FÖRFATTAREN MODELLAR - VI HÄRMAR


Jag högläser nu Eddie och Maxon Jackson. Det är en av de böcker jag tycker så mycket om att högläsa. Ur alla högläsningsböcker finns ingångar för eleverna. Dessa ingångar kan eleverna själva fylla i, lägga sig i, skriva kring och lära sig av. Författaren delar med sig av berättarteknik. Eleverna får lära sig att skriva på samma satt. Jag talar om modellat lärande, att få en modell, följa den och utveckla den till något eget. Idag ska eleverna få denna text. Ett telefonsamtal där författaren har utelämnat den ena parten. Eleverna ska få problematisera denna text, lägga sig i, skriva in dialogen och göra en liknande på egen hand. Detta är dagens arbete.

Och så här löd elevens gensvar på min idé:



Detta är undervisningens gensvar. Två elever gjorde uppgiften idag. Den är långt svårare än jag först tänkte mig den. Eleverna fann att man måste gå fram och tillbaka i texten, också i den egna, för att få det helt korrekt. Det går inte bara att läsa författarens text och fylla i egna ihopfantiserade svar. Det krävdes något mer. Man måste få till frågor och verkligen höra den där andra rösten för att kunna skriva texten. Det var roligt att lyssna till hur eleverna tänkte. Denna undervisningstanke är överförbar till samtliga årskurser. Texterna kan varieras i det oändliga. Det är bara att vara lite mer medveten om var vi läsare kan komma in och medskapa. När man väl är det syns det oändliga områden att skriva in sig på. Det är väldigt roligt. Ingenting blir heller samma. Det blir det sällan när det egna får komma till tals.

Anne-Marie


Kommentarer
Postat av: Znogge

Vilken bra idé att låta eleverna ta sig an texten på detta vis! Men så är också böcker väldigt givande att arbeta utifrån!

Postat av: Magda

Spännande!

2009-01-09 @ 07:52:32
URL: http://www.welldyermaker.blogspot.com
Postat av: Mats

Kul - boken vibrerar ju av undertexter som bara väntar på att formuleras!



Det finns något oroande men ändå tryggt över hela serien som höjer den. Jag blir verkligen sugen på att läsa om!

2009-01-09 @ 14:49:35
URL: http://lumaol.wordpress.com/
Postat av: Fröken T

Vilken fantastisk idé. Det bästa med din blogg att den väcker tankar och idéer att spinna vidare på, jag stjäl och jag bygger vidare och bygger om, Tack från en inspirationstjuv

2009-01-09 @ 17:40:21
URL: http://tinate.pedagogbloggar.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback