PANEL OM SKRIVA, LÄSA i SKOLAN

Lärarnas Riksförbund håller fyra kvällar om skolan, Jag besöker aktivt denna möjlighet att lyssna, tänka och debattera skolans frågor.

image2415

Jag måste sammanfatta dessa tre goda tänkares tankar. Jag citerar dem inte, utan gör en självständig sammanfattning och orden är mina.

Ebba Witt Brattström:
Professor Ebba Witt Brattström inleder med ord ur Svensklärartidningen (hurra!) och talar varmt om att sprida kunskap är skolans viktigaste uppgift. Detta är skolans demokratiska uppdrag. Okunskap skapar spänningar och är en allvarlig fara för samhället i stort. Den nya generationen unga måste få tillgång till det svenska språket och Ebba Witt Brattström förespråkar undervisning i nationallitteraturen.

Torgny Karnstedt:
Författare som tänker kring sina möten med unga människor och vill återupprätta författarbesöken i skolorna. Torgny Karnstedt har författarperspektivet på skolan. Hans besök omsluts till en början av stor motvilja från eleverna men när han väl är där får han positiva gensvar och utvecklande tankar kring elevers behov av sitt språk.
Torgny Karnstedt talar om gymnasiets 18 nationella program och om hur många inte kan göra detta val. De har bristande kunskaper  i de grundläggande läs och skrivfärdigheterna vilket gör att eleverna bara får ett val - det individuella programmet. Den bild Karnstedt presenterar kring elevernas läsförmåga är dyster, men inte i totalt mörker. Jag gillar de citat han presenterar:

BARN ÄR KREATIVA - MAN KAN INTE GÖRA BARN KREATIVA - MEN MAN KAN TA IFRÅN DEM DEN (ett citat från den kända hjärnforskaren Matti Bergström).

Caroline Liberg
Professor Caroline Liberg har många intressanta skoltankar och undervisningsutmaningar. Jag väljer att göra ett självständigt blogginlägg med hennes tankegångar. Jag fann en professor med stor kunskap om skolans förutsättningar och möjligheter som med kompetens och underbyggda resonemang värnade lärarens arbete. För mig personligen fann jag en hoppfull ljusspridare i skolmörkret. Att vi har utmaningar att ge oss in i vi lärare - det är sant. Men vi måste få göra det med rak rygg och bibehållet självförtroende.


image2416

Moderator i detta sammanhang var den tidigare utbildningsministern för socialdemokraterna Bengt Göransson. Han lät mig få ordet flera gånger vilket jag tacksamt tog. Jag hade åsikter och tankar och försvarade vår skola av idag. Men inte oreserverat - det finns mycket, mycket att göra i svensk skola. Och det måste vi göra! Men som sagt - jag knyter det till min inlägg om Caroline Liberg som jag tycker borde få mer ljus över sina tankegångar.

Jag skulle vilja uppmana lärare runt omkring Stockholm att besöka Lärarnas Riksförbunds sista diskussion om skolan och hur Socialdemokraterna tänker kring skolan. Vi måste närvara vid möten där skolan diskuteras. Det är vår profession som diskuteras. Jag saknar elevrepresentanter också - för det är deras skola som debatteras och tänks kring. Vi borde ta till orda... där vi ges möjlighet att göra detta.

Puh!
Anne-Marie,
som värnar skolfrågorna!






Kommentarer
Postat av: Mats Olsson

Det är tomt på Malmö Högskola sen Caroline Liberg slutade här och saknaden är stor. Så bra att hon finns!
Men LR...
http://sydsvenskan.se/opinion/aktuellafragor/article316637.ece

Finns det någon trovärdighet med en sådan ordförande?


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback