FÖR-SKOLA vs EFTER-SKOLA

Jag har funderat på ordet förskola.
Det skapar något med de där åren innan skola - förskoleåldern.
Vilken tyngd ordet skola har när vi relaterar åldrarna till den.
Förskola - i min ordbok - definieras ordet med Institution som sysselsätter barn i förskoleåldern.
Förskoleåldern definieras med åldersperiod från barn födelse till skolstarten.

Jaha!
Det känns en aning snävt i mina öron. Småbarn...hur definieras detta ord då? Jojo... skolan kommer tillbaka i definitionen här också - Litet barn vanligtvis under skolåldern. Men skolåldern finns inte i ordboken. Så märkligt. Däremot finns ordet skoltrött - där ordboken skapar ett exempel... flera av eleverna i 9:an är rejält skoltrötta. Skönt att de bara är niorna tänker jag. Det fiffiga ordet skolsjuk har jag aldrig mött i mitt skolliv - då är definitionen är mer bekant som låtsas vara sjuk för att slippa gå till skolan.

Det måste finnas något efter före.
Jag saknar ordet - Efterskola!
Inte i verklig betydelse utan mer som en konsekvens av det som är före.
Helt klart är dock att skolan är en markör i vår syn på barn och barns åldrar.

Skolan är dock central i ett barns liv.
Det gäller att verka för att det är meningsfullt där.

Anne-Marie


Kommentarer
Postat av: Lärarstudentskan

Efterskolan pågår väl hela tiden från och med att man börjar skolan... Man får många nya intryck som ska sorteras och man färgas av det nya livet och tänkandet där. Så fort man satt sin fot i skolan kommer skolan och "efterskolan" leva parallellt i en hela livet, tror jag. Livslångt lärande.

Postat av: Kersti

Jag hakar upp mig på formuleringen "sysselsätter barn i förskoleåldern". Ofta tycker jag att de är bra på att sysselsätta sig själva. När jag arbetade som fritidledare minns jag att vi ständigt funderade över detta. Att konsumera fritid, att bli serverad. I motsats till att själv ta initiativ att själv komma på.

2008-04-26 @ 21:53:33
URL: http://plommenad.blogg.se/
Postat av: Mats Olsson

Jag har mött engelska förskollärarutbildare som verkligen tycker illa om ordet som på något sätt underordnar förskolan den verkliga skolan - som om det var någon sorts träningsläger inför det stora allvaret.

Och ordet används inte i England. I Sverige är det många som är väldigt noga med att undvika Dagis och menar att Förskola är mer prestigefyllt. Såpn är inte jag. Omsorg och lärande går att förena - både i skola och förskola.

2008-04-27 @ 20:49:01
URL: http://lumaol.wordpress.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback