STRÄVANSMÅLEN en ordbokspromenad




Allt vi gör i skolan ska omslutas av strävansmålen. Strävan är ett av skolans viktigaste ord. Om vi tänker i termer av strävan betyder det att andra ord måste tillföras den tanken. Sträva betyder: Anstränga sig för att uppnå, ta sig fram med ansträngning, peka mot ett visst håll. Ansträngning betyder att utnyttja kapaciteten i förmågan. Det är ganska krävande ord men trots det viktiga. Det är lärarens uppdrag - att rikta verksamheten mot de övergripande målen. Jag skulle önska att vi slutade tala om uppnåendemål, för då vi talar om uppnåendemål, talar vi bara om det vi absolut måste klara av för att skola ska få kallas skola. Det är för mig ganska ointressant. Jag vill sträva och utveckla min profession, därmed tänker jag att eleverna vill utveckla sitt lärande. Det är tråkigt att inte få några förväntningar om vad man kan utmanas i. Det gäller såväl för lärare som för elev.

Om vi antar att vi ska sträva efter strävansmålen. Då måste vi läsa om ämnets karaktär och lärarens uppdrag inom ämnet. Jag tänker... att denna ansträngning som strävansmålet kräver av oss behöver ord som ... uppmuntrar, utmanar och utvecklar. Om dessa tre ord ska bli möjliga så handlar det om att alla inom skolvärlden använder sig av ord som synliggör tanke och handling.

- Du antar utmaningen! Härligt!
- Vill du ha en ny?

Ungefär så... ska jag skriva mer om strävansmålen?
Anne-Marie

Kommentarer
Postat av: Anna - lärare för nyanlända

Visst är det viktigt! Och jag håller med, det talas för lite om strävansmålen och jag skulle bli glad om du vill skriva lite mer om just det.



//Anna

Postat av: annika

Strävansmålen har en tendens att misstolkas eller inte tolkas alls som strävan utan mer som " mer att uppnå". Läser även ditt kapitel två om strävansmålen. Bra att få fleras tankar kring detta.

Annika

2008-10-30 @ 16:13:49
Postat av: Marie

JAAAA!!! Skriv, skriv, så att vi alla strävar på ... pustar och frustar lite, funderar, diskuterar, utvecklar vårt sätt att se och tänka om skolan....

2008-10-30 @ 16:15:40
URL: http://opedagogen.blogspot.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback