INAKTIV FORM

Aktiv form:

Jag förstörde datorn.

Inaktiv form:

Datorn förstördes (av mig).


Om man ändrar form från aktiv till inaktiv kan man faktiskt utesluta vissa fakta. Den viktigaste informationen kommer först i den inaktiva formen. Datorn förstördes. Det är den informationen som är huvudinformationen. Jag är mindre intressant i sammanhanget. Imorgon tänker jag undervisa om inaktiviteten i språket.

Anne-Marie

Kommentarer
Postat av: jos

om du studerar mina texter kommer du att se att jag överanvänder den inaktiva formen. Hade f ö en svensklärare som hävdade att den inte fanns.

2008-12-02 @ 21:48:14
Postat av: Anonym

Hi hi - sade din lärare att det inte fanns? Jag använde det just och har varit och läst hos dig - och du gör det också. Ineffektivt har förlorat sin innebörd. Fnitter och skratt. A-M

2008-12-02 @ 21:55:25
Postat av: Mats

Hur gjorde du för att förstöra datorn?



Säg att det bara är ett exempel!



Själv kämpar jag för att tvinga studenter att avstå från passivkonstruktioner och det opersonliga pronominat "man" - men det är inte riktigt samma sak som inaktiv form, eller hur? Men nog är det bra om meningar har ett subjekt. Och att människor upplever sig själv som subjekt!



Grammatik var aldrig min bästa gren.



Postat av: Anonym

Hm, faktiskt. En riktigt snarky elitisk svensklärare. Jag tror frasen var tycktes. Diskussion stod mellan mig och honom och en elev som han tyckte bättre om så han sidade med henne och avfärdade min text totalt enbart på grund av det där ordet.

2008-12-02 @ 23:50:03
Postat av: Anonym

Jag har inte gjort sönder min dator ... eller .... Datorn är inte sönder (och jag är definitivt inte inblandad, datorn är bärare av all information i meningen, vem är inte intressant... hi hi hi)



Och Jos,

Läraren har ansvaret. Inte Du!

Anne-Marie

2008-12-03 @ 06:54:06
Postat av: A

Jos, A-M - Jag tycker mig känna igen den där läraren. Jag antar att det är samma som berättade för mig att jag omöjligtvis kunde haft någon behållning av Madame Bovary efersom jag aldrig varit gift. Jag föredrar också den inaktiva formen, jag tror att det bottnar i en ovilja att skriva "jag".

2008-12-03 @ 13:11:54
URL: http://somgjorda.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback