SÖNDAGSTIDNINGARNAS TID

Jag ägnar mycket tid åt söndagsläsning. Kopp efter kopp... kaffet är slut... så det blir te!


image1858
Våga öppna dörrarna!

Jag läser inte om några upplyftande saker:
DNs artikelserie om NÄTVÅLDET:
RANDAVSKILJARE

A-M skriver...utan bakgrund
DN skriver om NÄTVÅLDET och intervjuar Kulturministern Lena Adelson Lijleroth. Denna vardagsmöjlighet för alla unga människor. Jag vet att Microsoft berättar, åskådliggör, vill och verkar för en större vaksamhet. De har givit ut en folder som heter RASTVAKT PÅ DEN VIRTUELLA SKOLGÅRDEN. Men det är inte en skolsak. Det är ett vuxenstöttande som måste till. Vi kommer aldrig kunna hindra. Men vi kan lindra och sätta ord på om vi sitter bredvid. Om vi vet om. Om vi faktiskt också tittar och börjar inse vad som sker och händer redan innanför dörrarna i våra hem.

Jag tycker det är bra att Kulturministern inte säger att vi måste hindra och förbjuda. Det går nämligen inte. Men vi måste göra något. Det finns mycket vi kan undervisa om, mycket vi som föräldrar kan göra ... bara det att samtala under middagar, samtala mer och oftare med våra unga växande. Ta alla tillfällen i akt att lära känna varandra på ett djupare plan.

Sedan kan vi också påverka de som skapar utrymme för dessa filmer.


A-M skriver...utan bakgrund

NIKLAS EKDAL: SUDANSYNDROMET
RANDAVSKILJARE
Niklas Ekdal skriver i sin ledare signerat om kvinnans roll och hotet mot jordklotet. Källan till liv tänker jag. Det är främst befolkningsfrågan Ekdal skriver om, men också den mänskliga synen på kvinnan. De kvinnor som inte har några som helst möjligheter till ett fredat liv, utnyttjade, okunniga, brottsbärare, i alla de fall där män har varit boven i dramat.
Vägen till befolkningsstabilisering går via utbildning. Ekdal hämtar sina tankar från Sudan. 40% av befolkningen är analfabeter, okänt hur många av dessa eller fler som är kvinnor. De föder i genomsnitt 10 barn. Utbildade kvinnor föder 2-3 barn. Det handlar om värdighet i bemötandet av kvinnors utsatthet. Det här är svåra frågor. En allvarlig kvinnofråga. Niklas Ekdal har lyft frågan.



Jag återkommer om de två artiklarna ur Svenska Dagbladet... måste vila lite.
Anne-Marie



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback