BOKENS FORM - EN FORMSAK

Bokens form - så olika jag behandlar dess innehåll!

Pocketboken -
jag antecknar, skriver, tänker ihop med författaren, skapar hjärtan, utropstecken, undrar Vaddå? Stryker under, poängterar, diskuterar, tänker högt och skriver rött, grönt, svart i kanter och intill författarens ord.

Den inbundna utgåvan -
inte ett penndrag, inte en blyertsplump, inte ett ord från mig. Jag river papper, markerar platser men vågar inte förstöra, förgöra, påverka den inbundna textens form. Jag antecknar vid sidan av, noterar sidor, noterar början på en mening så jag lättare ska hitta tillbaka... författaren har ensamrätt på sina ord. Jag läser mig in och tänker mig ut. Men inte ett ord låter jag komma på pränt. Inte ett ord.

Nu läser jag:
Harry Martinsons dikter - en pocketutgåva - och jag är med i meningar, jag tänker, lägger till. Har läst dikten Cikada - om människan, solen, kunskapen...förgängligheten. Jag har sagt - ÅÅÅÅÅÅHHHHHH så bra tänkt, vilka vackra ord...och gjort fantastiska hjärtan i kanten...
Det märkliga är att i bokhyllan står en äldre inbunden utgåva av Harry Martinson - vars titel är Cikada. Inte en bokstav har jag berört texten med. Inte ens ett fingeravtryck som skvallrar om att jag läst den.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback