TILLIT TILL LÄRANDE UTVECKLING

"Om läraren är svag i den direkta inverkan på eleven, så är han allsmäktig i fråga om indirekt inflytande på eleven genom dennes sociala miljö. Den sociala miljön är en verklig hävstång i uppfostringsprocessen, och lärarens hela roll är att styra denna hävstång. Liksom en trädgårdsmästare vore tokig om han ville inverka på växternas växande genom att direkt rycka upp dem ur jorden med händerna, så skulle pedagogen komma i motsatsställning till uppfostrans natur, om han skulle anstränga sig att inverka direkt på barnet. Men trädgårdsmästaren inverkar på blommans växande genom att höja temperaturen, reglera fuktigheten, avlägsna växter intill, gallra och tillsätta jord och gödning. På samma sätt uppfostrar pedagogen barnet genom att förändra miljön"    



Denna viktiga tanke av Vygotskij handlar om tillit.
Det går inte att plocka upp morötterna ur jordens mörker och näringshalt för att kontrollera att de växer. Inget växande utvecklas i avsaknad av tillit. Tillit till växandet och utvecklandet måste genomsyra lärarens förhållningssätt. Det handlar också om att se framtid i barns växande, inte dåtid.

Anne-Marie


Jag välkomnar en ny bloggare:

www.lussiana.blogg.se - en mamma  jag har samtal med. Kring lärande och föräldraskap. Där hämtade jag citatet från Vygotskij.






Kommentarer
Postat av: Elisabeth

Jag blev nyfiken på Vygotskij när jag såg att han fanns med på din blogg. Sökte på google och fann detta citat. Applicerade hans tankar på att vara mor. Som mor gör man det bästa för sitt barn, en önskan om att ge sitt barn förutsättningar, djupa rötter som håller för stormvindar och parasiter. Ett tryggt barn !
Ja, det är tillit !

Postat av: Anne-Marie Körling

Hej - jag läser mycket av och om Vygotskij - är med i UR´s serie kring pedagogiska giganter - där jag visar hur man applicerar tänket - ja om det utvecklingsbara hos elever - i ett klassrum. Det måste finnas tilltro, och framtiden måste skymta för eleverna...inte hållas ifrån dem genom gårdagens hinder...Anne-Marie

2007-07-01 @ 19:30:19
URL: http://www.annemariekorling.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback