SKOLVERKET OM KOMMUNAL BEREDSKAP


Jag är enormt förtjust i Max Entins illustrationer. När jag själv blir avporträtterad känner jag mig hedrad. Jag får ha den som en bild som synliggör att jag tänker på minnen...


Jag minns då jag arbetade vid min kommunala skola. Under flera år var elevunderlaget gott. Så byggdes det en friskola intill denna kommunala verksamhet. Vips försvann en hel klass. Det gick fort. Det gick fortare än vad vår skola hade beredskap för. Vi fick en haltande ekonomi och rektor sammankallade till möte och uppmuntraranslag. Det behövdes. Vi vässade argument, pennor och idéer. Vi var konkurransutsatta. Utan att ha någon som helst förberedelse på vad detta kunde innebära. Skolan var också nyligen kommunaliserad och uppdraget i läroplanen uppslukande och överskuggande. Allt kom ungefär samtidigt. Vi talar om åren 1994-1998.


Nu är det det omvända. Hotet om att skolor kan komma att läggas ned gör den kommunala skolan viktig igen. Det är ett scenario skolverket skissar upp. Det finns all anledning att fundera över vad och hur det blir några år framöver. Vi kan inte stampa i nutiden utan att ha fingrarna uppe i luften och i alla fall fundera över hur vindarna blåser.

Jag funderar alltid i treårsperspektiv. Vad händer då? Vad behövs då? Var är eleverna då? Hur gamla är de? Vad är det för samhälle om tre år?

Anne-Marie

http://www.skolverket.se/sb/d/2006/a/14016;jsessionid=FF90E45E2CA94BF73663CCD3518166B5

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback