THE LEARNING PIT




Vi talar aldrig om lärandets mörka hål, gropen där vi faller ned under tiden vi lär:


T H E    L E A R N I N G     P I T

The learning pit är den där gropen vi alla faller ned i. Det är då tvivlet kommer. Det är då vi börjar ifrågasätta - varför blir 2 + 2 just fyra och inte fem!

Det är efter det självklara görandet, det synbart begreppade plötsligt syns borta och osäkerheten griper tag i oss. Det gäller oss alla - vi lärande. The Learning Pit är den grop som krävs för att lärandet ska fördjupas, förankras, begripas på ett djupare plan. Jag hamnar ofta i Learning Pits. Det är då jag haft en skjuts av nytänk, nyskapande, lektionerna flyter, eleverna är entusiastiska, de lär sig och ... helt plötsligt har jag dagar då jag grubblar på vad det är jag håller på med, varför jag gör det jag gör, hurvida det är bra eller dåligt ... och jag har lärt mig de här Learning Pits som verkliga utmaningar i mitt egna tänk. Jag behöver dem.

Eleverna hamnar där - det syns som motgångar, de kunde något först, men nu upplever de att de inte längre kan - och då... DÅ ska vi LÄRARE vara DÄR och inte lyfta upp ungarna ur gropen utan hoppa ned i den, undersöka ihop med eleven, lyssna och tålmodigt visa att vi tilltror dem förmågan. För den finns där - det är bara så att själva lärandet håller på att fördjupas, BLI LÄRANDE. Om vi skyddar eleverna från detta plötsliga fall - så hindrar vi dem från känslan av att kunna.

Det är så uppenbart i flera matematikuppgifter  -  där eleverna bara gör och det SER UT som det går bra. Men helt plötsligt fastnar eleven, klarar inte av det som den tidigare klarade av. Det kan vara samma slags uppgifter. Det är då som själva tänket tar vid, problematiserandet startar och utgången av en sådan process är att lärandet fördjupats.

Så räds inte detta!
Det är en pedagogisk möjlighet att vara i gropen tillsammans med eleven. Hur gör man? Vad tänker du? Hur förstår du nu?

Anne-Marie,

som undrar över era learning pits - ni som läser min blogg?
Jag vet mina och jag vet också att de har bidragit till min kunskap.
Ska jag förklara ytterligare?
Säg till så gör jag det.




Kommentarer
Postat av: carina

Snälla Anne-Marie!

Skriv en bok till! Skriv en bok där du ger oss dina underbara klassrumstips, dina pedagogiska kullerbyttor och din fantastiska lärarfiolosofi.

Den boken vill jag ge till mina lärare som en kärleksfull inspirationskälla!

Under tiden jag väntar skall jag ge dem din bok om vägar till skriftliga omdömen....

Tack för att du inspirerar mig!

2009-01-23 @ 19:04:25
Postat av: Marie - lärarstudent

Ja, gör gärna det. Förklara praktiskt om du kan. Tack!

2009-01-23 @ 19:29:35
Postat av: Marie

Till :D


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback