VYGOTSKIJ och lärande utveckling

image2177

Det är inom det möjliga all utveckling sker.
Utanför utvecklingszonen är det för lätt eller för svårt.
Om vi övar för mycket av det vi redan kan är det för lätt. Det kan översättas med - tråkigt.
Om vi inte förstår det som upplevs främmande och långt ifrån vår verklighet blir det för svårt - vilket också kan översättas med - tråkigt.
Det är inom det möjliga vi kan anta utmaningar. Där får vi utgå ifrån något vi kan men kittlas att utveckla det ytterligare. Till detta behövs samspel, modeller och coaching - kort sagt - en lärare.

Anne-Marie

som varmt rekommenderar
Petri Partanens alldeles nyutkomna bok vilket jag mycket snart kommer att lyfta fram här.


Kommentarer
Postat av: Anonym

Det är ju liksom det som är grejen, att hitta det där utrymmet, det möjliga. Jag tycker ofta att det är jätte svårt. Med de barn jag jobbar med är det så många saker som står ivägen. Jag önskar ofta att jag hade en liten påse motivation att kunna dela ut vid behov. För det jobbar jag så otroligt mycket med, att hitta barnens motivation, deras egen drivkraft. Inte min, inte föräldrarnas utan deras alldeles egen.

2008-02-12 @ 07:34:45
Postat av: Anonym

Att möta den stora utmaningen:VÄCKA MOTIVATIONEN,MÖTA OCH RESPEKTERA BARNET UTIFRÅN DEN PRESTATIONSNIVÅ HAN,HON BEFINNER SEJ PÅ.VÄCKA MOTIVATION GM SÅ ENKLA MEDEL SOM ATT SE DE GODA SIDORNA O. FÖRSTÄRKA DEM.Det är väl den absolut bästa kryddan i lärarens vardag.Väl genomtänkt beröm och uppmuntran kan göra underverk.Så är det.
INDIVIDUALISERA,RESPEKTERA I MÖTET ELEV-LÄRARE.
SE MÖJLIGHETER!Vilket lyckorus som infinner sej de gånger man lyckas och vilken kick att vilja fortsätta att nå resultatet:mkt god kontakt elev-lärare.M.v.h.Mie

2008-02-12 @ 09:21:58
Postat av: J

Ja, och inom utvecklingszonen tror jag det finns en komfortzon som kan (ska?) utmanas och tänjas (tämjas?). Till detta behövs just en lärare. Därtill för att föra in det man inte vet att man inte vet.
J

2008-02-12 @ 09:51:02
Postat av: mie

J,du är så klok.Naturligtvis ska komfortzonen växa.Det gör den väl om man har en god relation till varandra.Den negativa komfortzonen,ja,den ska väl tämjas.Är jag ute på hal is? Okunnig???! Lärare i dagens skolor är att likna med tusenkonstnärer.Du J,din sista mening var så finurlig.Bara så du vet.Jag tror mej förstå att J har mycket att delge så nästa gång kan du J skriva äääännnu längre kommentar!!?
Mie

2008-02-12 @ 13:59:04

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback