AVVECKLINGSSAMTAL

image1368
Läsanalys... en tillbakablick....så här gjorde vi...minns vi ihop. Eleven och läraren avvecklar sin relation, för att skapa en ny relation ...och summerar åren som varit...

image1369

Jag avslutade fem år med min klass. Det var en inre resa för mig själv. Det var dagar där vi vände och vred på gamla arbeten...från årskurs två till årskurs sex. Jag hade också stort behov av detta avvecklingsarbete. Så här i efterhand skulle jag nog ha ägnat ännu större tid till detta. Vi slänger bort, vi packar in, vi säger ord, minns tillsammans.... vi gör avslut. För att träda in i nya konstellationer...nya läranderelationer. Därmed förändras också vår nuvarande relation. Den blir ny.


När vi organiserar om - elever går från en organisation till en annan - eller när lärarbyte är på gång så kanske vi skulle tala om en slags avveckling... så att man får sätta punkt för en läranderelation, en klassrumstid, en skola...

Detta avvecklingssamtal främjar det nya... nu lämnar du denna skola... och så här har det varit under den tid vi träffats... så här ... för det är en sorg och ett slags avsked som både lärare och elev genomgår. Också där det har varit svårt. Detta avvecklingssamtal kan stötta och i sin form - vara utvecklande - och en bas för ett UTVECKLINGSSAMTAL. Mellan avvecklande samtal och utvecklande samtal förs invecklade samtal - men det hör till det verkliga lärandet i stunden.

Anne-Marie



Utgångspunkt och källa_______________________________________________________
PEDAGOGISKA MAGASINET som hade som TEMA - Utvecklande samtal. nr 3 september 2007

Kommentarer
Postat av: Cecilia

Ligger hemma i sängen och snörvlar och nyser men blev glad när PM trillade ner i brevinkastet. Mycket intressant tema i detta nummer - jag läste och begrundade och lärde!


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback