SJÄLAMORDEN I SKOLAN - ELLEN KEY

Låt mig citera texter av Ellen Key - och hämta ord från 1888 samt 1891 BARNETS ÅRHUNDRADE - min utgåva är tryckt 1912 och utgavs då i två delar i ett billigt utförande till priset av 1 krona.

Vid nedanstående läsning bör noteras att Ellen Key skrev detta som en studie... av barns villkor. Ellen Keys idéer är också en av grunderna till FN´s barnkonvention.



image1819


SJÄLAMORDEN I SKOLORNA.

/ .../

Nutidens skola har lyckats i det, som enligt naturlagarna lär vara omöjligt, tillintetgörelsen av ett en gång befintligt stoff. Den kunskapshåg, självförverksamhet och iakttagelseförmåga, barnen dit medfört, ha efter skoltidens slut i regel försvunnit, utan att de blivit omsatta vare sig i insikter eller intressen. Detta är resultatet av att de på skolbänkarnas tillbragt sitt liv från omkring det sjätte till det adertonde året och tillbragt det med att timme efter timme, månad efter månad, termin efter termin intaga kunskap först i teskeds-sedan i dessertskeds, slutligen i matskedsportioner av flera olika mixturer om dagen, mixturer, ofta preparerade av läraren efter fjärde-femtehands framtällningar.

/.../

Och efter skolan kommer ofta en fortsatt studietid, där enda skillnaden i "metod" är att mixturen nu mätes med soppslev.

/.../

När de unga slippa från detta kosthåll, har den andliga matlusten och matsmältningsförmågan hos somliga blivit så ödelagd, att de för alltid sakna förmåga att mottaga verklig näring; andra åter rädda sig från alla dessa overkligheter in på verklighetens område genom att kasta böckerna och ägna sig åt någon det praktiska livets uppgift. I båda fallen äro studieåren i det närmaste förspillda.


Jag läser Ellen Key....

image1818

Hon är av sin tid och efter dessa ord om skolan presenterar hon lösningar:

* Ellen Key förespråkar samskolan, gossar och flickor bör gå i samma skola, olika klasser bör gå i samma skola - detta för att skolan ska lära för livet och människans villkor utanför skolan. "Samskolan, i ordets stora, fulla mening, blir den första bräckan i muren.

* Ellen Key skriver också om individens rätt. "När denna humanitet gjort sitt intåg i skolorna, när eleverna icke längre betraktas som "klass", utan var och en för sig, då skall skolan fylla ett av de många villkoren för att ge verklig näring - och därigenom utveckling och därigenom lycka - åt ungdomen.

* Ellen Key vill också ha en mer sammanhållen "läsning" där man läser fördjupat och inte timplansindelat. Hellre ett ämne grundligt där målet är att såväl de "ovanligt begåvade som de övrigas rätt" tillgodoses.


image1817

Kort sagt av Ellen Key - SKOLANS FYRA HÖRNSTENAR...

* tidig specialisering - för att bejaka elevens utveckling och intressen
* koncentration av vissa ämnen
* självarbete under lärarens ledning
* verklighetsberöring under hela skoltiden

A-M skriver...utan bakgrund

Jag läser och funderar.
Barnets århundrade - det var 1900-2000 - det är dags att skriva en ny.
Klimatet kring barn och unga blir allt kallare.
Det är inte ordning och reda vi behöver.
Vi behöver en diskussion kring vad en människa är.

Anne-Marie

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback