SÅNGLEKTIONER - en trudilutt i vardagen

image179

I min första klass sjöng vi ofta. Någon sång varje dag. Det kom att betyda att de lärde sig en del av de fick en viktig del av kulturarvet... sångarvet. I den klassen sjöng vi Bellman, Taube, Hambe, gamla vaggsånger, en och annan psalm, och flera barnvisor. Jag ville att mina elever skulle kunna åtminstone 4 stycken Taubemelodier utantill. Jag ville att min elever skulle kunna åtminstone 4 Bellmanmeloder utantill. Jag ville - och eftersom jag ville - så gjorde jag.

Det var bra att sjunga. Sång gör att man blir glad. Det är lätt att lära sig svåra ord när man sjunger orden. Vi lyssnade ofta på Beatles - I want to drive your car - och valde ut vilka ord vi skulle räkna till. "The looooooooooooooooooooooong and winding road... och så lyssnade vi efter ett speciellt ord... och så sjöng vi låten.

Det är mycket musik i sång. Det är mycket ord i musik. Därför är det viktigt att sjunga med sina elever. Sångröst? Behövs inte. Det räcker med en röst som vill sjunga. Då blir det sång av.

Anne-Marie

Kommentarer
Postat av: Kerstii

Så bra du gör. Att sjunga är fantastiskt. Alla kan sjunga det bara låter lite olika. Jag önska att alla barn fick lära sig i alla fall lite av den enorma visskatten vi har. Trudelutt på dig.

Postat av: musikläraren

Grymt jobbat! Mer Taube åt folket, mer Taube åt kidsen! Tack för att du påminner om Taube, jag har glömt att jag vill vill vill sjunga massa massa Taube med ungarna. Det ska jag göra i vår.



Och grymt att du sjunger med dem i klassrummet. Musiklärare älskar lärare som sjunger mycket med ungarna. De lär sig så ofantligt mycket på det. Det är stor skillnad på klasser med och utan sångliga lärare, det kan jag tala om!

2008-12-18 @ 21:39:05
URL: http://musiksalen.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback