TAFATT - TVÅ BETYDELSER



Körling funderar över ett ord - T A F A T T

 
Den första betydelsen av ordet TAFATT liknar det då man inte får grepp om det man vill få grepp om. Man blir ta-fatt. Fumlar, tappar greppet; synonymordbokens ord gör mig förlägen. Tafatt har synonymerna; fumlig, avig, valen, obenägen, förlägen, generad, enkel, stel, blyg, våpig, tepig (?), tåpig (?), flepig (?), formlös, vimsig - herregud nu räcker det!

Det andra betydelsen är den då man får fatt i något man önskar ta fatt i - då har man fångat in något -  ta-fatt-at själva saken eller någon av alla de andra som just nu har beslutat att just den personen som har den är tafatten! Hur kul är det på en skala - att vara den som ska tafatt alla andra på något fumligt och klumpigt sätt. Det är kul. Men särskilt fumlig och klumpig kan man inte vara för denna lek. Snabb, skicklig och listig måste man vara.

I själva verket är det väl märkligt att ett ord kan illustrera så totalt skilda handlingar.

Jo - jag vet vad tafatt betyder - man blir liksom nästan handlingsförlamad också - vilket man blir när allting försvinner en ur händerna. Men riktigt handlingsförlamad blir man inte då man leker tafatt. Då har man ganska roligt. Springer omkring och är utan något som man måste ta fast - men  man är ju knappast tafattig - utan mer handlingsrik - man leker ju - och leken handlar om att ta fatt i någon. Det är väl ganska kul om man tänker efter.

Anne-Marie

Kommentarer
Postat av: Marie

Funderade på ordet FÖRRÅD igår när jag var ute och promenerade. Jag gick förbi en skylt där det stod "förråd". Ett förråd kan jag förvara saker i. Men jag gjorde om ordet till FÖR RÅD. När jag gick förbi skylten undrade jag om jag kunde svänga in där för att få råd. Det lät mer trevligt - jag såg framför mig en ombonad lokal med skön ljussättning, fin musik och trevliga människor som var beredda att ge mig ett eller flera intressanta råd. Ett vanligt förråd anser jag vara ganska dystert, dammigt och unket så jag väljer det mer ombonade alternativet ...

Postat av: Mats

Jag var tvungen att sätta ett stort frågetecken som beskrev att barnen lekte en "tafatt lek"



Särskrivningar är onödigt spännande!

2008-12-30 @ 14:14:29
URL: http://lumaol.wordpress.com
Postat av: Anonym

Det blev ju riktigt kul med tanke på vad jag skrev om detta märkliga ord. Ha det gott Mats,

och till Marie, jag älskar det du håller på med, vänder och vrider på ord... Anne-Marie

2008-12-30 @ 14:21:27

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback