PENNFÖRING



Jag gillar det jag ser i bilden. Skrivandet, ritandet, skapandet. Men samtidigt ser jag sällan just detta om jag är utanför skolverksamheten - där ser jag fingrar som dansar snabbt över bokstäverna på tangentbordet och bokstäverna som syns som tryckta på dataskärmen. Pennan är en svår sak att handskas med. Udden är vass och pennan är smal. Motoriskt är det fantastiskt att små elever kan använda en penna.

Så fort det ringer ut och mina elever går ut tar de fram sina mobiler. De skrivs sms. Det går fort att skriva något på mobilen. Varför använder vi inte det skrivsätt eleverna är bekväma med, det skrivande jag själv är bekväm med? Jag är inte emot penna eller papper, men själv använder jag bara papper och penna då jag ska anteckna då jag lyssnar på en föredragade, skissa på en teckning ... Jag önskar nog att skolan skulle vara totalt uppdaterad rent tekniskt sett. Tänk om alla mina fyror hade en egen dator och jag kom med dagens undervisande fokus.

Det vore ett drömläge.
Anne-Marie

Kommentarer
Postat av: Annelie

Om pennan som ett svårt verktyg att handskas med finns en rolig liten bok som min femåring uppskattade: Den magiska pennan av Sofia Hedman.



Tack för en inspirerande blogg, jag blir alltid på gott humör när jag tittar in här!

Postat av: Marie

Hos oss blir datorn en mer och mer daglig "skrivmaskin". Eleverna vill skriva på datorn och de känner sig bekväma med att skriva med den. Visst använder vi papper och penna då inte datorerna räcker till för alla men ... jag tycker att fokus ligger mer på innehållet i deras skrivande då det använder datorn. Med hjälp av rättstavningsprogram, synonymfunktion etc får eleverna en "direkt" hjälp i sitt skrivande. De frågar, både lärare och kompisar, och undrar varför det ordet är markerat med ett streck, hur stavas det osv - med datorn blir det skrivutveckling mer där och då. En spontan tanke från en lärare med fingrarna på tangentbordet ...

2008-11-17 @ 18:30:13
URL: http://www.opedagogen.blogspot.com
Postat av: annemarie

Jag har en dator. Det blir rörigt när alla ska vara runt den. Jag tycker det är synd. Ibland önskar jag att någon kunde sponsra och sända in 30 laptops rakt in i klassrummet. Man får önska. Man får det.

Anne-Marie

2008-11-17 @ 18:44:05
URL: http://annemariekorling.blogg.se/
Postat av: Lena

Men finns det inte företag som villigt sponsrar eller är jag tappad bakom en vagn? Jag trodde att det var vanligt med sponsrade skolor, det är väl bra om det leder till utveckling.



Lena

2008-11-17 @ 19:10:48

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback