Läser Jesper Juul och om samspelet i familjen



Det är en lycklig läsning jag gör - Jesper Juuls bok LIVET I FAMILJEN - om det viktiga samspelet.
Det är de överförbara till alla de andra sammanhangen jag tycker om. Det är allmänmänskliga aspekter Jesper Juul presenterar. Hur vi förvaltar våra relationer. Jesper Juul förvaltar sina tankar och återger dem till mig. De är synbart enkla saker som berikar vårt förhållande till andra människor.

Jesper Juul beskriver i sin bok om fyra värden:

Likvärdighet
Integritet
Autenticitet
Ansvar

Jag har just läst kapitlet om likvärdighet.
Och slås av hur många gånger vi behandlar människan, barnet och varandra utan att på djupet aktualisera frågan om - vad vi kan göra för varandra?  Att tänka och handla i likvärdighetens namn är att vara uppmärksam på vad gemenskapen kräver. Det är något helt annat än att kämpa på varsin sida om ett problem och förskjuta det till en stridsplats.

Det handlar heller inte om makten att förminska, orden som sårar och den hårda förklaringen om sin nästa, i farliga fall det lilla barnet.

Denna likvärdighet handlar om det gemensamma och likafullt individuella ansvar för förhållandet. Oavsett med vem man har detta förhållande. Lärare-elev, två förälskade, en vuxen och ett barn:

att ta sin ansvarskänla och sin värdighet på allvar och inte hamna i en dialog där man möter anklagelser, nedgörande kritik eller passivitet kring varandras välbefinnande utan att värna och arbeta för att bibehålla kvaliteten i förhållandet.

Exemplet om det lilla barnet som säger att det är hungrigt och föräldern tror sig veta bättre och svarar:

Struntprat. Det är ju bara en timme sedan vi åt lunch - du kan inte vara hungrig! anser Jesper Juul vara ett nedvärderande, kuvande och diktatorisk sätt att möta en sann känsla hos en liten unge.

Vi slarvar med vår språklighet, vi slarvar med det lilla barnets känsla, och vi vuxna bestämmer oss för att vi vet bättre. Det finns värdigare sätt att kommunicera på.

Jag återkommer till boken,
Anne-Marie

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback