EN LEKTION FÖR LÄNGE SEDAN



Det var under den första stora Harry Potter eran. Den första Harry Potterboken hade kommit. De elever som kunde läste Harry Potter på rasterna, de stannade inne på lektionerna, de ville bara läsa. Så fanns det de elever som inte kunde läsa. Detta tillstånd av utanförskap - att inte kunna läsa då alla andra kan. Nu blev det obehagligt tydligt vilka som kom att vänta på filmen - för den var eleverna säkra på att den absolut skulle göra. Tills dess var det bara väntan. Men en bok som träder in i barnens egna världar synliggjorde något för mig. Alla kunde inte ta sig igenom denna ganska krångliga och omfattande text. Jag prövade att läsa högt, och jag kunde det inte göra det riktigt bra. Min läsning var inte god skulle jag själv säga. Men jag ville och därför gjorde jag det. Högläste. På detta vis blev alla elever lyssnande till Harry Potter. Jag märkte att läsningen var svår och jag behövde läsa om vissa rader om och om igen. Men eleverna lyssnade. En del var frustrerade över att de inte hade förmågan att läsa den själva. De såg hur de läsande eleverna knappt släppte taget om sina böcker. Frustrationen var att inte kunna. Jag erövrade tanken. Kopierade upp lite text ur någon sida. Inga fullständiga meningar. Inget dolt krav på läsning. På A3 ark, tjockare ritpapper, lät jag kopiera upp några textrader i boken. Därefter fick mina elever rita över texten, krågla sig ur sin läsförmåga genom att skapa bilder på texten. Då hörde jag att eleverna diskuterade ord ur den text de fick rita över. Bilderna eleverna målade. De var alla av det slag du ser härovan. Motivet varierade men kvaliteten i utförandet var hög.

Anne-Marie

Kommentarer
Postat av: Sara;)

Halloj igen, glad 3e advent,

jag antar att du som jag såg HP igår?? Jag har länge länge sagt att Potters äventyr inte är för mig...jag har inte funnit det där speciella som alla talat om...fram till igår kväll, vill säga! Hostig, snorig, febrig och vimsig blev jag ledsagad av mina barn till bästa soffan i vårt lilla vardagsrum, ikväll skulle det ju hända! Mamma skulle bli omvänd.... sa jag att jag var febrigt kvalmigt oerhört ointresserad, men ett löfte ÄR ett löfte. Jag hade lovat min familj att jag skulle ge HP en möjlighet till ...en endaste...

Såå febrig , kvalmig och hostande mamma blev överraskad, glatt överraskad dessutom! Det var ju riktigt riktigt bra! Och vilka infallsvinklar sedan??!! Jag kom fram till en hel massa bra ideer till blivande lektioner..men din idé om att rita ovanpå texten...Anne-Marie du är så full av idéer, så oerhört bra idéer... var får du allt ifrån?? Du är sannerligen en ledstjärna värd att följa..om inte helt så i alla fall till stor del.

Nu blev det så där långt igen men, jag bara måste tala om hur genialt jag tycker att det är.

Ha en bra tredje advent och söndag!

Kram Sara ;)

Postat av: Anonym

Precis rätt i tid - jag behövde dina ord Sara. ANne-Marie

2008-12-14 @ 16:53:51

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback