LEKTIONSIDÉ: TA VARANDRA I HAND OCH KÄNNA




Hälsa på varandra, blunda, känna

Denna lek gjorde jag idag med mina sjuor och mina sexor.

Syfte:
Att känna på varandra.
Hälsa, ta i hand. Jag såg en artikel i Friskis & Svettis som handlade om människans behov av kroppskontakt. Vi måste röra vid varandra för att klara oss. Huden är så viktig. Den minns också. Vår hud bär med sig känslominnen.
Det slog mig att vi rör lite vid varandra i skolan. De större barnen får inte längre ta i hand när de går in i klassrum,  varför inte röra vid varandras händer - ta varandra i hand.

1) Eleverna fick till uppgift att hälsa på alla sina klasskamrater.
2) Eleverna fick veta att kroppen minns. Hälsa igen och försök komma ihåg hur den personens hand känns. En ny hälsningsrunda.
3) Ställ er i en cirkel
4) En person ska stå i mitten. Personen ska blunda. Sträcka fram sin hand. Så får vem som helst gå fram och ta i den handen, och så får den blundande personen känna och gissa vems hand som håller...
5) När eleven gissat, fel eller rätt är oviktigt, får den som stigit fram ställa sig i mitten...

och så fortsätter det ...

Utvärdering:
Det blev väldigt mycket skratt. Det blev väldigt god stämning. Det ville inte ta slut. Alla ville fortsätta. Pojkar tog i flickors händer, flickor tog i pojkars händer, de som inte är kompisar tog i varandras händer... och mina elever ville inte sluta.

Min tanke
Det är märkligt hur mycjket den mänskliga hudkontakten betyder för människor. Ett litet handslag mellan två är kroppskontakt. Det är närvaro och ger mänsklig värme. Ett handslag. Det var viktigt att vara med om detta. Så synbart enkelt men så viktigt. Jag stod i mitten och blundande, väntade på att få en hand i min hand, när den fanns där undrade jag - vem...  

Pröva själva. Det är enkelt. Men det enkla är oftast det bästa. Det är ju inte svårt. Pröva

Anne-Marie


FRISKIS & SVETTIS Nummer 3 sommaren 2, 2007
friskispressen.se

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback