UNGDOMSHJÄRNAN? VAD HÄNDER I DEN?

HJÄRNANS BESLUTFATTARCCENTRUM utvecklas allra sist.
Den är färdigutvecklad vid 25 års ålder enligt hjärnforskningen.

BESLUTSFATTARCENTRUMET
utvecklar förmåga att

* framtidsplanera
* överblicka
* sålla intryck
* riskbedöma


"För dagens ungdomar med alla valmöjligheter sätter naturligtvis bristerna i förmåga till överblick och framtidsplanering käppar i hjulet. Inte undra på att de känner sig stressade." (citatSvD-Maria Carling - 10/5-07)

Är det så - så måste vi lärare förstå konsekvenserna av denna forskning - och stötta, påminna, hjälpa, främja allt det som skolan kräver av eleverna inom samtliga dessa punkter. Vi kräver framtidsframförhållning, planering, överblickande, sållandet och ...nja...riskbedömmandet...ungdomar tar risker därför att de tror att dessa risker inte kommer att drabba dem... så där är det snarare vi lärare som funderar omkring elever och risken att...

Jag är också mamma till tre, nästan fyra barn, och de är ännu inte fyllda 25, inte någon av dem. Jag betraktar dem som väldigt ansvarstagande, men inser att ångesten för framtiden också har sina förklaringar. Det är svårt att välja, det är svårt att blicka framåt. 

Lärartanken här är att faktiskt problematisera frågeställningar i förhållande till den forskning som bedrivs om hjärnan. Det är ju den vi arbetar med. 
Anne-Marie 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback