SKRIVA - att GÅ och att TITTA

"Skrivande kräver fönster. För större delen av tiden händer ingenting, och när fingrarna vilar frusna till kattsprång ovanom tangentbordet - som nyss - så är det inte sällan blicken ut genom fönstret som räddar en. Plötsligt är det tvärnit i ordmaskinen, men där ute händer alltid något. Hjärnan lirkas igång.

Och ju mer bekant utsikten är desto bättre. Det tvingar en nämligen till ett stadigt skärpande av observationsförmågan, något som givetvis är oumbärligt för en som skriver."

Skriver Peter Englund i sin blogg.



Denna text - Peter Englunds text - bör läsas upp för skrivande elever. De ska veta hur andra gör. Inte bara göra själva. Det är just detta - att få en modell för hur andra gör som man finner sina egna vägar. Jag då - och ett papper och en penna... nej... jag vankar omkring och skriver inne i mig själv. Jag behöver inte papper och penna. Jag behöver promenera.

Men våra elever sitter stilla. De har dock fönster. Tittar de ut så tittar vi lärare på. Vi tittar på när eleverna tittar ut. Om läraren blir osäker så tror läraren att eleven tittar ut utan att "göra" sina uppgifter. Tänk om vi fick se Peter Englund sitta och skriva. Inte skulle vi ifrågasätta honom. Undra varför han smiter undan... nej... vi skulle respektera hans behov av tänkandets tittande...

Jag låter mina elever vara. Jag litar på att de förvaltar processen. Själv går jag omkring. Det får mina elever också göra. Gå omkring. Tänka med benen. Eller så slår jag mig ned bland dem... modellar på plats... genom att skriva själv. Göra samma uppgift.

Anne-Marie

Tack till Peter Englund. Gå in och läs där. Följ hans skrivprocess. Omtänk - hur kan vi betrakta våra elevers skapande...



 

 

Jag har bloggpromenerat kring - besökt METABOLISM - MADONNAN - KLURIGT, LURIGT och ROLIGT i skolan. Stannat upp och hämtat hem från PETER ENGLUND BLOGG (jag kan inte länka....)



Kommentarer
Postat av: Madonnan

Hm, jag skriver också lite när jag promenerar...får idéer som präntas ner senare. :)
Och att ha tid att tänka när man skriver...så viktigt. Du är nog en riktig önskelärare för elever tror jag :)

Postat av: anne-marie körling

Tack - tack - det går att komma till punkt också. Fast ofta springer jag på utropstecken. Anne-Marie

2007-08-24 @ 00:23:16
URL: http://www.annemariekorling.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback