SOMMARSKOLA


image650


Det bedrivs sommarskola. För elever som behöver mer hjälp och stöd att klara sina betyg. Jag förstår dem. Dessa elever har rätt till sina betyg. Det kanske inte alltid är så lätt i en helklass, ofta stor sådan, kanske upp till 30 elever, att få den hjälp man har behov av.

Jag tycker detta pekar på skolans svåra svåra roll. Läraren har många, många elever. Eleverna är en bland många, många andra. Livet som pockar på med alla sin måsten, kamratskapet som är viktigt, illhörandet av någon grupp viktig, allt det där andra... och scheman som avbryter för andra ämnen då man precis är i färd med att klura ut hur man förstår...så språng till det andra.

Innerst inne fungerar vi inte så. VI fungerar bäst på andra sätt. Då när eleven börjar förstå, väcks en glädje och en lust som skapar lärandet. Det sker oftast i gemenskap med någon som följer med på vägen. Oftast av en lärare. Men också av en annan klasskamrat. Detta är lite tidskrävande processer. Det är bara att gå till sig själv. Hur lär jag? Varför lär jag mig? Hur gör jag detta bäst?

SvD skriver idag om Sommarskola. Några få elever, en lärare. En sista möjlighet att lära sig. Det är värdigt att få göra detta möjligt. Det är inte någon som gläds med IG i betygen. Varken lärare, elev gör det. Och framtiden -

skulle den inte vara ljus?

Anne-Marie




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback