VARFÖR ARG?

image1850

Jag har alltid undrat över Strindbergs ilska? Här är hans byst. Arg mellan alla andras böcker. Där ligger en annan eld - Majakovskij och han ser också rött - och på den motsatta sidan författaren Daniel Sjölin som skrivit Världens sista roman. Om författarskapet har anledning att vara arga... så är det på oss som bara går förbi. Och är det världens sista roman så är skatten vi hitills fått en oändlig och otömlig källa att hämta nytt ur. Jag gick in i bokhandeln.

SÖDERBOKHANDELN på Götgatan och Götgatsbacken.

Fick tillstånd att fotografera, sådant måste man fråga om. Jag har blivit utkastad flera gånger. Nu frågar jag alltid. Och välkomnas tillbaka. Det är lite fint.

image1851

På väggen hänger en bild av Bob Dylan. Jag läser de orden som följer med hans bild. MY OWN WORDS. Det är väldigt enkelt. Men just detta - MINA EGNA ORD - betyder att de är skrivna som ett gensvar - för att så många andra skrivit, talat, tänkt och tyckt. Att man som ett jag och ett själv måste göra något åt saken. Sätta saker och ting på plats. Räta ut missförstånd och kanske värna om att ett och annat frågetecken förblir just det - en fråga. Privatlivets självklara och oantastliga vrå.

image1852

Stegar i boklådor gör mig glad. Det betyder att det finns något däruppe som inte finns därnere. Man kan alltid klättra i de litterära träden. Det är säkert bara underbart allra högst däruppe.

Jag höll mig stadigt på jorden. Fotfäste krävs också i en bokhandel. Där vimlar av intryck och avtryck. Jag hör någon samtala i en mobil... vänder mig om och träffar gamla vänner.

- Ska vi köpa den här... frågar de mig. Jag svarar Ja. Absolut. Köp barnböcker. Trots att det är en dag där vi inte ska handla något alls - en världsdag för "intehandlanågotalls" -på.

Själv bröt jag den regeln. I yr glädje över SÖDERBOKHANDELN så köpte jag

Torsten Birgersson: Som man bäddar.... om talesätt från när och fjärran, Alfabeta förlag 2006
Alain de Botton - Låt Proust förändra ditt liv - Brombergs 1997 - en bok jag ska läsa och sedan ge min dotter. Det finns spännande passager en ung författare ska fundera på när författaren skriver, och för vem.
Jais-Nielson, Eva - TIDSKRIFTSDESIGN - Ordfronts förlag, 2004 - har skrivit en barnbok, vill fördjupa mig i budskapen och framställningen. Detta är ett viktigt undervisningsområde.
MACHIAVELLLI - Fusten - Första gången utgiven 1532 men min utgåva är i pocket Natur och Kultur, 2005.

Jag bläddrade också i en easyvariant av Fursten - vilken i sin helhet är ett måste i LEDARSKAPSFRÅGOR - jag tycker den är hemsk, men kanske alldeles sann. Det kan vara bra att känna till vägarna till ledarskapet... och dess krumbukter för att bli en. Borde vara en obligatorisk läsning. Här i en lättvariant som fick mig att både skratta och gråta. Köpte den inte. Vill hellre läsa originalet en gång till. Min tidigare bok är försvunnen... och det tycker jag om. Den läsaren har också läst Machiavelli - men då i fotbollstänkande och ledarskapet inom fotbollen. Det är som att sätta boken rakt i krysset.

Allt gott mina läsande vänner.
Allt gott.
Anne-Marie


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback