LÄRANDE NÄRHET



Jag funderar ständigt över hur min egen lärandeprocess ser ut.

Om man är nära det man ska lära så lär man sig bättre. Närhet genererar också ansvar. Det betyder att man på något vis måste skapa närhet till det abstrakta vi ska lära. Här är jag i Skansenakvariet. Varje gång jag ser något om de här små aporna blir jag numera nyfiken. Jag vill lära mig mer. På fredag ska jag besöka dem igen. Det är något av det roligaste jag vet. De här aporna är långsinta. Därför måste man vara mycket försiktig med hur man är därinne. Om man skrämmer dem så försvinner de blixtsnabbt, men också, de kommer inte fram på mycket länge. är man inte snäll och behandlar dem väl, kan de hålla sig borta i flera år. De här små aporna berättar också om detta för alla andra djur de delar husrum med. Så sengångaren försvinner in i sitt hörn. Och stannar där. Märkliga lilla värld tänker jag då. Så spännande är att få lära sig. Bosse, som ansvarar för mycket på Skansenakvariet, är en god berättare vilket gör att man kopplat till det verkliga också förstår det som man inte först ser eller känner till. Jag utbrister ofta:

- Är det sant?

och vet därmed att allt jag föreställt mig är ställt på ända. Så försätts jag i lärande. Dessutom skrattar jag en hel del under det att jag förstår saker och ting. Och är berättaren god, så springer jag efter och vill veta mer. Och det jag inte förstår mig på - exempelvis det här med spindlar - måste jag ha mycket tillit till den som ska lära mig att röra vid de där krypen, och förstå samma saker som jag med lätthet begriper då jag är hos aporna.



Jag försöker med små medel få eleverna i närheten av det de själva förstår, alltså deras förförståelse, för att skapa något intresse för det som de behöver förstå för framtiden. Lärandeprocessen är sådan. Om vi skrattar under tiden så är det helt ok.

Anne-Marie,
som har anmält mig till en liten kurs i HAIKU-skrivande,
samt en liten kurs i Italiensk matlagning, och har tittat nyfiket på de öppna sessionerna i Kroki.





Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback