Om läxor - vad att göra därhemma



Läxor - denna vecka skriver jag en krönika i Lärarnas Tidning om just läxor. Det är en aningens personlig reflektion om mig som mamma, svårigheterna med att ha tre barn som alla behöver hjälp ungefär samtidigt och hur läxorna ställde till det hemmavid.

Jag vill att läxor är bekräftande och åskådliggör att eleven utvecklat kunskap. Den allra bästa läxan - och då försvinner ordet läxa bort - är att eleven själv vill arbeta vidare hemma. Det är jag van att mina elever gör eller utvecklas att göra. Då är hemarbetet en följd av intresse och inte "straff" eller ett "bristinlägg" där eleven ska få hjälp med det eleven inte kan.

Nej, föräldrar har korta stunder med sina barn. Det hemarbete man har kan därför få ett annat innehåll. Bara detta - att informera föräldrarna om vad skolan förväntar sig av läxan och hur föräldern ska handskas med - exempelvis en text; högläsa den FÖR eleven, och diskutera innehåll och illustrationer tillsammans med ditt barn. Här ovan är ett stöd till föräldern. Läraren beskriver vad som eleven ska få uppleva kring läxan.

Jag har haft läxor där eleven ska lyssna på förälderns högläsning, beskriva hur det känns att lyssna på sin förälder då denne läser högt ur - ja - exempelvis: kokboken/sportsidorna/google/Ikeas manual - ja, egentligen vad som helst. Den läxan tyckte både föräldrar och elever om - "Vi hade så roligt!" Det tycker jag är mycket, mycket viktigt att föräldrar har tillsammans med sina ungar.

Anne-Marie

Kommentarer
Postat av: Mats

I min konspiratoriska hjärna har jag länge misstänkt att läxor är ett sätt att kategorisera och disciplinera föräldrar - men med ditt upplägg blir det roligt. Kanske för att vi får syn på absurditeten?

Postat av: Malin

Hej Anne-Marie,



Jag och en annan lärarkandidat har faktiskt haft ett samtal om läxor idag och hur vi tänker kring dem. Gick in på Lärarnsa tidning och letade efter din text men förgäves. Kan inte du länka till den från din blogg så att alla kan få ta del av den??

Tack på förhand!!!

2009-05-07 @ 19:16:31
Postat av: Anonym

Hej,

Jag länkar då det är möjligt, jag länkar från detta inlägg då så kom tillbaka och läs när det är möjligt.

Anne-Marie

2009-05-07 @ 19:21:27
Postat av: Marie

Jag gillar det du skriver men gillar inte att jag själv ger läxor. Jag har följt en skolkultur utan att tänka på konsekvenserna. Läxor gör att de elever som redan har det lite kämpigare med skolarbetet får det ännu kämpigare hemma, medan de elever som inte behöver kämpa så mycket i skolan, gör läxan, lätt som en plätt - till vilken mening då, kan man ju undra? Var någonstans i våra styrdokument står det att vi ska ha läxor? Nej, just det - ingenstans ...

2009-05-07 @ 19:39:32
URL: http://www.opedagogen.blogspot.com
Postat av: Cicci

Läxor ja. Bara ordet ger mig assosiationer om strid. Varje vecka har vi krig om dessa eviga läxor här hemma. Träna saker de inte finner mening med eller har svårigheter med.

Själv försöker jag skicka hem läxor som engagerar hela familjen. Matte spel, kluriga frågor som kräver diskussioner där hemma. Varken barnen eller föräldrarna ser det som "riktiga" läxor utan får en trevli stund tillsammans.

2009-05-07 @ 20:19:12
URL: http://ciicciiha.blogg.se/
Postat av: LenaA

Jag tycker att din text i lärarnas tidning var bra många sätt. Väldigt intimt beskrivande en förälders svåra situation, en förälder som nog i vanliga fall var mkt kompetent och kapabel. Men så hände något och mitt allt med barn och liv så orkade den kapabla inte allt.

Läxorna får inte handla om att föräldrar måste kunna en massa.

Tack.

2009-05-08 @ 20:23:27

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback