POSITIVT OM SKOLAN

Det är många, många skolor som lyckas. Det är många, många skolor som strävar efter att uppnå mål, strävansmål, det är många, många skolor som trots alla mediarubriker gör goda arbeten runt om i Sverige.

Jag föreläser ofta, på resande fot i skolSverige. Jag har besökt många, många skolor, samtalat med oändligt många lärare, lyssnat till utvecklingstankar och omsorgsvärme, ser mångfald, hör lösningar, småpratar med lärare som brottas med problem.... hur att lösa... hur att göra... jag ser skola efter skola... med visioner och seriöst arbetande lärare.

Det är snarare ett allvarligt hot mot skolan att skolan alltid omskrivs i negativa termer - också denna gång - då det är något positivt som skrivs - så är det - MOT ALLA ODDS... detta är ett undantag, positivt, men alla andra får bära den negativa stämpeln.

TEXTBLAD

Detta är skola:

Skola är en helhetstanke och en plats för såväl tänkandet som en fysisk plats för lärandet och det sociala samspelet. Det är hela skolans idé, genomförande och pedagogiska vision, som skapar en bra skola. Det är ett ständigt arbete kring hur att se på människan och kunskapen.

En skolledning med visioner, förväntningar och pedagogiska tankar.
Rektorer som ser sin personal, sin egen roll och synliggör ledarskapet i vardagen.

En lärarkår som har visioner, målsikte och pedagogisk strukturer.
En lärare som har såväl pedagogisk grundsyn som genomsyrar arbete och klassrumsorganisation, med stor lärande omsorg om varje individ - så att varje elev får utvecklas utifrån sina möjligheter och sina förutsättningar.

En elevrörelse som har demokrati och inflytande över utbildningen och dagliga verksamhet inom skolan.
En elev som upplever sig sedd, utmanad, bekräftad, lyssnad till, uppmärksammad på, med en personlig utvecklningsplan som syftar till att utveckla lärande, ansvarstagande och lärande utveckling under alla skolår.


Jag tror på skolan.
Det tänker jag fortsätta att göra.




Läs mer i
http://metabolism.wordpress.com/2007/10/24/omtanke-och-respekt-i-skolan-fungerar-battre-an-harda-tag/

http://svensklararen.blogspot.com/2007/10/magiska-hemligheter-bakom-bra-skola.html

http://jeppesenblog.blogspot.com/

Anne-Marie FÖR-RÖRELSEN!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback