TA HEM PERSONLIGHETEN

Alain de Botton har skrivit en filosofisk bok om kärleken.
Den är både fiktiv och filosofiskt. Den är lättläst och vacker.



Jag citerar;

"Vi kan inte få någon riktig uppfattning om oss själva om det inte finns människor omkring oss som kan visa oss hurdana vi är. "En människa kan uppnå vad som helst i ensamhet, utom en personlighet" skrev Stendahl och menade att personligheten uppstår i andra människors reaktioner på våra ord och handlingar. Våra jag är flytande och kräver de konturer som våra grannar tillhandahåller. För att känna oss hela behöver vi ha människor i närheten som känner oss väl, ibland bättre än vi känner oss själva." (Alain de Button, Kärlek en betraktelse, 2007 s.199)

Så skriver Alain De Botton och ger en lite berättelse om sitt fiktiva jag.

Plötsligt lutande hon sig fram, gav mig en kyss och viskade: "Nu ser du ut som en liten vilsegången föräldralös pojke igen". Ingen hade någonsin tillskrivit mig ett sådant utseende, men när Chloe gjorde det insåg jag att det stämde och märkte att det dämpade det förvirrade vemod jag råkade känna då. Jag greps av en intensiv /.../ kärlek till Chloe på grund av hennes anmärkning, hennes medvetenhet om vad jag hade känt men var oförmögen att uttrycka, hennes beredvillighet att gå in i min värld och objektifiera den åt mig - en tacksamhet över att hon påminde den föräldralösa pojken om att han var föräldralös och därmed återbördade honom hem." (Ibid 118)

Människan behöver en annan människa för att bli sedd och synliggjord.
Därför tittar det lilla spädbarnet, så nyfött, på sin mamma.  Det barnet finns inom oss alla. Därför behövs den trygga bekräftelsen mellan människor, lätt uttryckt - Se!

Anne-Marie

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback