Skolans ord: Årskurs




En årskurs har bara det gemensamt att eleverna är i samma ålder inom årskursen.
Trots att år och kurs tillsammans betyder just det året en viss kurs ska genomföras. Men detta tänk ställer till det.

En årskurs, exempelvis min årskurs fyra, har ingenting med elevernas kunskaper inom årskursen. Där är spridningen lika stor som ... tja ...

Därför kanske det bör sägas att en årskurs är en organisatorisk tanke; här samlas barn i samma ålder. I övrigt kan ingenting egentligen bindas till årskursen. Kursplaner är inte organiserade efter årskurser. Kursplaner är organiserade efter elevernas rättigheter, det minsta definieras i uppnåendemål och det mer spännande definieras och uttrycks som strävansmål. Med dessa tankar kan man som lärare gå in i en årkurs och göra mycket spännande upptäcker i den grupp man har samlat under ... exempelvis årskurs fyra ... och tänka ... låt se här ... vilket betyder att man absolut inte undervisar som om alla elever kunskapsmässigt befann sig där.

Lika lite kan en bok sägas vara för årskurs den och den. Det beror på eleven om boken kan vara för just den eleven. Därför är det kanske viktigt att i ett klassrum ha en hel uppsättning (ett exemplar) av hela ämnets progression. Jag har samtliga matteböcker från år ett till år nio i mitt klassrum. Då upptäcker jag att eleverna förflyttar sig oändligt friare i sin orientering efter utmaningar och vilja till lärande.

Kanske vi själva tvingar in undervisningen i en form i vilken ingen passar ? Jag vill gärna göra en distinktion av organisation och lärandet som sker inom den lärande organisationen. Årskurs har ingenting med elevernas förmågor att göra. Men med deras åldrar. I övrigt är allt att upptäcka.


Anne-Marie,
som funderar över skolans ord. Vad säger vi egentligen? Vad betyder orden i praktiken? Hur formar de tankarna om skolan? Undervisningen? Synen på eleverna? Hur medvetna är vi om med vilka ord vi omsluter lärandet i skolan?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback