UNIVERSELL LÄNGTAN


HJÄRNFORSKNINGEN... om lekfullheten
RANDAVSKILJARERANDAVSKILJARE


image1806

Kretsar för lekfullhet finns hos alla däggdjur och hos den enklaste laboratoriemusen. Detta system finns i de äldsta neurala områdena, nere i hjärstammen, en fördjupning nära ryggraden som styr reflexer och våra mest primitiva reaktioner.

/.../

Detta arbete har lett till att man har identifierat en särskild kemisk förening som skapas under lek och som styr den genetiska transkriptionen i dessa snabbväxande områden av ett barns sociala hjärna. Resultaten , som troligen gäller även andra däggdjur med samma neurala strukturer, exempelvis människor, ger en ny innebörd åt små barns universella längtan; JAG VILL LEKA.

Goleman sid. 224

image1804

Lekfullhet. Två syskon leker. Jag och min bror.

Jag leker ofta. Jag tror att det är samma universella känsla som gör att man ägnar sig åt något som intresserar. Jag glömmer tid och rum när jag fotograferar och skriver. Jag kan tänka ord... och skapa bilder. Det är en lek. Också som vuxen.

Lekfullheten... den ska in i skolan. Det är mycket kreativitet och lärande i detta djupt mänskliga behov. Den att leka.

Anne-Marie


Källa: Daniel Goleman: Social Intelligens, Wahlström & Wahlström, 2007

Kommentarer
Postat av: thord wiman

HEJ du i den sena kvällen... i tankar om lek, lärande och barn.
Först, rackarns trevligt fotografi på dig och din bror!
Redan de gamla grekerna visste viktigheten i leken. Sokrates lärjunge Platon pläderade för att lärandet aldrig får bli ett tvång. Barns lektioner måste så mycket som möjligt ske i form av lek (leksaker).
Den grekiska filosofen Platon är därmed den förste tänkare i världshistorien som uppmärksammat leken som kulturelement och nedtecknat det; frågan sysselsatte honom långt in i ålderdomen.
Undrar vad i allsin dar Platon (427-347 f.Kr.) skulle sagt om Talibanerna i bl a Afghanistan - deras omtalade och kritiserade leksaksförbud år 2001 e. Kr. Mycket går framåt här i världen men på en del håll går det bakåt.
Blev kanske inte så genomtänkta ovanstående rader men Mamma säger jag måste gå i säng nu. Natten är här och jag trött.
Natti natti. Sussa sött. ALLA.

2007-11-16 @ 23:23:52
Postat av: Haydee

Vilken härlig bild! :)


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback