DET HETTAR TILL I SKOLDEBATTEN - ÄNTLIGEN





"Riksdagen ska imorgon diskutera ordning, trygghet och studiero i skolan. Visst finns det problem i skolan, men riksdagen får inte säkna sig till en generalisering och vulgarisering av skoldebatten..."

image417

Läser jag rätt! Läser jag rätt!
Handlar denna artikel om skolan!
Ja det gör den!
Äntligen. Tack!
TACK!

Jag känner igen mig i det jag läser... ser min skola...ser mina elever...ser vad vi ska utveckla...ser vad vi utvecklar...
ser mina elever...ser vad de har lärt sig...hur de använder sina kunskaper....

Det ÄR inte utvecklande att sätta KRISSTÄMPEL på skolan -  snarare är det en verklig fara - för stämplar hamnar i lärarnas pannor, men också i elevernas - en krisskola, är krislärare och slutligen en kriselev. Vi får vad vi vill ha, och betecknar vi vad vi tror vi har - skapar vi det vi tror vi har.

image418


Jag för ständigt fört en kamp för mitt yrke, min skola, mina elever, min arbetsglädje...och upplevt mig nästintill naiv - i ett mediabrus som signalerar allt annat än det jag ser, vad jag tror på och arbetar för och i. Jag tror på lärarens yrke, på lärarens uppgift och på läraren som leder eleverna in i begreppsvärldar, andra sociala världar, in i ... ja, lärarens uppgift, strävan, vilja, kunskap och vision.

Ledarskapets frågor hör alltid ihop med skolan. Våra uppdragsgivare är ledare, våra rektorer är ledare, våra lärare är ledare...

Ledarskap där tilltron är hög, målbeskrivningen tydlig, utvecklingssamtalen framtidsriktande och där kollektivet hyser individer, där utvecklingen genomtänkt och där lärandet genomsyrar verksamheten bidrar till en god skolutveckling. I denna utveckling kan ses både i ett makrosammanhang - från uppdragsgivaren till läraren - till verklighetens mikrosammanhang - i mötet med eleverna.

Eleverna!
De behöver sina vuxna. Skolan är en av de få platser där vuxna är, verkar, syns och dagligdags har kontakt med de som växer upp.

Visa tilltro till detta möte!

Ni där uppe! Ni där utanför!

Anne-Marie


Min utgångspunkt
SvD 29 maj 2007 och BRÄNNPUNKT - LARS FLODIN
 förbundsordförande Sveriges Skolledarförbund.

LÄS GÄRNA!
www.svd.se/brannpunkt

Kommentarer
Postat av: Sture Eriksson

I och med Kinseyrapporten (samt PISA- och TIMSS-undersökningarna) finns nu de fakta som behövs för att skissera egenskaperna hos framtidens skola. Se "Sture Erikssons Hemsida".

2008-09-30 @ 16:10:15

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback