HOS APORNA PÅ SKANSEN

image706

Idag var jag på Skansen, Jag skulle vara på Allsång på Skansen. Men jag hamnade inne hos småaporna  - i deras burar. Där var det regnskog. Varmt, Fuktigt. Jag skulle mata småaporna med vindruvor. Jag var lite spänd. Men det var spännande. Aporna kom från alla håll. De var små. Det var tur det. Allsång på Skansen blev ingen allsång på Skansen. Jag träffade en djurskötare....

image707

och fick följa med bakom kulisserna. Här visar djurskötaren alla frukter som aporna får. Sedan får jag lära mig massor om djurs beteende. Det var mycket roligare än det beteendet som var bland alla allsångare en bit därifrån. Jag lärde mig lite om isbjörnar, om elefanters hjärtrytm, om farliga ormar...och sist men inte minst ...
hur det kan kännas att...

hålla i en spindel...

image708

men jag vågade inte riktigt. Jag ska få komma tillbaka och bli kvitt min...fobi...för spindlar. Men fötterna av en spindel känns som bomullstopps - sa djurskötaren vänligt.

Jag var mest glad i att aporna hoppade omkring... och landade på mig.
Jag är väl inte helt bekväm på bilden...en apa bakom mig vill bita mig tror jag...men det tror inte djurskötaren.
Jag är ändå lite spänd...men väldigt glad.

image715

Jag är inte road av allsångsträngsel. Jag gillar mera aporna. Vara mitt i regnskogen för en stund.

image716

Sedan lärde jag mig att om man går intill en viss dörr så rusar babianerna mot den dörren. De hoppar upp och slår till dörren. De verkade ganska starka. Babianer är mycket farliga fick jag lära mig. Samt att de har mycket gott minne. Skrämmande. Nu vet de vem jag är. Jag tittade några rakt i ögonen. Ja, ja sa djurskötaren - om du gjort något dumt hade de aldrig glömt bort dig... tur att jag var lugn och bara log då ... tänkte jag.


image712

Så ni förstår. Detta är mycket folk. Och det var lite för trångt för min smak. Jag tror inte att jag är så mycket för det där med allsång. Men Blå Porten höll sina blåa portar öppna. Där har jag minnen. Alldeles nyss minnen. Så vi satt kvar tills de stängde igen och själva ville gå hem.

image713

På Blå Porten var det stilla. Människor satt i nära närande samtal. De mumlade mest. Jag mumlade lite med en god vän till mig. En arbetskamrat som behövde prata och titta på apor men kanske mest av allt att hon behövde allsång. När vi tittade upp ur allt mumlande var det dags att gå hem...

image714

Då var himlen över Stockholm så där vacker. Så vacker. Det var natt. Röd natt över Stockholm. Siluetterna träder fram. Jag beslutar mig för en lång, lång kvällspromenad. Jag tänker mycket på att jag varit med apor idag. Det gör mig glad. Mitt i alltsammans.

image717

Godnatt, godnatt.
Anne-Marie



Jag tror att jag ska ta reda på lite om djurens beteenden. Konrad Lorentz är ett namn, forskare tror jag...om djur och eventuellt om mänskligt beteende. Jag menar allsång på skansen och aporna i burarna...något sammanlänkar dessa två fenomen... jag undrar bara vad och vilket... Ska läsa imorgon.





Kommentarer
Postat av: Jesús J. Granero

God morgon! Ursäkta om jag tränger (?) in i Ditt blogg sâ pass tidigt. Kan inte motstâ: Jag har alldrig varit i Skansen och haft möligheten att göra det med Dig. Har lärt mig lungt och tyst ganska mycket om spindel, apor och "nära närande samtal", vackert begrep. Tack!, ochsâ för dem fina foton med Dig.
Tidigt idag läste jag: "Gud talar med tystheten" (fri översättning av "La única voz de Dios es el silencio" de Melville (?) refererad ut av Wayne W. Dyer, psykolog och bestseller författare, i sin bok "10 Secrets for Success och Inner Peace" -Diez Secretos para el Éxito y la Paz Interior-)
För resten, det blir ca 31º idag här. Soligt, varmt och fint, men tidigt pâ morgonen svalt!, konstigt, (17º?) med vind frân nord (Sverige! det är sant)
Anne-Marie Körling, ha en vacker dag
Mad´s Jesús

2007-07-04 @ 09:02:17
Postat av: Anne-Marie Körling

Tack. Tack. Jag ska läsa, skriva, tänka, fundera, läsa, skriva, läsa, skriva, blogga lite emellanåt, läsa, skriva, läsa, skriva...idag blir läsnngen av Clarence Crawford - platser för vårt inre. Det är en mycket, mycket läsvärd bok. Här regnar det. Passar mig perfekt.
Med vänlighet Anne-Marie

Postat av: Anne-Marie Körling

Hej.
Tänker på språk. Jag har ett passivt spanskt ordförråd som jag försökt att använda mig av flera gånger. Att läsa ord går lättare än att förstå dem talade. Titlarna på böckerna kan jag klura ut. Det är roligt. A-M

2007-07-04 @ 09:49:55
URL: http://www.annemariekorling.blogg.se
Postat av: Bloggblad

Visst är det kul med språk - bara jag slipper konversera, klarar jag ganska många ord på diverse språk - förstår alltså, kan inte producera.
Kul att följa med dig till Skansen. När jag var där -76 var det inte alls så mycket folk, även om det ansågs mycket på den tiden. Då var det fortfarande pensionärsstämpel med Bosse L.

2007-07-04 @ 13:34:51
URL: http://bloggblad.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback