FOTBOLL ...och LITTERATUR

Det finns inget = mellan icke läsare..och fotbollsspelare... ibland sätter vi ett likhetstecken där...ett likhetstänkande som jag vill bryta loss ur vår föreställningsvärld. En läsare blir läsare om läsaren får befinna sig i sitt intresse och sin språkliga hemvist. Om det är fotboll...så bör ingången vara fotbollstexter...fotbollsresultat... fotbollsartiklar. Det är ATT skapa läsande som upplevs meningsfullt. Då vi bekräftar det meningsfulla... så skapar vi förutsättningar för läsande.

Den litteratur mina fotbollsspelare har läst i mitt klassrum... har givit mig en helt ny syn på vad att läsa. Inget ämne är heller helt renodlat från andra influenser... när det handlar om fotboll...handlar det om historia... om skivande författare...om livet...om kärleken... om döden... Ja...ett ämne är en ingång...till allt det som omger själva ämnet.

Jag kan varmt rekommendera alla läsare .



FOTBOLLENS HIMMEL och HELVETE ( min bok har blivit stulen...en stöld jag inte väcker åtal för... utan tar till mitt hjärta) av Galleano... En bok med korta, korta berättelser om fotboll i samspel med allt det övriga.

Där står om nobelpristagaren Albert Camus hemska farmor... hur hon granskade hans fotbollsskor med lupp... för att de inte skulle slitas ned...pengabrist...så därför fick Camus stå i mål. Utifrån sin position lärde han sig sedan allt om livets kringelikrokar och djupare innebörder.


Anne-Marie

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback