"det svenska språkets låneskuld"

svenska låneord...svenskans likhet med andra språk...svenskan som ett språk i världen...vi byter ut, ersätter, får nya, påverkas, uvecklas...i ett förhållande till omvärlden - vilka är gränserna? Begränsningarna? Behövs de? Finns de? Står vi i skuld?

Jag lånar gärna av andra - och delar gärna med mig också.
Men förutsättningarna fär att jag vågar möta, bemöta, se och lyssna i en värld av mångfald.
Utan alla andra så blir det ganska tyst och tomt. Tråkigt också för den delen.

"Varje text ingår i ett växande intertextuellt universum, där en ny text genljuder av andra texter."
(Sven-Eric Liedman, 2001)

Anne-Marie


Jonas Hassen Khemiri gav mig rubriken, mer om hans ord och tankar i boken: Montecore, samt i Ordens Magi - en tidning om ordens magi 2006 - en konferens om svenska språket i framtiden. Sven-Eric Liedmans ord finns i den viktiga boken  ETT OÄNDLIGT ÄVENTYR, om människans kunskaper, 2001

Kommentarer
Postat av: Malin

Hade en diskussion med mina nior angående språket och "låneord". Jag blev förvånad över hur negativt inställda de var till slang, framförallt shobrenska. De tyckte att det var helt sjukt att slangordet gus numera finns med i den svenska ordboken. Jag kontrade med väldigt många ord i den svenska ordboken är ord som härstammar från andra språk. Ska printa ut den text och ta med mig nästa gång jag träffar dem, så kanske de börjar tänka i andra banor??? Vad tror du, Anne-Marie? Jag menar inte att jag ska tvinga på dem mina åsikter, men samtidigt vill jag att de ska se det svenska språket för vad det är.

2007-04-29 @ 08:51:33
Postat av: Anne-Marie

Malin,
Du ska absolut stimulera tänkandet kring språk. Det är inte att tvinga på dem åsikter, utan visa dem på olika tänkande, du blir den som medvetandegör språkliga fenomen. Men samtidigt påverkas du - och jag - genom ditt möte med dina elever. Språket är viktigt. När vi diskuterar språk är intresset större än vad vi lärare tror. Jämför ord - vilka som helst - från olika språk - likheterna är slående. Men problematisera varför - ge ingenting av förklaringar - då har du en jättediskussion. Spännande om ordet "gus"? Det är unga människors språk, och de vill inte ha det i SAOL,,, jisses. Språk är ju också en gräns mot något - i och med att det finns med i en svensk ordbok kanske de upplever sig berövade på sitt sär-språk? Vad vet vi? Samtala, diskutera. Läs också mitt inlägg om Khemiri och Röde Orm... språk är faktiskt "skithäftigt" eller "äger fett" som en elev i min klass uttryckte det.
Förvånas! Undra! Ha inga färdiga svar!
Malin - skriv igen. Du är mitt i de ungas värld.
Och lärarkandidat. Låt mig få vara ditt bollplank...
du utvecklar - jag utvecklas - genom ditt engagemang och din nyfikenhet...
vad försätter du inte dina elever i då?
Kram A-M

2007-04-29 @ 09:35:04

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback