BESÖKSRÄKNARE

Ibland tittar jag på min besöksräknare. Ni är många som är här och det tackar jag för.
Ibland undrar jag om jag hade en besöksräknare in i mitt hem hur stor skillnaden skulle vara?
Ärligt, ärligt så är jag ganska ensam i mitt hem. Men då datorn står i hemmet så tickar det in osynliga besök lite titt som tätt. Om ni kom i fysisk form skulle jag duka upp en buffé av allehanda godsaker - ett kakbord med sju sorters kakor.



Frågan är då - vilken kaka tycker du måste vara med på kakbordet? Kan du inte skriva en liten förklaring varför?

På mitt kakbord skulle mormors chokladpinnar finnas. Saken är den att de måste vara bakade av mormors åldrade händer, mot den långsamt nednötta vita marmorskivan som bar spår av mormors år av bakande. Sedan hör till saken att det skulle vara jag som penslade på äggen och strödde ut alla sockerpärlor över alltsammans. Då skulle jag vara en liten flicka. Jag hade lackskor och vita strumpor som gick upp till knäna men som hela tiden for ned. När jag drog upp dem kom det chokladsmet på de vita strumporna. Jag hade förkläde på mig, det var mormors storförkläde. Jag slickade på mina fingrar också för smeten som mormor gjorde då hon bakade var det bästa jag visste. Bättre än kakorna som nu ligger på mitt tänkta 7-sorters-kakor-bord.

Anne-Marie


Kommentarer
Postat av: jos

Åh, jag minns de där kakorna. Märkligt att aldrig kunna äta dem igen. Sneda snittar med pärlsocker.

2009-01-24 @ 17:08:24
Postat av: Connie

Bästa barndomsvännens mamma bakade vid högtidliga tillfällen spröda napoleonhattar med röd härlig klarbärssylt. De vackraste bären tant Asta plockat på det lilla knotiga smålandsväxta trädet. Med hjälp av fyra förväntansfulla flickebarn med spring i benen rördes det runt i syltgrytan samtidigt som sommarflugesurr och radions sommarprat var ljudkuliss.. Kanske är det mitt minne som gör det mera bullerby än det egentligen var ...Minnen gör så med oss ibland, men kan det ge någon en inre bild, en doft eller en smak...välbekomme!

2009-01-24 @ 17:10:06
Postat av: Anne-Marie

Tack Connie, jag tar en till att börja med... kan gladeligen sluka ett par utan problem.

Jos - tänk att man kan minnas smak och lukt, se utan att ta på - smaka utan att ha en smula i munnen. Mormors chockladsnittar fanns alltid. Mums. Anne-Marie

Postat av: LenaA

Jag skulle vilja ha ingefärskakor med en lätt smak av citron. Jag gör dem lite annorlunda, de skedde från början av en slump då jag inte hade "rätt" ingredienser, det blev syltad ingefära istället för mald. De är sega och mycket goda och skulle passa utmärkt på ett kaffekalas.

2009-01-24 @ 18:47:05
Postat av: Kersti

Signekakor vill jag ha. de bakade min farmor. de är grädde, mjöl och smör mn kavlar ut degen och tar ut rundlar sedan gör man ett hål i mitten med en fingerborg. Gräddar och strör strösocker på. De blir väldigt sköra, kakorna men smälter i munnen.

Jag kommer gärna på besök även utan kakor bara så du vet, Kram i gråvädret.

2009-01-24 @ 21:56:22
URL: http://plommenad.blogg.se/
Postat av: Marika

Vad vore en fika utan kanelbullar? Det vi så gärna vill se som så svenskt:-) Men var i Sverige odlar vi kanelen???

Utöver kanelbullen, som ska vara stor och lite degig i mitten, så är väl kolakakor och hallongrottor mina självklara favoriter. Varför? Jo för de är så himmelskt goda för själen...

2009-01-26 @ 12:28:39
Postat av: Andreas E

Börjde fundera på min bardom, vilka kakor fanns alltid där? Kan bara minnas två, det är Mormors chokladsnittar och henns frasvåfflor. Chokladsnittarna var alltid brända undertill, Mormor stod alltid med en kniv och skrapade bort det brända. Frasvåfflorna var alldrig frasiga, Mormor gjorde dem gärna dagen innan vi skulle komma. Men Mormor var bra på så mycket annat, hennes äggakaka var alltid som gjord för änglarna och Mormor var en mästare på att laga kläder.



Men vad ska då finnas bland de sju sorterna? Självklart måste chokladsnitten finnas med, bakade på den finaste kakaon. Men favoriten är kolasnitten, spröda på ytan och sega inuti, den söta smaken av kola, en njutning. Självklart måste det finnas något med grädde, semlor är favoriten där, det ska vara minisemlor, en nybakad bulle med smak av smör och kardemumma, äkta madelmassa med bitar av mandel, lättvispad grädde och lätt pudrade med florsocker. Semlan ska vara så god att man vill ha en till, minisemlan är perfekt, du kan ta en till. Är det inte läge för semlor måste självklart budapesten finnas med, lagom seg nötmaräng, vispad grädde och några mandariner, ripplad med smält choklad och pudrad med florsocker.



Är det helt fel att bjuda till kafferep en söndag?

2009-01-27 @ 08:34:17

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback