LJUDBOKEN...

I Sverige säljs ca en miljon ljudböcker om året. En gång i tiden trodde man att ljudboken skulle slå ut den tryckta boken,,, jag ser morgontv där Yukiko recenserar ljudböcker... och nu visar det sig att ljudboken hjälper den tryckta boken.

En högläst bok är inte en dramatiserad bok.
En uppläsare spelar inte upp boken, texten är inte dramtiserad, utan uppläst med nyanser i rösten.

Jag är mycket förtjust i ljudboken. Lyssnar på väg till jobbet - lyssnar på väg hem. Jag kan längta efter berättelsens fortsättning - åh nu ska jag hem...och då får jag lyssna...

Jag kan lyssna på böcker jag läst och redan kan, Men i uppläsarens försiktiga rösttolkning skapas en ny text. Jag hör annat, jag hör nytt. Det upplästa blir nytt.

Jag lyssnade på långresor. På bilresor. Mina barn tvingades in i berättelser. När berättelsen fångat mina barn var berättelserna våra gemensamma - men ändå - vi delade rummet där vi lyssnade men fick olika upplevelser och lyssnade till olika saker, fann olika berättelser i det stora hela.

Anne-Marie

Kommentarer
Postat av: Annis

Jag är också tokig i ljudböcker. Barnen tvingas vara tysta ;) när jag har en bok på gång och jag skjutsar dem i bilen. Jag ser dock att de lyssnar och gillar dem också. Vi pratar ofta om innehållet efteråt. Det är härligt!

Postat av: Annis

Annemarie...du måste läsa tidningen "Laura" (nr.7 tror jag), där finns en artikel om att blogga och gissa vems blogg de rekomenderar att läsa...jo just din och några andra fina bloggar! Grattis säger jag! Kram Annis

2007-07-10 @ 10:10:51
URL: http://annis.blogspot.com
Postat av: Lilla B

Ljudboken kommer också till användning vid insomningssvårigheter. Det kan tyckas paradoxalt. Hör en intressant bok och somna. Men det fungerar för många som den gamla godnattsagan. Rogivande och avslappnande.
En aspekt som inte är att förakta.

2007-07-10 @ 10:46:46
URL: http://vaxthusbloggen.blogspot.com/
Postat av: Anonym

Jag måste ha något i händerna när jag lyssnar. Men även då tappar jag ofta bort mig, tanken vandrar sin egen väg och jag upptäcker att jag glömt att lyssna. Jag skulle kanske kunna träna upp konsten. Kram Kersti

2007-07-10 @ 11:30:23
Postat av: Anne-Marie Körling

Kersti, Lilla B, Annis
Jag tror inte det gör något hur man lyssnar på ljudböcker. Jag låter mina tankar vandra... har skrivit om det...hur det böljar fram och åter. Att somna in till en berättelse påminner mig om när man var liten, intill, värme och hud, somnardags, och jag tror att man aktiverar sådana minnen... somna gärna. Men man tar ju upp lyssnandet igen dagen efter. Rätten att göra det personligt med andra ord.
Nyss lyssnade jag till SKAM av Wennstam - jag var idel öra... innan dess lyssnade jag till Peter Englund - Tystnadens historia...
Bästa Ni - jag hoppas ni besöker varandra i bloggvärlden...
Allt gott - A-M

2007-07-10 @ 11:39:31
URL: http://www.annemariekorling.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback