KLOKA KLOKA JESPER JUUL

Lördagens citat hämtar jag ur Jesper Juuls bok DITT KOMPETENTA BARN.

"I ett kärleksförhållande mellan två jämstälda vuxna är båda lika ansvarig för samspelets kvalitet, medan de vuxna har hela ansvaret för kvaliteten på samspelet med barnen. Det gäller samspelet mellan barn och föräldrar, barn och förskollärare på daghem och i förskolan, barn och lärare i skolan och barn och vuxna i samhället.

/.../

Det är helt enkelt så att även om barn och ungdomar påverkar processen i samspelet med vuxna, så är de inte i stånd att ta ansvar för den. I de sammanhang då ansvaret av olika anledningar hamnar hos barnen utvecklas de inte på ett bra sätt."

A-M skriver...utan bakgrund

Jag tänker:

Jesper Juul talar om principer som skapar utvecklingsbefrämjande processer. Det är ett vuxenansvar att främja växande och skapa samspelmöjligheter för de som växer. Jesper Juul menar att det är vi vuxna som har makten över samspelsprocesserna och att dessa avgör utveckling och likvskvaliteter för de unga. Översatt till lärarens roll i klassrummet så är det samma principer där som för alla andra platser där människor växer. Vi påverkar oavsett hur vi ser på det. Ett medvetet förhållningssätt främjar processerna för lärande, växande och utveckling.

Ansvarsmedvetenhet. Kort gott.

Anne-Marie,
som sänder Jesper Juul en god tanke...



Kommentarer
Postat av: asapasa

Detta citat hjälper mig idag. Tack för orden jag behövde dem.

Postat av: Anonym

Det var bra. Anne-Marie

2008-02-26 @ 19:19:38

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback