MÅLA om och HITTA böcker

Målar om min bokhylla.
Böcker i travar över alla golv.
Oj så många titlar.
Minnen finns i varje pärm.
Den boken!
Och den!
Jag minns givare.
Jag minns lånare!
Jag minns läsning!
Jag minns samtal!
Jag minns inköp!
Jag minns...en hel värld.

Här är några titlar :

Milan Kundera - Långsamheten - jag minns att jag köpte den för titeln. Långsamheten. Milan Kundera hade jag läst sedan tidigare. Boken har ett underbart format. Lagomformat. Lite mindre än alla andra format. Fickvänligt trots att jag aldrig tynger mina fickor med något alls.

Hjalmar Söderberg - Doktor Glas - detta är en pocketutgåva. Köpte den för att återigen läsa denna fantastiska bok. Jag har flera utgåvor. Men denna är den sista. I denna har jag antecknat och ringat in meningar. Skrivit i bokens omslag, sidangivelser och korta meningar.
Jag öppnar försiktigt - ni får meningarna -

"Men den omedvetna delen av vår varelse är tusenfalt större och mäktigare än den medvetna, och det är den som ger utslaget:"

" brandförsäkra unga kroppar mot den sortens eldsvåda"  om lusten till någon annan.

"glöm inte - solen går ned överallt".

Då ska man känna till att Hjalmar Söderberg skrev från en annan tid än vår. Han var influerad av tidsströmmningar och detta tidigt. Det går att läsa det inre dramat som Freudian om man så önskar. Jag läste om denna bok förra sommaren. Stannade vid mening efter mening. Det tog mycket lång tid att läsa den boken. Det gjorde absolut ingenting alls. Varje ord var en laddning i sig. Jag var mottaglig för allt den berättade. Språkligt hungrig på både form och innehåll.


Carson McCullers - The ballad of the sad cafe - Den läste jag för oändligt många år sedan. Det var titeln som sjöng sig rakt in i mitt hjärta. Carson McCullers. Jag läste allt jag kom över efter den upplevelsen.

Mina böcker, 
så många berättelser de är i sig själva.
Anne-Marie


 


Kommentarer
Postat av: Annis

Fantastiskt att kunna känna en annan människas tankar i böcker. Som att gå in i en annans hjärna...helt fantastiskt. Man får en alldeles skön känsla av att känna författaren. Har du läst Gregorius? En annan version av Doktor glas?

Postat av: Tjabo The Man!

Är du så harmonisk med ditt liv eller spelar du bara? Jag brukar titta in i mellanåt på din blog och läsa något inlägg från förr och då blir jag aldeles lugn och varm innombords. Det känns som du är min kompis!

2007-07-05 @ 22:57:07
URL: http://tjabotheman.blogg.se/
Postat av: Anne-Marie Körling

Hej Annis. Tack för alla inlägg. Jo jag har läst Gregorius. Jag läste om Doktor Glas innan jag läste Gregorius för att ha samspelet helt klart för mig. Tyckte att Olsson var imponerande bra.
Tjabo,
Läs dig lugn, om du blir lugn här glädjer det mig.
Anne-Marie

2007-07-06 @ 01:11:46
URL: http://www.annemariekorling.blogg.se
Postat av: Nannis

Ramlade in av en slump här, men fann din blogg intressant så jag kommer säkert tillbaka! Det var roligt att läsa om dina bokupplevelser, och även få ett tips på Carson McCullers som jag inte läst. Spännande! Ha det gott!

2007-07-06 @ 08:13:00
URL: http://nannis.blogg.se
Postat av: Jesús J. Granero

Din Hjalmar Söderberg´s förklarad, el relaterd citat:
" brandförsäkra unga kroppar mot den sortens eldsvåda"
om lusten till någon annan.
Mycket i det. Men... de mindre unga kroppar bränner sig inte? Kanske kan de brina utan att brännas om de fâr och ger, och sâ växer dem utan att explodera.
Vad det var vackert och inspierande och mycket älskvärt lärande.
Tack igen Anne-Marie
Ha vackra andningar önskar jag
Jesús von Madrid (fint namn för en tjurfäcktare har vi kommit pâ)

2007-07-06 @ 08:36:04

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback