Maskinskrivningämnet - I VERSALER!



Maskinskrivningsundervisningen har satt spår i mig. Faktiskt bidragit till min utveckling och min förmåga.


Jag är överlycklig över min praktiska skrivförmåga och minns med tacksamhet min petiga lärarinna i maskinskrivning. Där och då handlade undervisningen om den rätta fingersättningen över tangentbordet, hållningen för att orka skriva och slå ned bokstäver på tompappret, förmågan att skriva utan att titta på tangenterna, blindskrivandet och det korrekta resultatet. Jag talade tyst om att jag tyckte om maskinskrivningen.

Idag har jag mycket, mycket stor användning av mina kunskaper. Jag kan följa med föreläsningar och skriva av, skriva ned och skriva till saker och ting genom att bara titta på föredragshållaren, bildspelen med ord och meningar jag gärna vill behålla. Jag skriver snabbt och behöver inte tänka på hur och att jag skriver. Jag koncentrerar mig på vad jag ser och lär mig.

Jag fick också förmånen att pröva den elektriska skrivmaskinen som under min skoltid gjorde små innovativa steg in i människors verklighet.

Frågan är om inte den första undervisningen skulle vara tangentbord och den motoriska lek som fingrarna kan göra för att forma ord... istället för den finmotoriska pennföringen att i ett papper forma ett väldigt snyggt A.

Anne-Marie,
som också gillar att pekfingrar som fingrar fram bokstäver


Kommentarer
Postat av: Plura

Visst är det underbart i vuxen ålder att ha just de kunskaperna.



Vet att omgivningen var klart skeptisk till att jag, som naturvetare och tekniker, skulle gå något så fjolligt som skrivmaskinskurs. Det var ju bara de som skulle blir sekreterare som gjorde det. Ack vad fel de hade och vad tur att man vågade bryta tabun....



Från att skrivit prydligt för hand. Utan att pennan svor, formuleras tankarna numer under fingrarna när man sätter dem på tangenten. Inte behöver man heller tänka på var de befinner sig på tangentbordet.



Och med ordbehandlingsprogram behöver man inte tipex heller. Med de mekaniska och elektriska dito var man ju tvungen att jobba som det var värsta fetaste renskrivning man gjorde....



Så världen är underbar. Ibland blir man faktiskt sugen på att pekfingra...och då ser man att den möda man la ned på välskrivning fortfarande finns kvar....



Dock, ack vad suddiga tankarna blir utan tangentbordet.....

2009-08-22 @ 11:00:17
Postat av: Anonym

Hi hi, bryt tabun, A-M

2009-08-22 @ 11:49:43
Postat av: Elisabeth

Nästa gång jag har en etta så vill jag pröva Arne Tragetons idé om skrivinlärning. Ut med penna och papper och in med tangentbord och dator. Det är dags för en förändring i läs och skrivinlärningnen. Fler datorer och en interaktiva whiteboard i klassrummet - tack! :-)

2009-08-22 @ 16:19:36
Postat av: Anonym

Bravo Elisabeth, Då vet jag en underbar föreläsare som du ska lyssna till. Gå genast till bloggen



http://klassiskt.blogspot.com/

2009-08-22 @ 18:01:11
Postat av: Giraphen

I torsdags fick jag och mina kollegor och våra respektive ettor en underbar överraskning. På ett bord i mitt klassrum stod inte mindre än 16 bärbara datorer! Nu slipper våra ettor kämpa med sin (ofta lite trassliga) finmotorik och kan kämpa med att lära sig formulera sig i skrift för att kunna utrycka sig på ännu ett sätt i stället. Det blir ingen blyertspennskrift för oss på ett tag, bara tangentskrift. Spännande!

2009-08-22 @ 23:28:03
URL: http://giraphenvirkar.blogspot.com
Postat av: Mats

Jag vill också kunna detta! Men tills vidare hankar jag mig fram pekfingervis.



Det var ett stort steg för mig att börja skriva maskin vid 40 års ålder. Mellan 20 och 40 rörde jag knappt en penna - det gick bra att jobba utan att skriva - och så här efteråt undrar jag var min skrivglädje försvann.



Kan det verkligen ha varit handstilsproblem? Skriften skrek liksom: OMOGEN!



2009-08-23 @ 22:45:02
URL: http://lumaol.wordpress.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback