SKITJOBBIGT ATT VILJA

Det är väldigt jobbigt att vara duktig i skolan, men mörka detta. Det är en strategi som vi sällan ordar om inom skolan. Detta att kunna men inte visa det. Jag undrar dock över grundproblemet?

Det attraktiva att lära sig försvinner i skolan, hamnar utanför klassrumsdörrarna,
där annat erbjuds och fascinerar mer. Det är synd om alla elever i en kultur där man är likgiltig för lärandet och inte kan eller vågar vilja i skolan. Människan är lärande i alla avseenden. Hur eleverna förhåller sig till sitt lärande är en stor fråga. Jag tror på större delaktighet och öppnare lärande klimat.

Hur kommer det sig att många är "streetsmart" men uppträder i skolan som "schooldumb"? Eller att den sociala kompetensen är stor vid middagsbordet, diskussionerna är höga och levande, när samma unge sitter tyst i en rad av skolbänkar?  Ibland undrar jag om skolan utmanar för lite, kort sagt är tråkig!


http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?a=737516


Anne-Marie Körling

Kommentarer
Postat av: Mats Olsson

Jag minns ett föredrag av Gunilla Granath som levde med en sjua i ett halvår och hur hon beskrev de smarta tjejernas ansträngningar för att verka korkade, eftersom de trodde att killar tände på korkade brudar.

Jag hade lust att resa mig upp och skrika: "Det är inte sant! Intelligens är sexigt!"

Men satt tyst kvar och undrade över var sådana här
tankar uppkommer.
Att göra sig lite kanske är ett sätt att bli mindre sårbar?

Annars är det väll som Anne-Marie skriver. Utan utmaningar
finns det liksom ingen anledning att anstränga sig!

Ha den underbar kväll!

Postat av: Magda

Å.. jag var en av de där eleverna... som mörkade... inte ville visa mina provresultat... som höll tillbaka... Men - bara till en viss gräns. Redan på den tiden hade jag svårt att vara tyst längre stunder. ;)

2008-02-01 @ 12:02:25
URL: http://welldyermaker.blogspot.com/
Postat av: Anonym

Jag tycker också det är mer spännande att utmana, de flesta, jag skulle säga alla, har något att tillföra, men det är något i organisationen, lärandestrukturen som skiljer ut det som är fel och värnar det som är rätt. Då utmynnar alla diskussioner i händerna på den som bedömer. Det är inte bra. Anne-Marie

2008-02-02 @ 09:22:15

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback