UPPDATERAD



Jag tycker om min nötta ordbok. Den har jag haft i många år. Den är från 1986, En gåva från min mamma. Har tummat på den ett antal gånger. Igår hade jag ingenting att göra (!) så jag tänkte läsa min ordbok utifrån perspektivet - vilka ord finns inte där.


Jag började med ordet mobil. Och kom inte längre än så. Ordet mobil fanns naturligtvis. Men förklaringen telefoni fanns inte. Ordet mobil förklarades med något rörligt. Jag sprang med mitt läsande pekfinger fram och tillbaka över ordlistans alla mobila ord - och fann ordet - mobilitet - vilket betyder en benägenhet att byta vistelseort eller samhällsställning.

Då lämnade jag ordboken. Hela jag försattes i en längtan att resa iväg. Jag försjönk i en kartbok med samma tryckår. Jag insåg att verkligheten förändras och jag måste uppdatera mig, köpa en ny ordbok, en ny kartbok ...

Då tänker jag på mina elever - vi hade en spännande kartlektion hela dagen igår, den var så rolig att eleverna inte ville sluta arbeta - och jag hörde mina fyror diskutera att kartboken inte visade verkligheten. För visst hade några förändringar ägt rum... och det innan mina fyror var födda. Ja, kartböckerna var också från tiden innan mina fyror var födda. Det var bara jag som var född innan kartboken var född. Det är jag som kan ha perspektivet kring det här med tryckår och information vilket kanske är den viktigaste kunskapen jag har att förmedla till mina elever.

Anne-Marie

Kommentarer
Postat av: Mats

Donna e mobile



Kvinnan är... hmmm... ombytlig?



http://www.youtube.com/watch?v=xCFEk6Y8TmM



2008-11-20 @ 09:11:24
URL: http://lumaol.wordpress.com/
Postat av: annemarie

Hi hi hi hi hi hi hi hi!

Anne-Marie

2008-11-20 @ 19:40:43
URL: http://annemariekorling.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback