KORP-GLUGGAR



Jag fick se massor av korpar idag. Jag kunde inte släppa dem ur tankarna. Deras förmåga, intelligens och  deras storlek. Gigantiska fåglar.

Så från bild till ordbokspromenad - vad säger ordboken om korpen?

Korp är en stor svart kråkfågel - och lägger till - som bygger bon på otillgängliga klippbranter.
 
Jo, så är det nog. Jag tänker lite själv:
Ordet korp är förknippat med olycka och den nordiska mytologin. Olyckskorparna har man hört talas om. De kraxar ibland. Men korp har också förknippats med korpidrotten... och hurvida den är olycksdrabbad som form har jag ingen aning.

Om man nu vill bearbeta en korp så använder man ordet Korpa.
Korpa betyder att man bearbetar en korp. Då är korp inte fågeln utan redskapet korp. En liten hacka förståss och så är vi tillbaka till mytologin och asaguden Oden. Hugin och Munin de två korparna som såg ut över asatrons världar och bevakade allt... jo... nu är vi nästan där ... till KORPGLUGGAR.

Att ha korpögon handlar om att man verkligen ser allt. Inget passerar osett.
Så kanske vi ska se på skolpolitiken under sommaren...många förslag kommer och en och annan viktigt fråga brukar dyka upp då lärare vickar på tårna i någonting, och aningslöst tuggar grässtrån och blickar ut mot horisonterna...
då ... kommer ett och annat skolförslag.

Korpgluggarna... håll dem öppna.
Anne-Marie


Kommentarer
Postat av: Mats

Jag tänker att jag nog är mer en kaja.



En gång när vi kom till landet hade en kaja försökt bygga bo i skorstenen. Den hade fyllt hela skorstenen med pinnar i sina försök att bygga bo. Till sist hade den nog lyckats konstruera något som det gick att lägga ägg i - men som också rasade ner i skorstenen.



När vi tömt ut sju säckar kvistar var det med motvillig beundran jag erkänner kajans uthållighet och målmedvetenhet. Så vill jag att en lärare ska vara!

(Fast kanske inte riktigt lika korkad)



Njut av solen!

Postat av: Annemarie

Så är det - lärare är nog tålmodiga... vackert ord... men jag är ingen korp... jag såg korpar... och tänkte i ord. Korpgluggar... det är också märkligt på sitt sätt - hur vi skapar egenskaper hos djur - sedan översätter vi egenskaperna till oss människor. Som om vi behövde distansen till oss själva. Stackars djur. Stackars människor. Vad är ett svin?

Allt gott Anne-Marie

2008-06-04 @ 17:03:00
URL: http://annemariekorling.blogg.se/
Postat av: Mats

Har du tänkt på att både -kaja och -svin förekommer i en vanlig sammansättning?



2008-06-04 @ 18:31:18
URL: http://lumaol.files.wordpress

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback