Skolmaten, slängmaten, sambandsmaten
Anne-Marie
hur gick då barnens funderingar, hur skulle matkastandet minska?
jag tänker så här... hemma finns ett engagemang att laga god mat med bra råvaror, skolan och kommunen borde lära sig av detta.
i vår matsal är personalen styrda av en bestämd matsedel och de får inte bestämma över vilka råvaror som ska köpas in. men de fick fria händer (och en stram budget) att förfoga över grönskasbuffén, denna buffé är ett paradis av smaker, färger, former och utbud. här finns en glädje jag inte ser i den övriga maten. och ungarna i skolan älskar salladsbuffén.
så är det i vår skola.
Ja tänk - jag har varit bortskämd med ett matkök som matmor och mattanter fått baka och skapa den mat som ungarna ska äta. Det är en ynnest att få sådan mat, för med den kommer dofter, matglädje och respekt för maten. Jag tror också att den fina grönsaksdisken blir en domän som mattanterna kan få husera fritt kring om maten kommer från transportkök och distansplatser - och där syns en omsorg om och en matkreativet som faktiskt synliggör något.
Anne-Marie