FÖRBEREDELSER FÖRELÄSNING



Jag är i Malmö. Föreläser om lärarrollen vid Musikhögskolan där. Möter blivande musiklärare och musiker. Jag får mycket att fundera över. Läser in mig i kursplanerna i musik och hämtar överlänkande tankar från mitt tidigare liv i musikbranchen. Brobygge och förförståelsetankar.



Jag samlar in så mycket information jag kan under det att jag förbereder mig. Ser på de små detaljerna, lyssnar till den som anlitar mig, hör lärarsamtalen, elevfrågorna, samlar information från väggar, ser vilka föreläsare man tidigare anlitat, ser elevgensvar och framförallt funderar över det specifika språk jag möter innanför den diciplin jag nu befinner mig i.



Sammantaget måste också jag hänga upp mina tankar inuti den verksamhet jag ska verka. Är jag på musikhögskolan i Malmö vill jag förstå orden, höra musiken, se instrumenten och fundera över vilka erfarenheter jag själv har. Min farfar är nära till hands. Jag berättar en anekdot om honom. Prefekten för det hela tar mig i hand, och förklarar min farfars namn, återför honom in i nutiden och säger - berätta om honom! Berätta om Felix Körling...



Då är jag där jag ska vara. Föreläsningssalen. Den röda stolarna, scenen, kanoninstallationen. Jag måste ta in rummet. Hur hörs jag från därframme, hur syns mina bilder från där och där och där. Hur är det att vara här inne? Hur ser ljuset ut? Vilken riktning? Hur kan jag röra mig? Hur kan jag inte röra mig?



Då jag föreläser, seminiarietalar, utvecklingsinnovaterar så är genljuden viktigare än entonssignalerna. De som kommer måste få höras, genljuda, återge och ställa frågor. Däri ligger samspelet. Idag var det här jag var. Jag tyckte om den grupp jag talade inför. Jag är också lärande i samma stund jag öppnar mina tankar inför allmän beskådan. Lärande är en kollektiv och en individuell upplevelse.



Jag tackar för förtroende, uppdrag och en stund bland de som lyssnar, deltar och aktiverar. På vägen hem vårdar jag min ömma hals, min aningen för höga kroppstemperatur, somnar på flyget efter att jag summerat alltsammans och tänkt - vad kan jag utveckla, förtydliga och förbättra...



...somnar jag den timme det tar att resa hem igen.
Anne-Marie

Kommentarer
Postat av: Johnny

Hej!

Tack för föreläsningen på musikhögskolan. Om än att vi inte gav speciellt mycket gensvar till dig så tror jag att du väckte många tankar hos folk.



I alla fall hos mig. Under större delen av den tiden jag funderat på vad jag ska bli när jag blir stor har jag tänkt att jag vill inte bli lärare och jag vill inte undervisa stora grupper. Musiklärarhögskolan tog bort "jag vill inte bli lärare" och du förändrade mitt synsätt om stora grupper.



Kommenterar kanske mer sen, måste rusa till skolan nu. Ha det bra o åter igen - Tack

Postat av: Emma

Kikade in här lite :)

2009-04-23 @ 11:46:17
URL: http://emmacandell.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback