BILDERBOKEN -EN NYCKEL TILL MINNEN
Bild av Sven Bjärhall
BILDERBOKEN
Känslomässig stimulans - en hjälp för äldre som inte kommer ihåg - utvecklar välbefinnandet och plockar fram minnen där dessa tycks vara borta.
Bilderna är från den tid där den äldre var mest aktiv. Här tydliggörs att vi förstår det vi bäst har erfarit själva, och om vi ska ingå i sammanhang idag måste vi utveckla det som ligger närmast att samtala kring.
Boken - Nycklar till minnen - bär samma idé som den lilla bilderboken som små barn får uppleva tillsammans med en vuxen. Bilden och den lilla texten är ett samtalsunderlag och en gemensam upplevelse.
Här sluts cirkeln - bilderboken - de få orden - och det mänskligt nära - närvaron av en nästa - betyder i alla åldrar känslomässig stimulans och upplevelse av gemensamhet,
HITKOMMANDE MÄNNISKOR
Nu tänker jag på alla våra hitkommande människor. Deras minnen är borta-lämnade, kvarlämnade. De är ensamma om sin begreppsvärld och sina hågkomster. Kanske en form av bilderbok av det slaget som jag nämt här ovan skulle bekräfta och bygga både språk och gemensam förståelse.
Anne-Marie
Inte att glömma vårt procedurminne - minnet för hur man gör saker. När de språkliga delarna faller ur kan man kanske fortfarnde komma åt rörelsernas minne. Hur man skalar potatis, hur man knådar en deg. Den minnesstimulansen blir sammanflätad med den känslomässiga.
I mötet med riktigt gamla eller med de hitkommande behöver man lär sig mycket om hur de haft det tidigare. För en mycket ung person är den gamlas erfarenheter lika främmande som om hon/han kom från ett annatland.
Åh, vad det är intressant med forskningen om hur vi lär oss och hur vi glömmer. Och inte minst om hur vi minns.
God morgon, förresten!
Lilla B,
Ja visst - rörelsen är enormt viktig. Vår kropp är en minnesbank. En rik sådan. Den gör sig påmind. Men kan också påminnas. Jag tänker att en gammal människa som bakat sitt matbröd i alla tider - kanske ska få känna degen i händerna, kavelns kraft, doften av det nybakade brödet...
så tror jag!
God Morgon och njut av din dag.
Anne-Marie
Ja - procedurminnet ger inte upp i första taget.
Njut du också av din dag!/ Birgitta