VID SORG - SKOLANS TRYGGA KONTINUITET

När hemmet inte längre fungerar som det brukar är skolan en plats där allt är som vanligt.

Skolan är en plats för trygg kontinuitet. Den vardagliga tryggheten, det schemalagda, rutinerna och maten som serveras i matsalen på en bestämd tid. En plats för var och en. Det är en ordning mitt i det kaos som eleven befinner sig i. Den tryggheten bör åtföljas av trygga vuxna med respekt och tålmodighet som ger eleven förståelse och medmänsklig värme. Det är inte de stora åtbörderna. Det är att se. Då blir skolan en bra plats.

För den som sörjer kan det vara svårt att sörja hemma. Det kan råda turtagning där, någon familjemedlems sorg överskuggar den andres, eller någon familjemedlem vill vara stark inför det som är mera synligt ledsen. Hur det än är blir skolan en plats där känslorna får uttryck - i en ökad sårbarhet, i ilska, trötthet eller bristande intresse för skolarbetet. Eleven får utrymme för det. Och bör få det.

Vi måste erkänna elevens behov - förstå - tillåta, bekräfta och kanske ställa krav i form av försiktigt positiva förväntningar som pekar in mot framtiden. Sätta varsamma mål, möjliga att uppnå och ledsaga elevens ansträngningar dit.

Anne-Marie

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback