VIKTORIA HARNESK - JOJKA EN PERSON

image1595

JOJK.
Vackra universala sång.
TROLLBUNDNA lyssnade vi till Victoria Harnesk som ordlöst frammanade jojkens väsen - de gestaltade och det att gestalta. Det var andaktsfullt tyst. Märkliga jojk. I stockholms hjärta... är vi inte längre i storstaden... vi är långt borta men ändå här. Det är ordens magi... att ersätta orden.... med en jojk. Det går inte att glömma upplevelsen. Den försöker vi nu klä i ord. Det ordlösa tillåter inte det. Det går inte att klä en upplevelsen av en jojk i ord. Jag tänker inte förstöra upplevelsen med att försöka.

JOJK är att göra en person. Själva personens väsen. Och alltid det vackraste om en person.
En jojk är en vacker berättelse. Man känner in den... och därmed känner man in den gestaltade...

Allt tack till en stunds förundran och märklig inre rörelse...
Tack Viktoria Harnesk

hälsar
Anne-Marie

Kommentarer
Postat av: Nima

Hej, hittar inte din email så jag kontaktar dig såhär. :)
Kul att ses. Vilket bra seminarium det var! Ser redan fram emot nästa.

2007-10-03 @ 19:06:34
Postat av: Kersti

Där hade jag velat vara. Jojk. För länge länge sedan ville jag lära mig samiska. Jag skrev ett brev till samernas folkhögskola i Jokkmokk. Jag fick ett svar, någon som skrev att samiska är ett svårt språk. På den vägen vart det. Undrar hur det skulle vara att kunna samiska.

Postat av: Victoria

Hej! Jag fick ett tips om den här fina bloggrecesionen, så underbart att det når hela vägen fram! Det värmer även mitt hjärta.

Till Kersti och andra som vill lära sig samiska vill jag säga att samiska är ett svårt språk att lära sig. MEN nu finns det ju lite hjälpmedel, till exempel UR har en jättefin Internetsida där man med ny teknik kan komma ganska långt http://www4.ur.se/gulahalan/

2007-11-30 @ 08:47:15
URL: http://www.vhjojk.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback