att de fanns, de fanns och vi tillät dem finnas. Men så en dag skulle vi kasta, dottern och jag gick våldsamt till väga, vi stålsatte oss och gick på skoningslös jakt, utrymmen skulle erövras och under mottot - ting begränsade - var vi hungriga jägare på ting som inte längre skulle dela plats med oss.

Vid de två porslinsfåglarna bromsades vår framfart in. Vi tittade på dem. Vi frågade oss; vad göra med dem under det att vi började berätta historier om fåglarna; vad de sett och upplevt hos oss, hur de kom att bosätta sig här och hur de bar en berättelse från ett annat hem. De skulle inte stanna hos oss från början, de kom att göra det, stanna, och vi hyste dem men nu... borde de inte flytta? Nej, vi avvaktade några dagar. Vi kunde inte göra oss av med dem. Varför hade vi så svårt att göra oss av med dem? Fåglarna blev ett samtalsämne och en källa till berättelser. Vi talade om dem som främmande fåglar; hur vi inte tyckte om dem till en början, hur vi anpassat oss till att de finns och hur vi alla ansåg att de hade rätt att få vara där de var. Mitt i våra berättelser tyckte vi unisont att de där små fåglarna fått alldeles för mycket uppmärksamhet; mindes vi inte hur fula vi tyckte de var då de kom, hur de inte passade in hos oss, hur vi lärt oss att tycka om dem... och vips hade vi slängt dem. Vips försvann de i soppåsen. Borta.

Det Strindbergska ljuset lyser över tomrummet.

Ett tomrum besjälat av de frånvarande; berättelsen om de två små porslinsfåglarna.

Anne-Marie


LÄSTE NÅGONSTANS

Skydda oss ifrån det vi begär!

läste jag någonstans. Orden har stannat kvar. Visst skydd behövs. Vi kan inte ha allt, få allt, utan behöver skyddas från våra begär. Framför allt från saker och ting. Jag blir medveten om det just här och nu. Jag städar. Det synliggör hur mycket jag har. Och vad jag inte behöver. Jag vill inte slänga. Någongång blev jag lurad på vad det innebär att leva. Det handlar mycket lite om saker och ting. Mer om innehållet i det mänskliga. Säger jag - som är helt allena bland saker och ting.

Anne-Marie

STÄDA för att STÖKA till det

Jag börjar alltid städa noggrant. När jag är klar är det stökigt.
Anne-Marie

FÖRFATTAREN MODELLAR - VI HÄRMAR


Jag högläser nu Eddie och Maxon Jackson. Det är en av de böcker jag tycker så mycket om att högläsa. Ur alla högläsningsböcker finns ingångar för eleverna. Dessa ingångar kan eleverna själva fylla i, lägga sig i, skriva kring och lära sig av. Författaren delar med sig av berättarteknik. Eleverna får lära sig att skriva på samma satt. Jag talar om modellat lärande, att få en modell, följa den och utveckla den till något eget. Idag ska eleverna få denna text. Ett telefonsamtal där författaren har utelämnat den ena parten. Eleverna ska få problematisera denna text, lägga sig i, skriva in dialogen och göra en liknande på egen hand. Detta är dagens arbete.

Och så här löd elevens gensvar på min idé:



Detta är undervisningens gensvar. Två elever gjorde uppgiften idag. Den är långt svårare än jag först tänkte mig den. Eleverna fann att man måste gå fram och tillbaka i texten, också i den egna, för att få det helt korrekt. Det går inte bara att läsa författarens text och fylla i egna ihopfantiserade svar. Det krävdes något mer. Man måste få till frågor och verkligen höra den där andra rösten för att kunna skriva texten. Det var roligt att lyssna till hur eleverna tänkte. Denna undervisningstanke är överförbar till samtliga årskurser. Texterna kan varieras i det oändliga. Det är bara att vara lite mer medveten om var vi läsare kan komma in och medskapa. När man väl är det syns det oändliga områden att skriva in sig på. Det är väldigt roligt. Ingenting blir heller samma. Det blir det sällan när det egna får komma till tals.

Anne-Marie


DEN BÄRANDE MATEMATIKTEXTEN



Matematikuppgiften och reflektionen kring texten. Det är lika viktigt att eleverna reflekterar över vad texten vill förmedla till läsaren som att lösa uppgifterna. Detta blir möjligt om man noga diskuterar texten i de uppgifter eleverna gör. Exempelvis kan man ha en rundläsning av texten INNAN eleverna ska lösa uppgifterna. Då man gör det syns plötsligt elever som börjar reflektera över såväl innehåll som att lösa problemen. Jag strävar efter att de också ska ifrågasätta och be om att få undersöka riktigheten.



Anne-Marie,
som strävar efter den muntliga matematiken där eleverna får ta orden i sina munnar, läsa högt, diskutera och fundera fritt. Det är en Vygotskijtanke att språket skapar förutsättningar för tanken. Det yttre talet skapar förutsättningar för tänkandet och skapar stöd för det individuella inre talet. Då eleverna talar matematik kan läraren också höra hur eleven förstår.

BEHÖVER DU HJÄLP?

- Behöver du hjälp?
- Nä, jag tror jag klarar det på egen hand.
- Bra, men du såg ut som du hade kört fast.
- Mmmm, men jag tror jag kan nu.
- Bra, annars kan jag hjälpa dig.


Samtal mellan två elever i min klass!
Precis som det ska vara: Fråga tre - hjälp varandra - lär genom att undervisa andra - ni är varandras lärare!
Ungefär så.

Anne-Marie

FAKTA I MATEMATIKBOKEN




Det är nästan skrämmande att våra elever inte ser innehållet i Matematikboken som fakta, som innehållsbärande information. De räknar på och tänker inte på vad det är för information de räknar ut och vad detta kan innebära för kunskapshelheten. Det är information som vi räknar med.
I Matteborgen är det verkliga bergshöjder och riktiga havsdjup vi räknar med. Det är faktiskt information. Jag har utvecklat en idé hur att göra detta medvetet hos mina elever.
Genom att läraren är medveten om, gör undervisning kring, utvecklar interaktionen med matematikbokens text som eleverna kan få tillgång till HELA matteboken.

Det är genom att jag, läraren, fokuserar på innehållet, synliggör det bättre, funderar kring det mer aktivt. Jag har en plan...


Anne-Marie

AROM-ORD



Jag vill länka till den här bloggen. Små korta stycken som har en udd och en spänst - som om jag beskrev ett gott vin - och låt gå för det. Att läsa är ibland som att smaka på orden. Arom-ord! Säg hej från mig.

http://somgjorda.blogspot.com/2009/01/genus-och-beroende.html
Anne-Marie

VARFÖR INTE MINIRÄKNARE?



Jag har gjort upp en liten utbildningstanke kring miniräknaren. Det är märkligt att den fortfarande är så farlig i skolan. Jag förstår inte det riktigt. Hjälpmedel syns i nationella strävansmål. I nationella prov finns miniräknardelar - alltså där man ska använda matematiska hjälpmedel och redskap. Men då jag talar om detta märker jag att rädslan för redskapen är stor. Är det så? Vad är faran? Jag vet en del av svaren OCH jag undervisar i huvudräkning, uträkningar på papper - för att klargöra just detta.



Eleverna får inte tro att redskap är fusk. Det tror elever alltför ofta för att jag ska känna mig säker på att vi lärare inte modellar att vi någonstans i vårt inre tycker att matematik är något som man gör helt på egen hand.

Anne-Marie

SPRÅKLIG MATEMATIK



Jag är noggrann med hur mina elever förstår. Hur man läser matematiska texter gör det tydligt för mig hur och om eleven har förståelse för exempelvis årtal, mått och enheter. Matematik är språk. Här har jag gjort en analys av hur en elev löser sin läsning i en matematisk text, Detta gör jag väldigt ofta. Det går inte att bara göra matematik om inte språket är med.

Anne-Marie,
som citerar MATTEBORGEN 4 A, Bonnier Utbildning

HÄLSA PROFESSORN!

... att lärarens auktoritet ligger i att ha klassiskt kunskapsöverläge. Kunskaper måste lärare ha - det är väl alla vid det här laget överens om - men i dagens gravt digitaliserade samhälle räcker inte den klassiska kunskapen på långa vägar, den som har i långa stycken passerats av den digitala informationstillgängligheten. Frågan om vad vi ska mena med kunskap är mer akut idag än kanske någonsin tidigare. (citat Kroksmark)


http://blogs.hj.se/krto/2009/01/06/en-hallbar-lararutbildning-sou-2008109-ii/
Läs här - skriv en kommentar också. Det är alltid roligt när läsare gör det.
Anne-Marie

ETT ARK PAPPER



Det är men oändlig ömhet jag plockar upp ett pappersark från klassrumsgolvet. I min ensamma klassrumsvandring syns små spår av mina elever. Detta papper. Så ömt håller jag det i mina händer. Sista veckan, förra året, modellade jag hur det är att rita en penna. - Försök, ni får pröva, sa jag. Det gjorde mina elever. Prövade, skissade och lärde sig. Några dagar in på det nya året lyser eleverna med sin plötsliga närvaro - i ett ark papper.

Anne-Marie,
om ni funderar över ett ark papper och vad det kan betyda för en människa - läs genast Strindberg.

FRÅGORNA o PEDAGOGISKA SAMTAL

Jag längtade efter pedagogiska samtal - värdigare sådana - vid skolan. Vid skolorna. I debatten. Ja inom professionen. Detta resulterade i fyra pedagogiska filmer - VIDEO FÖR PEDAGOGISKA SAMTAL - där jag också gjorde ett litet häfte till var och en av dessa filmer. Nu finner jag att frågorna i dessa häften kan användas oavsett filmerna:



Om ni vill låter jag er få några frågor... som ett litet smakprov? Jag gjorde också en film om läsning, och massor av frågor att diskutera kring läsning och läraruppdraget.

Anne-Marie

PROFET I EGET HEMLAND

Det kändes gott att vara där med dem allesammans. Kollegorna vid min skola. Lite start innan skolstarten. Jag höll min tretimmars föreläsning på hemmaplan. Profeten fick vara en profet en stund. Det är då man märker att det är högt i tak. Det tackar jag min skola för, det tackar jag min skolledning för, det... är väl så det ska vara.

Anne-Marie,
som är väldigt nöjd med min vårterminsstart... på vägen till parkeringen kommer jag ana blommorna under snön. Det är väl så det känns när allt är så bra som det ska vara.

ELEVERNA!



Det är mycket roligt att vara lärare. Det tänker jag just nu. På torsdag får jag träffa min elever igen. Det ser jag fram emot.
Anne-Marie

UNDERSÖKNING



Det är isande bitande under mina fötter.
Jag ser att jag inte behöver hålfotsinlägg.
Det var det jag skulle undersöka.

Anne-Marie

FÖRELÄSNINGSTÄNK

Jag ska föreläsa för mina kollegor i morgon.
Det innebär en förskjutning - att vara föredragande - föredragshållare!
Jag måste vara den där föredragshållaren, men sedan åter bli en kollega.
Det ska inte vara någon skillnad. Men det är det.

Anne-Marie

STÖTTA DE NÖTTA



- Pling, säger dörren.
- Pling, säger dörren igen.
- Kommer, ropar jag (ni som nu tror att jag bor i en fasionabel 15-rummare med utsikter som drar mig från ytterdörren kan genast glömma detta, man kan vara upptagen med att sova på soffan också).
- Pling, säger dörren.
Jag öppnar och där står någon som omtänker om mig.
- Va? Tänker du på mig? säger jag och blir glad.
- Ja, ibland måste man tänka på dig, säger personen i farstun.
- Då tackar jag för det, säger jag.
- Här, säger den som omtänker om mig och tilläger: Jag stöttar de nötta.
- Tack, säger jag. Och i famnen har jag en bukett med tulpaner.
- Tjingeling då, säger personen, och tar hissen ned genom huskroppen.

Anne-Marie
,

som tänker att man får skriva lite lustigt om man vill. Jag sänder mina tankar till den som omtänkte om mig och länkar sedan vidare till den jag behöver omtänka om...
http://hypergrafi.blogspot.com/2009/01/disowning-pain.html

SKRIVET I SNÖN



Det är lite vackert. Snön ligger överallt. Puderlätt. Med en enkel rörelse skriver man vad man vill. Det är många som gör det. Som om man inte kan motstå frestelsen. Så ska det vara att skriva - man vill och kan inte motstå. Underlaget att skriva på ska locka lika mycket som behovet att uttrycka sig.

Anne-Marie

FÖRBEREDELSER



Förberedelser är inte det som syns utanpå, alla pappershögar, elevarbeten, teckningar och böcker. Förberedelser är det som sker innanför den som förbereder. Jag kan förbereda mig inför skolstart, föreläsningar, inför det mesta jag har att förbereda min inför om jag får göra det på mitt egna vis. Oftast handlar det om att jag får gå omkring och tänka. Jag städar kanske, plockar upp strumpor som hamnat fel, rättar till skor i rader, plockar med böckerna, diskar, får ett ryck och vips är badrummet skinande blankt men - av allt detta yttre görande handlar allt om den inre förberedelsen. Det syns inte när man tänker. Men det är i tänkandet som allt arbete sker.

Jag fungerar så här - jag undrar hur eleverna fungerar?
Anne-Marie

VARSAMMA AVTRYCK



Jag tar två kliv ut i snön. Jag fortsätter inte. Jag vill bara avtrycka en aning. Lämna min tyngd i snön. Jag älskar avtrycken som människor lämnar efter sig. Om de är varsamma. De varsamma avtrycken i en hälsning på ett bord - Ha en bra dag! Tänker på dig. Ett litet sms; Längtar efter ett samtal med dig! Eller en rapportering om hur kallt det är på någon plats i Sverige. 23 grader i Arboga!

Jag fick ett så vackert avtryck från en annan människa alldeles nyss; via facebook.


...innan dess finns jag här om du vill tänka högt i ord, så slipper du vara ensam med dina tankar. Jag kanske inte kan hjälpa dig, mildra din oro, men jag kan läsa dina ord. Och det behöver inte vara höga tankar för att tänkas högt. Det kan lika gärna vara låga tankar som viskas fram med gemena bokstäver.

Kan lyssnadet sägas vackrare funderar jag. Det är att skriva in sig in i en annan människa. Tillåta och erbjuda. Jag tror det kan översättas med ordet generositet.

Anne-Marie,
som ibland stampar omkring i tystnaden. Som om de uttalade orden skulle vara mer farliga än de tysta.


TRÄNINGSVÄRK...




Jag har träningsvärk.

I ena armen har jag en släng av någon slags sträckning. Jag har en aning nackspärr. Jag har träningsvärk. Så jag smetar på lite linement. Luktar lite sjukvård. Det bränner i huden, krämen letar sig ned till mina muskler. Jag har spelat interaktiv bowling. Jag älskar att bowla i verkliga livet. Det var med en aning misstänksamhet jag spelade lite interaktiv bowling. Det kan väl inte kännas som på riktigt? Efter några märkliga kast med ett osynligt klot var jag fast. Klotets tyngd kände jag i handen, och om man gluttade in en aning utifrån och såg mig skulle detta osynliga spel se fullkomligt tokigt ut. Jag skrek, hoppade, lekte och skrattade - idag plåstrar jag bara om mig lite. Vilken träningsvärk!

Anne-Marie,
som undrar om vi skulle kunna skaffa något liknade till skolan. Förlåt - det var bara en tanke!


GÄVLEBOCKEN UTE I VÄRLDEN

I Skottland sitter jag befriad från svenska traditioner. Ja, vi försöker få dem upplivade genom medhavd pepparkakshusform, lussebullar och glögg (beslagstog i tullen) men i övrigt vilar vi i de skottska traditionerna. Det är först då min skottske vän högläser ur sin skottska tidning om THE GAVLEBOCK IS ON FIRE och berättar om den märkliga traditionen som jag inte förstår mig på.

- Var händer det där, frågar jag för jag förstår inte riktigt det skottska uttalet.
- They did it... again.
- Where did they do what?
- In Gavle!
- I GÄVLE - ÄR DET GÄVLEBOCKEN? skriker jag. Läser du om den?

Idag läser får jag samma nyhet uppläst för mig. I DN Sverige från utsidan berättar att 11 internationella tidningar samt 105 olika länder har följt Gävlebockens öde via internet. Så är det. Så jag kunde inte fly svenska traditionerna, även dem jag inte uppfattat som tradition. Nu blev det plötsligt så - i ett rum i Edinburgh bland saffransbröd och pepparkakshus - GAVLEBOCKEN!

Anne-Marie

INNEHÅLL FRÅN INNANFÖR

Det är så lätt att sätta ord på saker och ting utifrån. Bedöma människan. Tro sig veta. Det är först när någon beskriver saker och ting inifrån som vi kan sätta oss och fundera över hur vi kan vara som människor. I relation till någon annan. Människan är sin egen berättelse. Den låter sig inte beskrivas utifrån, hur skulle den det, men inifrån. Det är alla vi runt omkring som förvaltar det vi får höra berättas. Det är vi som öppna oss. Inte tro oss veta något om det vi inte vet någoting alls.

http://sydsvenskan.se/samtidigt/article402877/Angesten-ar-ett-dodligt-hot.html

Jag rekommenderar denna artikel som jag fann genom Mats blogg.
Anne-Marie

VARUDEKLARATION



Julklappsutdelningarna lämnar papper och information i högar. Tittar man lite närmare ser  man hur saker och ting presenteras. I detta paket låg en dockvagn. Ordet Children  ska visa på könsneutralitet. Men den första meningen hänvisar till vem de små barnen ska härma; Mamma.  Men precis i sista sekund kom man på att barnens (könsneutrala) pappor också drar barnvagnar i verkliga livet. Vilket skapade ett tillägg - eller pappor.

Det är fint att titta lite närmare... man lär sig något om sin samtid. Var den samtiden utspelar sig kan i och för sig ställa till det. För överallt drar inte pappor barnvagnar.

Anne-Marie

ANSVARET och SKRÄCKEN




Det finns nog inget jag mer räds än just detta. Att det vid en utflykt händer något. Jag har en fyra. 28, elever Jag är oftast ensam då jag reser iväg med mina elever. Jag lär dem strategier hur att göra om de kommer ifrån gruppen. Det är viktiga saker. En lärare som går med sin klass bör få uppmärksamhet och uppmuntrarstöd, en aning skydd också. Omvärldsbejakande och omsörjande. Se så många elever läraren för fram i städer, på andra platser, ute i naturen, i skogarna för att söka källor i andra kunskapshus än skolans. Jag har aldrig glömt någon elev någonstans men är sträng som en furir där jag går fram med mina elever. Jag vill kunna räkna ihop dem så ofta jag själv vill. Ingen får fattas oss.


http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=147&a=869790

Anne-Marie

SLAG



Det är märkligt att det är i en känsla av maktlöshet man slår ett litet barn. I själva verket manifesterar man det motsatta i samma stund man gör ett barn illa. Jag tycker vi ska börja tala om ett annat allvarligt övergrepp - det verbala. Det kallas Verbal Abuse och skadar det inre något så ofantligt. Det är slag utan blåmärken.

http://aftonbladet.se/nyheter/article4109270.ab

Anne-Marie

RESA INTILL



Det är något med resorna. Man sitter intill en annan människa. Att sitta intill är behagligare än att sitta mittemot. Jag satt intill min son på en flygresa nyligen. Han satt djupt försjunken i Suduko. Jag visste inte det om min son - hans intresse för suduki. Man lär sig alltid något bredvid en annan människa. Man reser alltid intill någon annan. Såväl inåt som framåt. Jag insåg något om min son. Jag lät honom vara i sitt. Jag var i mitt. Vi reste mot samma mål. Intill varandra.

Anne-Marie

SAMMANHÅLLET UTSTRÄCKT



Händerna håller sig nära den egna kroppen. Armarna går runtom den egna kroppen. Som för att hålla samman, värma, stilla och trösta. Det är vackert att armarna når så långt och omsluter så hårt. Jag ser då människor håller om sig själva. Då är de frusna, rädda eller plötsligt mitt i en händelse som omskakar dem.

Lika vackert är det med utsträckta armar. De glada armarna som sträcker sig mot en person, eller ut mot världen som en slags öppen famn. Jag älskar armarna som man sträcker uppåt och utåt. De blir man längre för att armarna sträcker sig upp efter något. Då jag gympar kan jag inte låta bli att le då vi gör rörelser som sträcker oss alla uppåt. Det set ut som en lycklig strävan.


Min mormor slog alltid ut armarna mot mig då jag ringde på dörren till hennes hus. Hon höll armarna högt över kroppen, slog ut med händerna och glädjevälkomnade - Nämen kommer du! Jag älskade min mormor. Minnet av henne är stort. Det är märkligt med minnen. Det är de där små sakerna som blir stora då man minns tillbaka. Hur självklara var inte mormors välkomnande gester, armarna högt ovanför sig själv, glädjeutsträckande då hon öppnde dörren och vi snabbt kilade över tröskeln till mormors och morfars värld.  När jag tänker så just nu - så värmer det mig. Så är det med minnen.

Anne-Marie

SKRIBENTEN och PERSONEN





Medan Skribenten kan plocka russin ur kakor, försköna en soptipp, begråta en droppe blod efter en sticka i fingret, producera humor efter humör, skapa kärlek där det är gråmulet, skapa strider runt en stenkula,  göra en cykelfärd till en månresa, pilla in russin i något annat, hitta på en promenad i en ordbok får Personen bara vara. Personen bakom orden är sitt prat, sin doft, sin rörelse, sina tankar, sitt sätt, sina maner, sitt dåliga bordsskick, sina snyftningar vid TV-dramatiken, sina ovanor, sina bra saker, går för snett på klackar, fryser för att det är kallt, får stenar i skorna,  är sin oro, sin glädje, skrattar för högt på fel ställen, sjunger högt på gator och torg, gråter över spilld mjölk, gråter över  något annat än spilld mjölk, tror naivt på det goda, blir ledsen när tanter blir illa behandlade, stirrar på folk på cafeer, pratar med okända, frågar om saker man inte ska fråga om,  är för nyfiken, värnar sin fåfänga, kör fel på rätt vägar,  dricker för mycket kaffe, gillar saltlakrits, bakar bullar och pillar ut russin ur godsakerna fast man inte får.

Anne-Marie

INTE ISARNA



Jag tror inte på isarnas bäringskraft. Långfärdsskridskorna är oslipade diamanter. Det är iskallt runtomkring mig. Det krävs mycket energi att värma sig själv. Omvärlden blev för blåsig på denna sida nyåret. Påtagligheter slet tillfälligt itu min styrka. Ritch-ratch-filibombombom...

Anne-Marie

FARFAR PÅ FOTBOLLSBÄNKEN



TRE TRALLANDE JÄNTOR och TURKIETS POPULÄRA SÅNG.... här sjungs det för full hals:

<object width="425" height="344"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/z2Xni-eFi64&hl=sv&fs=1"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/z2Xni-eFi64&hl=sv&fs=1" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></embed></object>

Mattias, en god, god vän till mig, hittade denna länk på YouTube. Det är min farfars melodi, skriven 1930 - här sjungs den i Turkiet från en fotbollsläktare. Nu börjar jag bli nyfiken själv ... Prins Eugen fann farfars melodi i Italien.

Mattias! Du lyser idag upp i mitt tillfälliga mörker - och jag blir lycklig över att du söker så att jag finner!
Tack!
Anne-Marie

FELIX KÖRLING och TRE TRALLANDE JÄNTOR

Anne-Marie,

Boy, am I glad I have located you :)

'Tre Trallande Jäntor' has been a national curiosity for us Turks all those years..

While riddled with all sorts of intrigue and whispers out out of grapewine in the music circles (that it was a plagiarized piece or not), very little has been written about its origin and how it came about to be one of the best known tunes in Turkey.

To help clarify the mist/mystique a bit, I wrote a blog article [
http://muzminanonim.blogspot.com/2008/08/nanay-rfnt.html ] in Turkish.

I asked a Swdish friend of mine to translate 'Tre Trallande Jäntor' into English, which I then translated into Turkish; but, neither my Swedish friend nor I were very sure of correctness of the translations.

Anyway..

I'd like to get in touch with you both about the translations and the story of the poem. Could you contact me at the email address I filled in with this comment of mine.

Cheers,




Jag fick detta bloggsvar nyss. Jag publicerar det så här. Jag måste berätta en händelse jag var med om för några år sedan. Jag julhandlade i Stockholm. Min son julhandlade på en annan plats. Jag var på väg hem. Min son var på väg genom betalarkassorna. Jag fick ett mobilsamtal. Min son hade inga pengar. Jag (herregud vilken räddande ängel man är ibland) kastade mig i en taxi (det var jul och generositeten är och ska vara synlig då, försvar för mitt agerande) för att rädda honom ur knipan.

Väl i taxin sa jag något julstressat

- Kör mig till ... det är en aning bråttom. Min son är i knipa (varför säger man så när sonen inte alls är i knipa).


Taxichauffören satte fart. Som en bildåre körde han. Jag var tvungen att säga till - lite försiktigt


- Du så bråttom är det inte.

- Din son är liten, är i fara, du är hans mamma, vi ska rädda honom.
- Min son är inte i fara, svarade jag, han står i en kassa och kan inte betala sin mat.
- Din son är stor?
- Ja!
- Aha, jag trodde han var liten? Ungefär fem år. Du ser ung ut.
- Mmmmmmmmm, svarade jag.
- Ja ni svenskar är så konstiga med era barn, fortsatte taxichauffören. Du säger att han är stor, jag tycker fortfarande att han är liten och har rätt till sina föräldrar. Klart att det är bråttom också till en 21 åring.
- Jo, svarade jag. Lite lättad då jag tyckte att han legitimerade mitt handlande.
- Jag kör fort... då?

Nåväl, där satt jag i taxin och lyssnadde på hur jag uppfostrade min son, tänkte en aning på det, och var tvungen att ställa en motfråga:

- Hur gör du då? Hur tänker du? Var är ditt ursprungsland?

- Turkiet!
- Aha, jag har anknytning till Turkiet, spann jag vidare.
- Du, Turkiet?
- Ja, genom en sång, en melodi.
- Aha, undrade taxichauffören
- Ja, den går så här, sa jag och bytte ut mitt talande till ett sjungande. (Jag sjöng tre trallande jäntor...trallal...mm..lala)

Taxichauffören tvärstannade. Stängde av motorn. Vände sig om och stirrade på mig. Därefter började han sjunga för högan hals - samma melodi. Han vräkte på så det stod härliga till. Jag kunde inte annat än skratta. Min farfar... hi hi hi ... har skrivit den fnissade jag under det att taxichauffören fortsatte att sjunga.

- Din farfar!

Nu stängde taxichauffören av taxametern.


- Jag bjuder dig på resan, sa han och mumlade... din farfar... förstår du hur stor den där sången är i Turkiet....?


Jag kom till slut fram till min son, på taxichaufförens begäran skulle jag fortsätta min resa hem i hans taxi. Väl tillbaka in i bilen hände följande.

- Jag bjuder dig på mat!
- Neeeejeeheee, svarade jag dumt och osäkert.
- Jo, för du är barnbarn till den där melodin.

Visp satt jag bland turkar på en turkisk restaurang, mottagen som en gudinna, bjuden på middag, pratat med, samtalad med, skratt och sång. Väl hemma bara log jag åt alltsammans. Några toners skillnad. Jag tror farfar slog ett ackord i dur från sin plats. Om han visste!http://se.youtube.com/watch?v=z2Xni-eFi64

Anne-Marie,
som ibland sjunger TRE TRALLANDE JÄNTOR vilka en hel fotbollspublik gör i Turkiet:


ORDFYRVERKERI




Ordfyrverkeriet var magnifikt vid årsskiftet. Ord sändes hit och dit över jorden. Osynliga ord for först upp mot svarta himlavalvet, glittrade till, studsade mot något som orienterade orden tillbaka mot oss människor. Som osynliga små fyrverkeri damp orden ned i min, din och hans, henns mobil. Jag såg någon kyssa sin mobil i ljuset av nyårsraketen. Jag anar kärleken till avsändaren. Jag såg kärleken till mottagaren. Några få ord och banden knyts från plats till plats, mellan människa och människa. Jag tycker det är vackert.

Anne-Marie



NÄRVARORAPPORTERING

När någon nära är frånvarande då lyser frånvaron med sin nära närvaro.

Jag bär i tankarna intillvarandet, anhörighetsoron. Jag bär filtar i finaste ull, jag kokar varm choklad i jättekoppar, jag packar väskor av omsorg, jag rotar igenom minnen av gamla hostningar, rinnande näsor, barndomssjukdomar, jag baddar in sår med bomull dränkta i desivon, sätter historiska plåster på barnsbenen, famnar en liten unges gråt på mina nötta axlar. När någon nära frånvarorapporterar då sänder jag min närvarorapport.

http://hypergrafi.blogspot.com/2008/12/frnvarorapport.html

Jag skyddar mig själv med skrivandets antihistamin; penna och block under det att jag plockar i medicinskåpets oöppnade  bristförpackningar, ringer familjeläkaren, sätter känslorna inom lås och bom;  huvudet får ordna sina tankar utan alla meningar med om - ifall att - kanske. Jag väljer ord som inte gör saken större och pressar tillbaka skräcken för någon minut, och återigen en minut, som om minuterna krävde sin kraftansträngning och ytterligare ett krafttag.

Och utan att kunna sträcker jag min hand mot en hand på ett fotografi. Håller den! Släpper inte taget! Någonsin!

Anne-Marie


BRUNO K. ÖIJER: NÄSTA ÅR


/ ... /

om jag stannar till

och sätter mina tankar i jord
kommer någon att gå förbi nästa år
och se ut över ett fält
där blåklockor och prästkragar
sjunger för varandra









/ ... /

och för en kort stund
inte känna sej mindre ensam och övergiven

men mer betydelsefullt
mer värdefullt ensam och övergiven









Bruno K. Öijer
SVART SOM SILVER
Strofer ur dikten Nästa År
W&W
2008