SVÅRA MATEMATIKEN

Från min mailbox till min bloggpost:

Fick en länk av en vän..  en länk till din blogg.

 Läser just nu sista terminen innan examensarbetet på XXX högskola. Kursen handlar om matematik och den är obligatorisk. Jag  har en gång lärt att jag inte kan räkna  … det sitter i,  fast jag är  av äldre modell. Dina ”matematikinlägg”  blev ett lyft och inspiration för mig… matte blev plötsligt språk och språk…det är ju min grej.. versaler eller ej!


Tack!


Jag lyfter fram det mailet in i min blogg - jag måste ha dit hit - därför att jag var lika rädd för matematiken då jag gick i skolan. Jag förstår inte att jag har det betyg jag har. Jag gick till och med naturvetenskaplig linje, tja, jag bytte på grund av matematiken, som jag trots allt hade trea i på denna svåra matematiklinje. Jag grät mig igenom matematiklektionerna... fanns det visade jag inte. Jag hade tusen andra strategier att dölja min oförmåga med:


1) Läraren var dum i huvudet

2) Läraren var insnöad på matematik därför kunde han inte lära ut.

3) Jag kunde massa andra saker.

4) Jag tänkte aldrig fråga min lärare... aldrig ens komma i närheten av att blotta att jag inte kunde.

5) Är han inte dum i huvudet....läraren? Jo det är han...

6) Satte mig längst bak i klassrummet.

7) Satte mig med en kompis som kunde förklara så jag förstod.

8) Jag sa att jag hade ont i huvudet och inte riktigt kunde vara med på lektionen.

9) Jag glömde matematikböckerna.

10) Jag klagade hos rektorn och sa att läraren inte kunde undervisa...

11....


Jag var 12-13-14-15 år.


Jag insåg att jag behövde tycka illa om min matematiklärare för att klara mig. Jag orkade inte berätta att jag inte kunde ens de simplaste saker, utan fick hjärtklappning värre än en förälskelse om någon frågade mig om jag kunde räkna ut ditten och datten...


Jag föreläste om strategier för att undvika då jag studerade matematik vid Lärarhögskolan. Det var angeläget. De som läser matematik är ju redan de som kan. Jag gick där och var den enda som inte kunde. När vi skulle tänka matematik var det som om något bara slutade fungera i huvudet på mig. Så är det inte längre. Jag har min utbildning och mina lärare i matematik att tacka för det. Jag är nu en hejdundrande undersökande matematiklärare. Det är jag en aningens stolt över. Så ni som tror att ni inte kan - ni har bara fått fel utbildning från början - börja om från det ni kan - och börja äventyret matematik. Det är ett väldigt kreativt ämne...och finns överallt.

Anne-Marie



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback