Vi och BLADHORNINGEN x 800

Den lilla skalbaggen Bladhorningen (underbara namn om man smakar på det... ett horn av blad) kan lyfta 800 gånger sin vikt. Det gör den lilla Bladhorningen till en av världens starkaste ... art ...

Vi omsatte det där till vår egna vikt i min klass. Det är märkligt vad mycket det blir om man tänker utifrån det mänskliga perspektivet. Jag väger 65 kg (och är på väg att tappa några dessutom vilket gör mig svagare) och mina kilon gånger 800 blir ofantligt mycket om jag skulle vara en bladhorning. Nu är jag bara mänsklig utan ohemula krafter men så här blev det i elevernas tänk:






Detta är ett axplock av elevernas tänk. Detta är matematik där matematiken är integrerad i en faktatext. Jag gör det mesta av det som går att fundera kring. Detta kan också sättas i relation till lektionen om blåvalen (www.lektion.se) för fotografiet och texten är hämtad ur samma bok - DJURENS REKORDBOK, Bonnier Utbildning.

Det kluriga är att Blåvalen som är så svår att väga finns angiven i vikt 190 ton... (mer eller mindre, ja ni ser att allt är relativt) och den lilla Bladhorningen som är så liten och möjlig att väga (den går att lyfta upp och ställa på en liten våg med lämplig gradering) har ingen angiven vikt i texten.

Däremot så förhåller sig texten till den lilla Bladhorningens vikt. Det är utifrån den vikten man kan ta reda på hur mycket en bladhorning faktiskt kan bära. Sen måste vi också diskutera i vilken form den lilla Bladhorningen bär det som är 800 gånger tyngre. Det finns många klurigheter i texter om man funderar kring vad som sägs, och jämför med hur fakta beskrivs. Jag ställer massor av frågor under mina lektioner. Däremot tjänstgör jag väldigt sällan svarsbank, hellre att jag ger en modell för mitt tänk, ett slags bollplank att utgå ifrån.

Vi fortsätter vår resa i lärandet... vi har hela livet framför oss. En dag så står vi där framför en jättestark men pytteliten Bladhorning. Då gäller det att respektera de oanade krafterna i det vi kanske vill kalla för kryp. 

Anne-Marie

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback