Dagens fråga i klassrummet: Om hur att se från månen?




Anne-Marie ställer dagens fråga i klassrummet:

OM MAN ÄR PÅ MÅNEN - SER MAN UPP ELLER NED PÅ JORDEN DÅ?

så frågade Anne-Marie och så här svarade eleverna:

ELEV 1:

Jag tror det bror på när man är på månen och vart på månen.
Norr är ju upp säger ju alla.
Men i rymden kan kanske norr kan vara ner.
Ingen vet riktigt säkert.
Asså man står ju inte upp och ner så det är svårt.
Så man kan ju vara både upp och ner.
Det finns inget svar.
Alla håll är ner och alla håll är upp.


ELEV 2:

Jag tror att om man är på månen och kollar ner på jorden så finns det inget upp eller ner för att i rymden så finns det inget upp eller ner det är egentligen bara på jorden som det finns upp eller ner. Om man är på jorden så skulle man kuna säja att norr är upp och söder ner.


ELEV 3:

Jag tror att det inte finns något upp eller ned. Det är ju tyngd löst i rymden så man kanske är upp och ner och ser från olika håll. Men jorden ''Tellus'' snurrar ju runt sin egna axel så det är ju olika svar. Men jag har ju aldrig varit i rymden så jag vet inte. Alltså tror jag att det inte är något speciellt svar på den här frågan.

 


ELEV 4:

Jag har ingen aning, men jag kan tro att:
Det beror villken tid det är. När det är dag när solen är högst upp i skyn är nog månen lika dant på andra sidan av jorden. Men man kan omöjligt tro att solen är ''UPPE'' och månen är ''NERE'' , så det finns inget svar.

ELEV 5:

Det finns inget svar. Det beror på själva månen tror jag. Om månen är uppe så är jorden ner men om månen är nere så är jorden uppe. Fast jag tror att man kanske ser neråt på jorden men det beror på om det är morgon eller natt.

ELEV 6:

Jag tror att om man är på månen och ska titta på jorden så ser man ned. För att komma till månen så måste man ju åka i en raket. Raketen åker ju rakt upp i luften mot månen. Vi människor på jorden måste ju titta upp för att se månen. Då borde väl dom faktiskt titta ned på jorden? Fast det beror på om man tittar på dagen eller natten. Tittar man på dagen så tittar man väl upp på jorden. Tittar man på natten så ser man nog ned på jorden. Men man vet ju inte förrän man är på månen själv.

 


 


ELEV 7:

jag tror att man kollar både upp och ner för om man är på andra sidan jorden så kollar man upp en om man är på den här sidan  kollar man ner.


ELEV 8:


I rymden finns inget upp och ned. Där ser man inte var man är, det är som när det snurrar runt och till sist vet man inte var man är, så då måste man titta. I rymden kan man titta men ändå inte veta om man är upp eller ned. Men jag kanske har fel men jag har inte varit uppe i rymden. Jag tror att det kan finnas ett annat svar för resten av klassen har ju skrivit annorlunda än vad jag har skrivit.


ELEV 9:

Jag tror att om man är på månen och kållar ned på jorden så finns det inget upp eller ner för att i rymden så finns det inget upp eller ned. Om man är på jorden så skulle man kuna säja att norr är upp och söder är ner.


 


ELEV 10:

Jag tror att man ser ned på jorden för vi ser upp på månen när vi är på jorden. Men när det ädag så vi inte månen för då ser vi bara solen men på andra sidan jordklotet så är det natt och då ser man månen. Men man kan se upp på månen för att universum är både upp, ner, höger och vänster och universum är ovänligt strot. Man kan också se åt höger och vänster på jorden från månen. Fast man kan inte se hela universum för det är så stort så man inte vet var höger, vänster, upp och ned är.


ELEV 11:

Det finns inget svar på frågan eftersom månen och jorden ligger i omloppsbana och månen cirklar runt jorden och jorden cirklar runt solen och det beror också på dag och natt. Mitt eget svar förvirrar mej.


Anne-Marie samlade ihop klassen funderingar och kloka tankar.

Anne-Marie

 



Kommentarer
Postat av: Lotta

Den frågeställningen knycker jag av. Nyfiken på hur min klass funderar.

Postat av: Hanna i

Jag gillar när pedaogiken kommer så långt att resonemangen är viktigare än svaren.

2009-09-05 @ 14:59:18
URL: http://ihannashuvud.wordpress.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback